Geldzaken! Vaak een doorn in het oog, regelmatig een discussiepunt in een gezin.
In nieuw samengestelde gezinnen is het vaak nog moeilijker; elk brengt immers een ‘rugzak’ mee gevuld met (negatieve) ervaringen.
Het samenleggen van hoe de partners het gezinsbudget zien, vraagt bereidheid om te luisteren, elkaar te bevragen, te overleggen. Want enkel zo komt er duidelijkheid, zijn goede afspraken mogelijk en zal ‘geld’ geen twistappel worden/zijn en dus ook geen gevoelig heikel onderwerp meer.
Hoe “geld” concreet bespreekbaar maken?
Het is raar maar nogal wat koppels gaan er van uit dat alles wel vanzelf ‘goed’ loopt. Gelukkig komt dit ook voor maar doorgaans wordt voorondersteld dat de andere partner wel zal instemmen en akkoord gaan met zijn/haar manier van geld besteden. ook over sparen, en allerlei uitgaven doen.
Veel koppels doen er alles aan om zoveel mogelijk geld te doen binnen komen maar hebben geen zicht op de uitgaven, of op het bestedingspatroon. Maw de uitgaven onder controle houden brengt vaak meer op dan de inkomstenstroom verhogen.
Het gaat dus om samen tot een consensus komen en dus het vermijden van eindeloze discussies over de uitgaven van persoonlijke aard, voor de eigen en gemeenschappelijke kinderen.
Door eerlijk te communiceren over inkomsten, eensgezindheid betrachten over te doene uitgaven; dat zorgt al voor rust en duidelijkheid.
Een ervaren bemiddelaar kan nieuw samengestelde gezinnen hierin begeleiden. Immers via dialoog en wederzijds begrip kunnen spanningen worden voorkomen.
Hoe dan “geld” beheren? Tips om goede afspraken te maken
- Heeft elke partner een eigen rekening?
- is er ja dan neen gemeenschappelijk spaargeld?
- Is er een gemeenschappelijke rekening voor de dagelijkse huishoudelijke kosten?
- Voor welke uitgaven wordt die rekening wel en niet gebruikt?
- Is het een rekening op beider naam of wordt gewerrkt met een volmacht?
- Welke bijdrage levert elk om de gemeenschappelijke huishoudelijke kosten te spijzen en dus de gemeenschappelijke kosten te dekken?
- Is er gelijkheid in de uitgaven voor eigen en de gemeenschappelijke kinderen?
- Wat doen met de onderhoudsbijdragen van de ex-partner?
- Is er een kindrekening of niet?
Slechts enkele vragen die best een antwoord krijgen, zo worden latere discussies vermeden. Er is dan ook duidelijkheid over de financiële afspraken als de relatie onder druk komt te staan of zelfs zou spaak lopen.
[tweet_box design=”box_12_at” pic_url=”https://miesmagazine.com/wp-content/uploads/Screen-Shot-2017-04-23-at-12.45.03.png” author=”Eric”]Samen tot overeenstemming komen is het doel. Niet wachten tot er problemen zijn, maar vooraf en dus van tevoren goede afspraken maken is de boodschap.[/tweet_box]