Een echtscheiding is voor alle betrokken partijen een emotionele periode.
Dat geldt in het bijzonder voor kinderen. Zij moeten immers wennen aan het feit dat hun ouders uit elkaar gaan. Dat geeft onzekerheid. Blijven wij hier wonen? Kunnen wij naar deze school blijven gaan? Zien wij onze vriendjes nog? Ouders dienen daarom in belang van de kinderen te handelen.
De wet kent daarvoor een aantal waarborgen. Bij het indienen van het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank zijn ouders ook verplicht een ouderschapsplan in te dienen. In het ouderschapsplan worden afspraken gemaakt over de kinderen. In ieder geval dient een zorgregeling te worden vastgesteld en dienen afspraken te worden gemaakt over kinderalimentatie (de kosten van de kinderen). Ouders kunnen daarnaast afspraken maken over belangrijke onderwerpen, zoals schoolkeuze, contact met beide families en andere afspraken over de opvoeding (bedtijden, straf, sporten etc.).
Uiteraard dienen de afspraken in het ouderschapsplan in belang van de kinderen te worden opgesteld. Het is daarom verstandig de kinderen op een bij de leeftijd van de kinderen passende wijze te betrekken bij de totstandkoming van het ouderschapsplan. Op deze wijze krijgen de kinderen ook meer duidelijkheid over de echtscheiding en hebben zij de gelegenheid om vragen te stellen. De kinderen worden gehoord.
Indien de ouders niet tot overeenstemming kunnen komen over een ouderschapsplan, bijvoorbeeld ten aanzien van de zorgregeling of de kinderalimentatie dan kan de rechter worden verzocht de knoop door te hakken. De rechter zal de alimentatie berekenen aan de hand van de behoefte van de kinderen en de draagkracht van de ouders. Dat is een financiële beooordeling. Voor de beoordeling van de zorgregeling geldt een ander criterium: ‘het belang van het kind’.
Diverse aspecten spelen bij de invulling van het belang van het kind een rol. Zo is het verblijf in een vertrouwende omgeving van belang (woonplaats, school, vriendjes) en wordt rekening gehouden met de reistijd tussen de ouders en het rooster van de kinderen. Daarnaast is (uitzonderingen daargelaten) in het belang van het kind dat het contact heeft met beide ouders. Om die reden worden ouders over en weer ook verplicht om het contact met de andere ouder te stimuleren. Een goede communicatie tussen de ouders tijdens en na de echtscheiding is dus van groot belang.
De Nederlandse Orde van Advocaten (NOVA) heeft recentelijk een nieuw iniatief voorgesteld om vechtscheidingen te voorkomen. Allereerst acht de Orde het van belang dat multidisciplinair wordt samengewerkt tussen betrokken hulpverleners en advocaten. Daarnaast vindt de NOVA dat een kind in een echtscheiding recht heeft op een advocaat, zodat de belangen van het kind in de echtscheiding centraal worden gesteld.
De vraag is of een aparte advocaat voor het kind vechtscheidingen kan voorkomen of verhelpen. De belangen van het kind worden in een echtscheiding immers al centraal gesteld, zeker bij de beoordeling van een zorgregeling (en eventueel gezagskwesties). Daarnaast ligt de bal natuurlijk bij de ouders die (met hulp van hun advocaten) – ondanks alle emoties – toch moeten blijven proberen in belang van het kind tot duurzame oplossingen te komen.
IN SAMENWERKING MET PUNT & VAN HAPERT ADVOCATEN – MARJOLEIN VAN VLIET
2 december 2016 @ 12:40
Dank Marjolein. En naast het feit dat er steeds meer wordt ingestoken op de positie van kinderen zijn er ook al professionals die de positie van kinderen borgen richting en in een procedure. Voorafgaand aan en aan de voorkant van een procedure via een Kindbehartiger (middels verslag en advisering) en in een procedure via een bijzondere curator.
5 december 2016 @ 09:36
Beste Marjolein, dank je wel voor je blog. Naast de vele punten die ik wel herken, kan ik oprecht zeggen dat ik nog nooit in een ouderschapsplan iets heb afgesproken over een straf die het kind zou kunnen krijgen.
Wel ga ik met de ouders in gesprek wat zij prettig vinden in het zorgen voor hun kind(eren), wat vinden zij belangrijk dat het kind kan (sociale vaardigheden, waarden en normen, etc.) wanneer het de 18-jarige leeftijd bereikt. Wie gaat dat het kind voordoen en op welke wijze?
Straffen en belonen leveren in mijn optiek niets op en is nooit in het belang van alle partijen.
Daarnaast hoop ik oprecht dat de kinderen niet een eigen advocaat kunnen krijgen. Na vele investeringen is daar de bijzonder curator gekomen, voor de uitzonderingen.
Inmiddels zijn we erachter gekomen dat met alle reeds gevestigde partijen de vechtscheiding enorm is toegenomen. Zij bieden dus geen soelaas in het belang van de kinderen. Samenwerking met een kindbehartiger (zoals in mijn eigen scheidingspraktijk) werkt wel. Zelf ben ik gezins- en opvoedcoach (liever zorgcoach) en kindbehartiger. Het afgelopen jaar heb ik 4 vechtscheidingen zien ontstaan door tegenwerking van de advocaten. Dit heb ik enorm betreurd en het was en is absoluut niet in het belang van de kinderen. Gelukkig hebben 3 partijen besloten om de advocaat aan de kant te zetten en met mij verder te gaan.
Schoenmaker blijf bij je leest! Een advocaat is juridisch geschoold en is geen kindertherapeut, fiscalist of financieel expert.
Mijn levensmotto: je bent pas sterk wanneer je je beperkingen kent en kunt samenwerken.