Dit zijn onze MUST READS!
Ben jij op zoek naar tips, advies en raad na de scheiding? Mies Magazine raadt je deze boeken van harte aan:
-
In dit boek laat Eveline Jurry zien dat je positief uit een scheiding kunt komen. Een scheiding is bijzonder ingrijpend. Voor jezelf, voor je kinderen, familie en vrienden.
‘Positief Scheiden’ zijn twee woorden die totaal met elkaar in tegenspraak lijken te zijn. Toch kán het en dit boek laat je zien hoe je het doet: positief en gelukkig uit een van de heftigste en vaak ook ongelukkigste periodes van je leven komen.
-
Boek Stiefsucces geschreven door Violet Falkenburg uitgegeven door Vbk Media Opvoeding van kinderen en jongeren.
Een boek vol inspirerende praktijkvoorbeelden voor ouders en stiefouders.
-
Elk jaar krijgen 70.000 thuiswonende kinderen te horen dat hun ouders gaan scheiden. Soms gaat het goed, vaak ook niet. Dat kan anders. Marsha Pinedo, oprichter van Villa Pinedo – dé online community voor kinderen met gescheiden ouders – neemt je in dit boek bij de hand.
-
Als ouders uit elkaar gaan, is dat voor kinderen een ingrijpend gebeuren dat ze moeten verwerken. Allerlei gedachten en gevoelens steken de kop op. Ook een loyaliteitsconflict kan optreden. Ieder kind zal de echtscheiding van zijn ouders op zijn eigen manier verwerken.
Thomas, een jongen van 11 jaar, vertelt in zijn Dagboek hoe hij omgaat met de scheiding van zijn ouders. Hij schrijft over de ruzies van zijn ouders, de echtscheiding zelf en het nieuw samengesteld gezin van zijn moeder.
Dit boek is bedoeld voor ouders, begeleiders, leraars en andere opvoeders, maar ook voor de kinderen zelf. Het is zowel een leesboek als een werkboek.
-
Eveline Jurry heeft de Methode Positief ScheidenTM (Positive Separation MethodTM) ontwikkeld en is een expert in het toepassen van praktische stappen om authentiek geluk en positiviteit te creëren wanneer het leven grote uitdagingen heeft. Haar eerste boek, ‘Je Wordt Weer Gelukkig’ (‘You Will be Happy Again’) werd uitgegeven door Bruna/Lev. in Nederland (2013).
De Engelse vertaling hiervan ‘Happy Again! The Art of Positive Separation’ door Morgan JamesPublishers/New York (2018).
Jurry traint en coacht individuen, professionals, bedrijven en overheden over de praktische toepasbaarheid van de kunst van positieve scheiden en hoe kwetsbare volwassenen empowered kunnen worden tijdens hun relatiebreuk of scheiding. Eveline woont momenteel in Amsterdam en Den Haag met haar partner en ‘blended’ familie van negen.
-
Hoe vertellen we het de kinderen?
7 stappen voor een kindgericht gesprek
Hoe vertellen we het de kinderen? is een warm pleidooi én praktische gids voor scheidende ouders om een respectvolle ouderschapsrelatie op te bouwen. Ter wille van hun eigen levensgeluk en dat van hun kinderen.
Het moment dat ouders hun kind(eren) vertellen dat ze gaan scheiden heeft veel impact. Door dit gesprek in 7 stappen samen voor te bereiden, leg je een goede basis voor een duurzame ouderschapsrelatie, ook al ga je als partners uit elkaar. Zo blijf je een veilige bedding voor je kinderen creëren, voor nu en later.
Het ‘kompas van RESPECT’ kan je helpen om voor, tijdens en na de scheiding steeds open en eerlijk te blijven communiceren, hoe lastig soms ook.
Verder staat dit boek boordevol praktische tips en voorbeelden. Hoe ondersteun je je kinderen in hun verwerkingsproces terwijl je zelf nog in een emotionele achtbaan zit? Wat vertel je ze wel en wat niet, afhankelijk van hun leeftijd? Hoe voorkom je loyaliteits¬conflicten? Hoe betrek je familie, vrienden en school hierbij?
Anne Buiskool nodigt scheidende ouders uit om vooral mild te blijven, naar zichzelf én naar elkaar. Bewustwording van eigen (familie)patronen is hierbij een belangrijke sleutel.
Een toegankelijk boek voor ouders die wijzer en sterker uit hun scheiding willen komen en daarin een voorbeeld voor hun kinderen willen zijn. En tevens een waardevolle gids voor professionals, leerkrachten, grootouders, kortom voor iedereen die met kinderen in een scheidingssituatie te maken heeft.
-
Hoe zorg je ervoor dat daten leuk en spannend is, en dat het je ook nog de liefde van je leven brengt?
Diederik van Maren geeft je precies die adviezen die je daarvoor nodig hebt. Alles geschreven vanuit de gedachte van een man. Hoe hij denkt en waarom hij niet altijd doet wat een vrouw wil. Dit en nog veel meer vind je in dit boek.
-
Het was mijn weekend. Jip en Janneke waren zojuist door de heg gekropen en haar mollige lijfje vleide zich tegen me aan. Haar naar Zwitsal ruikende haar prikte in mijn neus. Ik streelde het. Ze fluisterde: ‘Mama.’
‘Ja liefje,’ mompelde ik terug. Ik sliep al bijna.
‘Mama, ik vind papa veel liever dan jou.’
Lees het verhaal van Iris, moeder van twee dochters. Elf jaar na haar scheiding van Jacco krijgt hun jongste dochter Robin kanker. Robin adoreert papa en laat Iris amper toe in haar ziekteproces.
Wat volgt is een ploeterende zoektocht. Hoe blijf je moeder, als je nauwelijks kan zorgen, niet mag troosten? En wat als je zelfs niet meer mee mag naar de oncoloog? Iris incasseert, geeft, kiest en vindt haar veerkracht terug – in Nederland en in India – terwijl haar dochter op afstand vecht voor haar leven…
Op filmische wijze neemt Evelien Otto je mee in de onmacht rond ziekte en gescheiden ouderschap. Ze hanteert een eigentijds ritme dat vlot leest, aanzet tot een glimlach en af en toe vertraagt tot poëtische fragmenten. Een boek dat je niet weg kunt leggen. Een roman om over na te praten.
“Dit is een pijnlijk, schurend en confronterend boek over de moeiten tussen ouder en kind na een scheiding. En juist daarom een waardevolle aanzet voor bezinning en gesprek. Aanbevolen!”
– André Rouvoet, voorzitter van het Platform
-
Mike van Dam is zelf co-ouder en heeft het boek geschreven om andere ouders die uit elkaar zijn gegaan te helpen. Toen de moeder van zijn zoon en hij uit elkaar gingen zochten zij samen naar manieren om dit aan hun kind duidelijk te maken. Een prentenboek ter ondersteuning zou hen toen erg hebben geholpen.
Waarom zijn papa en mama niet meer samen? Houden zij nog wel van mij? Elk kind dat terecht komt in een scheidingssituatie worstelt met vragen zoals deze.
Thuis bij allebei is een warm en prachtig geïllustreerd prentenboek over scheiden en co-ouderschap. De grappige teksten bieden ouders houvast bij het bespreken van deze lastige thema’s met hun kinderen. Kinderen uit co-ouderschap situaties waarbij de ouders nog goed met elkaar omgaan zullen zich het best in dit boek herkennen. Voor kinderen van 3 tot 7 jaar.
-
Wordt het geloof in haar eigen intuïtie haar uiteindelijk fataal?
Lauren wordt verdacht van de moord op de buurjongen. Haar gevoel zegt dat ze niet tot zoiets gruwelijks in staat is, maar ze heeft alle schijn tegen. In haar pogingen om de ware toedracht te achterhalen, dreigt ze de grip op haar leven te verliezen. Ze raakt verwijderd van haar geliefde en hun gezin en belandt in een levensbedreigende situatie. Wordt het geloof in haar eigen intuïtie haar uiteindelijk fataal?
Antoinette Kalkman (1964) kent de valkuilen en uitdagingen van een samengesteld gezin als geen ander. Met haar nieuwe man, haar twee kinderen en twee bonuskinderen woont ze op de Utrechtse Heuvelrug, waar het aangrijpende verhaal zich ook afspeelt. Naast moeder is ze ondernemer en schrijver. Ze is mede-oprichter van de ThrillerAcademie. Bonuszoon is haar debuutthriller.
Loek Peters, acteur (o.a. Penoza, Achtste groepers huilen niet, Ma):
“Antoinette schrijft zo levensecht dat je het gevoel hebt zelf aanwezig te zijn in dit beklemmende verhaal. Een boek dat je in een ruk wilt uitlezen.’
Marelle Boersma, bestsellerauteur:
“Prachtig uitgewerkte karakters waarbij je je als lezer afvraagt: wie zou ik vertrouwen?’
-
In een schoolklas zitten gemiddeld drie leerlingen die opgroeien in een stiefgezin, twee in een één-oudergezin en één kind groeit op met een zogenaamd co-ouderschap. Juist de leerkracht is voor kinderen die te maken hebben met het verlies van een veilige, stabiele thuissituatie dé steunfiguur die het wezenlijke verschil kan maken tussen het kwijtraken van de weg of het zicht houden op een nieuwe toekomst. School is voor deze kinderen de aangewezen plek om te worden (h)erkend in hun verdriet, angsten en problemen.
“Omgaan met scheiding op school’ geeft je als leerkracht of zorgprofessional inzage in wat dit betekent voor deze leerlingen. Welke bedreigingen liggen er op de loer, en wat is de invloed op de ontwikkelingstaken van deze kinderen? Er worden tools aangereikt om de zorg vorm te geven.
Daarnaast krijg je antwoord op vragen hoe je je als schoolorganisatie kunt beschermen tegen het meegesleurd worden in de problematiek van de ouders. Wat is je verantwoordelijkheid als school en waar houdt die toch echt op?
Pieter A.M. Stoop (1959) is als onderwijsprofessional, KIES-coach/omgangsbegeleider en ervaringsdeskundige bekend met wat het voor scholen betekent dat een groot deel van hun leerlingen te maken krijgt met een scheiding. In 2016 werd hij door de overheid uitgeroepen tot “Koploper’ in de Divorce Challenge en sindsdien geeft hij samen met zijn vrouw Denise Kentie (mediator/vFas advocaat) vanuit de Stichting Expertisebureau Kind School Scheiding (EKSS) trainingen en voorlichting over dit onderwerp. Zijn visie is dat iedere school, thuis moet zijn in scheiding en dat daarmee de schade bij kinderen wordt gereduceerd, leerkrachten minder handelingsverlegen worden en de maatschappij voorzichtig het taboe rondom (echt)scheiding zal loslaten.
-
Yvonne weet goed welke struikelblokken je kan tegenkomen en loodst je daar heel ‘hands-on’ en kundig doorheen. Ze weet de belangrijkste thema’s over menselijke gevoelsaspecten tijdens het scheidingsproces dat je zult doorlopen bijzonder goed te benoemen. Thema’s als schaamte, opluchting, gemis, ouderschap, boosheid, eenzaamheid en nieuwe liefdes… komen allemaal aan bod.
Met name door haar persoonlijke scheidingservaring én de vele coaching-sessies die ze wekelijks houdt, weet zij als geen ander wat je te wachten staat en leert ze je gaandeweg dat wat nu misschien ondenkbaar lijkt, absoluut niet onmogelijk is!
De kracht van diep van binnen durven kijken en lief omgaan met jezelf zijn voelbaar in dit boek. Je leven opnieuw opbouwen na een scheiding gaat nu eenmaal niet zonder slag of stoot.
Ieder mens in een scheiding heeft één ding gemeen: het keerpunt dat die scheiding met zich meebrengt, een (on)verwachte wending die zorgt voor een nieuwe richting en een onbekende bestemming. Met andere woorden, een nieuw vertrekpunt waarin alles mogelijk is en jij mag kiezen. Dit boek geeft handvatten om dit keerpunt in je leven te trotseren, het beste uit jezelf en anderen te zien en met een dankbaar hart verder te leven.
Michèle de Vries
Eigenaar Mies Magazine (Mens in een scheiding), www.miesmagazine.com
-
Invulboek voor kinderen van gescheiden ouders (6 tot 12 jaar).
Scheidingklets is een invulboek voor kinderen van gescheiden ouders (6 tot 12 jaar) dat ouders helpt het gesprek aan te gaan en kinderen uitnodigt hun gevoelens te uiten.
Een scheiding heeft vaak een grote impact op kinderen en als ouder wil je je kind zo goed mogelijk begeleiden. Kinderen durven echter niet altijd alles te zeggen of te vragen en ook ouders zijn soms terughoudend omdat ze hun kind niet te veel willen belasten. Scheidingklets helpt om lastige onderwerpen bespreekbaar te maken door middel van serieuze en verrassende vragen en opdrachten.
Kind en ouder vullen het boek samen in: op een vaste dag in de week, bij een wisselmoment of gewoon als er behoefte aan is. Op elke linkerpagina kan een kind vertellen hoe het met hem of haar gaat. Op elke rechterpagina staan afwisselende opdrachten waarin zowel emotionele als praktische zaken aan bod komen zoals: Zou je nog een keer aan papa of mama willen vragen: Waarom zijn jullie gescheiden? Ben je het eens of oneens met de stelling: Ik ben wijzer geworden door de scheiding. Maak een lijstje met spullen die je niet meer heen-en-weer wilt slepen of een lijstje met dingen waarover je mee wilt beslissen.
Scheidingklets biedt handvatten om samen in gesprek te gaan. Om te vragen of te vertellen wat misschien lastig of pijnlijk is. Maar ook om te delen wat al goed gaat, en om samen te kijken hoe je dingen fijner kunt maken. Scheidingklets is tot stand gekomen in samenwerking met Buro Onderscheiden. Geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar.
Kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve: “Scheidingsklets kan voor ouders én kinderen een enorme steun en hulp zijn om de rollercoaster een beetje overzichtelijker te maken én kinderen een stem te geven in het hele proces. Een pareltje weer van Gezinnig. Wat had ik dit boek zelf als kind en tijdens mijn eigen scheiding graag gehad. Ik zal het veel ouders aanraden!’
-
De nieuwe thriller van Saskia Noort is uit!
De vijftienjarige Lies wordt op een ochtend wakker met het gevoel dat haar moeder Jet iets is overkomen. Haar bed is niet beslapen en ze heeft haar mobiele telefoon thuis laten liggen. De vierentwintig uur die volgen ontvangt Lies geen enkel teken van leven. Haar vader en zijn nieuwe vriendin Laura schakelen de politie in, ze geloven dat het te maken heeft met haar mentale toestand: ze zou de scheiding nooit te boven zijn gekomen en heeft daarom besloten te verdwijnen. Of erger. Lies weet echter zeker dat ze dat nooit zou doen en gaat zelf op onderzoek uit. Met alle gevolgen van dien.
-
Jaarlijks krijgen ongeveer 86.000 minderjarige kinderen in Nederland te horen dat hun ouders uit elkaar gaan, en in België gingen in 2018 meer dan 23.000 getrouwde stellen uit elkaar.
Voor jongeren in die situatie is er nu het eerste echte handboek voor als je ouders gaan scheiden, vol met verhalen van jonge ervaringsdeskundigen en tips van professionele experts op het gebied van scheiden. Zij geven de lezer een beeld van wat ze kunnen verwachten en laat zien dat het na een tijdje weer beter met ze gaat.
Alle fases waar je als kind van gescheiden ouders doorheen gaat, komen in dit boek aan bod: vanaf het moment dat het nieuws wordt verteld tot aan het accepteren van de nieuwe situatie en een mogelijke toekomst met extra familieleden.
-
Affaires en overspel bestaan al sinds het huwelijk werd uitgevonden, en ook de aversie ertegen. En toch weten we maar weinig over dit eeuwenoude taboe, dat wereldwijd wordt veroordeeld maar ook wereldwijd plaatsvindt.
De afgelopen tien jaar heeft Esther Perel de wereld rondgereisd en honderden koppels geïnterviewd die te maken kregen met ontrouw in hun relatie. In Liefde in verhouding probeert ze antwoord te vinden op de vragen: Waarom gaan we vreemd? Waarom bedriegen gelukkige mensen elkaar? Waarom doet ontrouw zoveel pijn? En wanneer we het over overspel hebben, wat bedoelen we dan precies? Betekent een affaire altijd het einde van een huwelijk?
Affaires kunnen ons volgens Esther Perel veel leren over relaties: ze bieden een waardevol inzicht in onze denkbeelden over liefde, lust en verbondenheid. Met de juiste houding kunnen stellen, of ze nu samen blijven of uit elkaar gaan, zelfs groeien door deze tumultueuze ervaringen. In Liefde in verhouding geeft Perel een heldere en gedurfde nieuwe kijk op relaties, trouw en verlangen.
-
Een onverwoestbare klassieker voor al wie een leven lang wil werken aan zijn of haar relatie
In dit boek richt de auteur zich tot partners die samen-leven. Hij tracht hen te helpen hun relatie te verbeteren. Daartoe biedt hij een aantal bruikbare opvattingen omtrent relaties en hij illustreert zijn visie met veel herkenbare voorbeelden uit de praktijk van elke dag. Liefde is een werkwoord is tot stand gekomen na vijfentwintig jaar lang intensief werken met meer dan duizend paren. De volgende thema’s komen aan bod: – Hoe kan men omgaan met positieve en negatieve gevoelens in een relatie? – Wat is het belang van seksualiteit in een samenlevingsrelatie? – Welke zijn de fasen in een huwelijk? – Is het mogelijk langdurige relaties toch nog te veranderen? Zo ja, op welke manier? – Bestaan er spelregels en onderhandelingsmethodes voor het constructief aanpakken van conflicten en meningsverschillen? – Wanneer is scheiden een goede oplossing? – Hoe kan men als partners in deze tijd kinderen brengen tot volwassenheid? – Welke zijn de voorwaarden om de intieme relatie boeiend en gelijkwaardig te houden?
-
Als een kind na de echtscheiding geen contact meer wil met een van zijn ouders… Het PAS – Parental Alienation Syndrome of Ouderverstotingssyndroom is een begrip dat ingeburgerd is bij onder meer hulpverleners en juristen die zich met echtscheiding bezighouden. Niettemin wordt het begrip ook bekritiseerd. Het ouderverstotingssyndroom is niet alleen moeilijk te definiëren, het is nog veel moeilijker vast te stellen en te behandelen. Het komt voor bij heel wat vechtscheidingen en mag beschouwd worden als een van de ergste loyaliteitsconflicten en zelfs als een vorm van kindermishandeling.
Hoe kan het ouderverstotingssyndroom worden vastgesteld? Zijn er juridische of psychologische oplossingen? En omdat de ouders, de ex-partners, veruit het grootste aandeel hebben in het ouderverstotingssyndroom, rijst de vraag of we niet beter spreken van het ex- partnerverstotingssyndroom … Dit boek is geschreven voor hulpverleners, juristen, ouders en allen die te maken hebben met echtscheiding, vechtscheiding en ouderverstoting, en ook voor de grootste slachtoffers, de kinderen.
Over de auteur
Ludo Driesen, klinisch kinder- en jeugdpsycholoog en gedragstherapeut, is verbonden aan het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Limburgs Instituut voor Therapie en Integrale Personenzorg, Campus Noord-Limburg in Overpelt. Hij heeft diverse boeken over geestelijke gezondheidszorg en opvoeding op zijn naam.
-
Het is geweldig om verliefd te zijn, ook als blijkt dat je nieuwe liefde al kinderen heeft. Maar leven in een samengesteld gezin is ingewikkeld. Na een tijdje blijkt het minder soepel te lopen dan je had verwacht. Je gaat snappen waarom zoveel van deze relaties binnen enkele jaren stranden. Vertwijfeld vraag je je af waar je aan begonnen bent.
De auteurs kiezen voor de invalshoek van onzichtbare dynamieken die van invloed zijn op het stiefsysteem. Ze ontwikkelden de Stiefcirkel om deze dynamieken inzichtelijk te maken. Een boek voor stiefverzorgers en voor professionals.
-
De ouders van Fleur en Joost gaan scheiden.
Hierdoor loopt Fleur tegen allerlei problemen aan. Waarom zijn de juiste schoenen nooit in het juiste huis? Houdt papa nog wel van mij als mijn nieuwe broertje er is? Bij wie hoor ik eigenlijk als ik op school ben? Waarom heeft mama ineens een vriendin? En hoe gaat Kerst eruit zien nu papa en mama uit elkaar zijn?
In verschillende, korte, herkenbare verhalen vindt Fleur samen met haar ouders een oplossing voor al deze problemen.
De extra vragen voor de kinderen en de informatieve voetnoot voor de volwassenen biedt extra houvast bij het voeren van een vervolggesprek over het verhaal.
-
De kleine kolibrie verheugde zich op de reis die hij ieder jaar met zijn ouders maakt. Iets was er alleen anders. De sfeer tussen zijn ouders was vreemd. Toen hoorde hij dat zijn ouders uit elkaar zouden gaan. Scheiden heet dat.
De kleine kolibrie raakte helemaal in de war en vloog alleen weg. Weg van alle gevoelens die hij had. In het magische land van de bloemen ontmoette hij een andere kolibrie. Deze luisterde naar hem en hielp hem om weer ruimte te krijgen in zijn koppie en hartje.
Door te praten met de andere kolibrie en met zijn ouders leerde de kleine kolibrie dat het helpt om je gedachten en gevoelens te delen en dat het niet zijn taak was om de dingen op te lossen tussen zijn ouders!
-
Niets kan voor altijd begraven worden, hoe graag men dat soms ook zou willen. Uiteindelijk komt het verleden altijd een keer om de hoek kijken. Lisanne is één en al wrok en woede dat ze toch terug moet naar haar jeugd en de (vecht)scheiding van haar ouders. Omwille van haar relatie trotseert Lisanne de storm.Tegen haar zin in gaat ze een gesprek aan met een psycholoog waarna ze haar onzichtbare doosje van verdriet opent. Hierna volgt de zoektocht van Lisanne naar zichzelf als volwassen vrouw zonder de ballast van haar jeugd op haar schouders.
-
Kinderen én experts aan het woord.
Leoniek van der Maarel werkt al jaren met kinderen die geconfronteerd worden met het verlies van een ouder. Ze laat in haar boek zien dat kinderen niet alleen rouwen na de dood van een ouder maar ook na een echtscheiding, en dat hun rouw in beide situaties vaak dezelfde fases doorloopt.Ook benadrukt ze dat de omgeving in deze turbulente periode een belangrijke rol speelt. Kinderen komen zelf aan het woord over wat voor hen werkt en wat absoluut niet. Dat maakt het boek bijzonder.
-
Het boek ‘Voorkom een vechtscheiding’ van Nancy Steutel helpt je te voorkomen dat je bij een scheiding jezelf én je kinderen kapot maakt door een vechtscheiding. Blijf niet hangen in haat, woede en wrok, maar hervind de liefde die er ooit was en gebruik die om uit elkaar te gaan. Op deze manier kunnen kinderen kind blijven en houd je een goede relatie met je ex-partner.
Nancy Steutel is business coach en ervaringsdeskundige en heeft een vechtscheiding weten te voorkomen door te helen wat in haar kapot was gegaan.
-
Belangrijk verhaal van meesterverteller Jacques Vriens over familie, vreugde, verdriet en voor jezelf opkomen.
‘Je vertelt het niet!’ zei ik tegen Joeri. ‘Dat doe ik wel!’ Met overdreven grote passen liep mijn broer door. Ik hield hem met moeite bij. ‘Doe nou niet zo eigenwijs, misschien komt het nog goed.’ We waren door het park op weg naar school. Het was herfst en de bladeren aan de bomen waren geel. De lucht was treurig grijs. Er dreigde regen en ik dacht: echt echtscheidingsweer.
De vader van Lara en Joeri roept onverwacht tijdens het zondagse toetje: ‘We gaan scheiden.’ De tweeling reageert heel verschillend. Lara probeert het te begrijpen, maar Joeri is woedend. Om de beurt vertellen ze over hun onzekerheid, verdriet, boosheid en angst.Ze willen niet kiezen, maar waar gaan ze straks wonen? Hoe moet het dan met hun verjaardag? En wie krijgt de poes?
De scheiding lijkt steeds meer een vechtscheiding te worden, al doet iedereen zijn best dat te voorkomen. De emoties lopen hoog op, ook tussen Joeri en Lara. Hun thuis is hun thuis niet meer. Gelukkig hebben ze allebei veel gevoel voor humor en als het erop aankomt, helpen tweelingen elkaar altijd. Op school mogen ze alles even vergeten. Ze zitten in groep acht en dat is een bijzonder jaar. Maar als het echt helemaal uit de hand loopt, nemen Joeri en Lara het heft in eigen handen – en hoe!
-
Een openhartig en inspirerend boek over alleenstaand ouderschap.
Lykele Muus is een van de miljoen alleenstaande ouders in Nederland. De helft van de week woont hij alleen, de andere helft met zijn zevenjarige dochter. Met humor en optimisme laat hij in dit boek zien hoe je verdriet omzet in kracht, hoe je orde schept in de chaos en dat het co-ouderschap een verademing kan zijn.
Aan de hand van persoonlijke verhalen en interviews met andere alleenstaande ouders toont hij hoe je een weg kunt vinden naar een nieuw leven met meer rust in je hoofd, meer ruimte in je sociale agenda en meer aandacht voor jezelf én je kind(eren).
Inclusief interviews met:
Isa Hoes
Mathilde Hoekstra
Kluun
Tim Overdiek
Yora Rienstra
Pascal Vanenburg
Edwin Winkels
-
Dit boekje is voor alle ouders die een kindje in hun leven verwelkomen.
Net zoals bij een kindje geen handleiding wordt meegeleverd, is er ook geen handleiding over hoe je als ouders met elkaar omgaat. Het heeft aandacht en tijd nodig om je kindje en elkaar als ouders goed te leren kennen. Ouder zijn brengt veranderingen met zich mee.
Ook de relatie samen zal veranderen. Over de zwangerschap en rondom de geboorte van kindjes is veel informatie beschikbaar. Hoe we met elkaar als partners omgaan na de geboorte en hoe we deze levensveranderende fase aanpakken, moeten we zelf uitzoeken.Soms gaat dit vanzelf, terwijl dit een andere keer vraagstukken met zich meebrengt. In Partners door dik en dun vinden ouders achtergrondinformatie en tips om hun partnerrelatie goed te houden.
Ook staan er dingen in die ze samen kunnen doen. Zodat ze, naast de zorg voor hun kindje, leuke momenten met elkaar als partners beleven. En aandacht voor elkaar kunnen hebben, naast al het ouderen en opvoeden. Werken aan een relatie betekent tegelijkertijd werken aan ouderschap. Dat heeft niet alleen een positief effect op de personen zelf, maar komt ook de relatie met het kindje ten goede.
Wij wensen jullie al het goeds toe voor jullie zelf, jullie relatie, het ouderschap en jullie kindje. Wij hopen dat dit boekje hieraan zal bijdragen. Lianne van Lith, Marieke Lips Partners door dik en dun is geschreven in het kader van ‘Besluit met muisjes’, een preventief programma van de VNG. Diverse ouderstellen en professionals hebben meegedacht.