René Mauritz

René Mauritz, onder meer Kindbehartiger en eigenaar van praktijk Ons Kind, heeft een systemische en contextuele werkwijze. Respectievelijk met oog voor het geheel en oog voor ieders verleden. Hij richt zich samen met ouders en kind op een goede hechting aan elkaar en laat iedereen in zijn waarde. Stelt maatschappelijke ontwikkelingen op eigen wijze aan de kaak. Contact opnemen? I www.onskind.info of mail remauritz@onskind.info

4 Comments

 1. Fred
  13 september 2019 @ 20:00

  heel herkenbaar voor mij. het vergelijk gaat op alle vlakken op.

  mooi geschreven,

  groet Fred

 2. Xandra
  15 september 2019 @ 14:34

  Wat een slecht stuk. Natuurlijk lijkt een scheiding soms op een oorlog en ja, een oorlog kent veel verliezers. Maar de vergelijking is zo simpel niet. Anders dan bij een oorlog regeert de angst maar belangrijker nog, het ego! Als je een vechtscheiding wil voorkomen moeten beide partijen hun ego opzij zetten. En daar houdt de vergelijking op met een oorlog. Er zijn vanuit de geschiedenis heus wel voorbeelden van enorme ego’s, maar daar gaat het niet om wel of niet kwetsbaar zijn. Maar voornamelijk om het macht krijgen. In een scheiding geldt dat veelal juist niet, maar is de angst en kwetsbaarheid een reden om de degens te kruisen.

  • Anne Buiskool
   20 september 2019 @ 16:30

   Oeps Xandra
   Hier schrik ik van.
   Er is veel onbekendheid over het ego en in de volksmond wordt het vaak weggezet als iets wat slecht/negatief is. Hier zit een grote misvatting.

   Het ego was er nog niet voor we geboren werden. Het is gevormd/opgebouwd met de informatie die we gekregen hebben van onze ouders, leraren, omgeving, cultuur enz.
   We hebben fantastische informaties gekregen (Vuur is heet, dit is een tafel, dat is een boom enz) en we hebben informatie gekregen die ronduit slecht voor ons was. (jij bent dom, maak niet zo’n leven, enz)

   We hebben een Ego.
   We Zijn geen ego.

   Op basis van alle informatie die we kregen handelen we. Hebben we veel slechte (lees pijnelijke, onderuithalende enz) informatie gekregen, dan hebben we veel overlevingsmechanismen en patronen die ons meestal in de problemen brengen. Degene die domkop werd genoemd gaat zich bewijzen enz…
   Je kunt een ego dus niet opzij zetten.

   We hebben een sterk en gezond ego nodig om te kunnen functioneren in deze wereld. Juist dat gezonde, sterke ego wat we nodig hebben hebben we vaak niet beschikbaar als we veel nare dingen hebben meegemaakt.

   Een hulpverlener kan contact maken met een ouder die vroeger gekwetst is en die dat herhaald ziet in zijn relatie. Wanneer de hulpverlener de ouder ziet, hoort, erkent, zal de ouder een grotere bereidheid hebben om naar het eigen handelen te kijken en daar iets in veranderen.

   Doordat ik me kwetsbaar opstel, maar me niet kwetsbaar voel (dat is iets wat je kunt ontwikkelen), krijgen ouders vertrouwen. Ouders staan toe dat ik hen zie met hun angst, in hun kwetsbaarheid.
   precies daar valt zoveel te winnen.

 3. Anne Buiskool
  20 september 2019 @ 16:26

  wat een prachtig stuk heb je geschreven René.
  Daar ben ik eens even goed voor gaan zitten.
  Daar ben ik over gaan schrijven.
  Dat gaat me aan het hart.

  We hebben hele goede hulpverleners, daar kunnen we trots op zijn.
  Er zijn ook heel veel onbewuste in zichzelf gevangen hulpverleners die vele reactiepatronen uitleven op hun klanten.
  Durf ik dit zo te zeggen? Ja dat durf ik, omdat ik er zelf ook één was én omdat het belangrijk is om te zien dat dat niet expres gebeurt, niet bewust, niet bedoeld. Sterker nog, vele hulpverleners starten hun carrière om goed te doen, om vanuit liefde een bijdrage te geven.

  De oorlog zit in kleine dingen in het eigen leven, voortgekomen uit onbewuste patronen die weer voortkomen uit (Oorlogs)trauma’s van (voor)ouders, misbruik, moraal, religie enz enz …. Ons Ego wat we Hebben en niet Zijn, is fantastisch geïnformeerd vanaf onze geboorte en ons ego heeft ook vele onwaarheden gekregen als onjuiste informatie.
  Zie daar maar eens wijs uit te worden als je klein en kwetsbaar bent!
  Dat lukt niemand.

  Gelukkig kan ons ego met aandacht en uitleg, nieuwe informatie krijgen, maar dan moeten we daar wel voor kiezen.

  Wanneer er geen bewustzijn is over waar het eigen handelen en niet handelen vandaan komt, dan zitten we gevangen en zullen we het onbewust projecteren op de mensen die we zo graag willen helpen.

  Wie is de mens (hulpverlener) die dit wél kan?

  Er zijn vele hele goede ouders, maar het lukt ook velen niet om uit het gevecht te blijven. Een gezin met 2 kinderen wordt een viertal van vier kinderen. Ouders komen in hun eigen kind-positie terecht, daar waar pijn, schrik, trauma de scepter zwaait en kunnen niet meer beschikbaar zijn als ouders.

  Wie is de mens (hulpverlener) die wel kan sturen, faciliteren, die beschikbaar is?

  De mate van volwassenheid en gehechtheid van zowel ouders als hulpverleners bepaald voor een deel, wat mij betreft de slagingskans.

  Je kwetsbaar opstellen zonder je kwetsbaar te voelen betekent een weg gaan van persoonlijke ontwikkeling. Jezelf, de ander, de oorlog leren kennen van binnenuit. Weten wie je bent. Een grote levensvraag waar makkelijker een antwoord op te vinden is dan we vaak denken.

  Eerst zonder schuldgevoel erkennen dat we vaak nog niet weten hoe we ouders die zo verstrikt zijn kunnen helpen, vervolgens zelf in alle kwetsbaarheid onze eigen oorlogen, onvermogen, kwaliteiten en inzichten onder de loep nemen en groeien. Vervolgens in alle kwetsbaarheid contact te maken met die ander, die ouder die vast zit.

  Kinderen verdienen hulpverleners die vanuit die kwaliteit hun ouders en de kinderen zien, horen, helpen.