Kan afstand helpen om weer bij elkaar te komen?
“Het kan, maar het is eerder uitzonderlijk”, zegt relatiedeskundige Rika Ponnet. “In de praktijk is zo’n time-out vaak het begin van het einde.
Het percentage koppels dat uit elkaar gaat na een tijdje apart gewoond te hebben, ligt vrij hoog. Ongeveer drie op vier komt niét terug samen.”
Hoe komt dat?
“Omdat die stap doorgaans een verdere afbraak inluidt van je verbondenheid als koppel. Kijk, als je uit elkaar aan het groeien bent en je gaat vervolgens een tijdje je eigen gang, versterk en versnel je dat vervreemdingsproces alleen maar. Dan is het vaak letterlijk ‘uit het oog, uit het hart’. Door niet meer samen te wonen, gaat immers veel vertrouwelijkheid en intimiteit verloren. Het weinige dat je dan als koppel-in-moeilijkheden nog doet, het samen runnen van een huishouden, bouw je nog verder af. Je wordt het gewoon om zonder de ander te leven, met alle gevolgen vandien. Dat zie je ook bij koppels die een tijd apart wonen omdat bijvoorbeeld een van beiden voor zijn werk in het buitenland verblijft. Ook hier ligt het aantal scheidingen veel hoger dan bij koppels die elkaar dagelijks zien.”
Misschien ook omdat je iemand anders kunt ontmoeten?
“Dat speelt zeker mee. Opnieuw alleen wonen kan gepaard gaan met een gevoel van vrijheid, waardoor je ook meer openstaat voor nieuwe contacten en ervaringen. Het hoeft niet, maar het kan, en het komt in de praktijk inderdaad regelmatig voor dat een van beiden een nieuwe liefde tegen het lijf loopt en alsnog een punt zet achter de relatie die on hold is gezet. Meestal is dat de persoon die al het verste stond in het proces van afscheid nemen.”
Je hoort ook wel eens dat een time-out moet camoufleren dat die nieuwe partner al klaar stond in de coulissen.
“Een relatiepauze wordt inderdaad soms naar voren geschoven als een van beiden niet de moed heeft om de confrontatie aan te gaan en het echte verhaal te brengen: dat het over en uit is. In plaats daarvan wordt dan geschermd met ‘ik heb tijd en ruimte nodig om wat dingen op een rij te zetten’, in de hoop dat een en ander mettertijd wel duidelijk zal worden. Dat is pijnlijk, zeker als de ander stellig gelooft in de time-out en denkt dat het nog goed kan komen. Die persoon voelt zich achteraf dubbel gekwetst en bedrogen: omdat de relatie toch nog stukloopt én omdat zijn of haar ex niet eens het lef had om het spel eerlijk te spelen.”
Wanneer kan een relatiepauze wél werken?
“Als er nog veel betrokkenheid is, maar het koppel is in een crisis beland, bijvoorbeeld nadat een van beiden is vreemdgegaan. De spanningen kunnen dan zo hoog oplopen dat het niet meer gezond is dat ze elkaar dagelijks tegen het lijf lopen en dat ze beter even los van elkaar tot bedaren komen. Zo’n afkoelingsperiode is dus zinvol zijn bij relatieproblemen die gepaard gaan met veel negatieve emotionaliteit: verwijten, hysterische uitvallen of claimende reacties die een constructief gesprek onmogelijk maken. Kortom: als de relatie een strijdtoneel is geworden.”
Een soort wapenstilstand dus, om de ruziecirkel te doorbreken?
“Ja, want conflicten zijn nog altijd een teken van betrokkenheid. Als je de energie kunt opbrengen om ruzie te maken, betekent dit dat het er voor beiden nog toe doet, dat er nog veel verbondenheid is. Even afstand nemen kan dan heilzaam werken. Vertoont die verbondenheid al barsten, dan is dat eerder een tegenindicatie voor een time-out: het zorgt ervoor dat de relatie juist nog verder afbrokkelt. Zijn jullie dus uit elkaar gegroeid en wil je weer wat dichter bij elkaar komen, zeg dan vooral niet: we gaan apart wonen om te kijken of we elkaar missen. Doe integendeel weer meer dingen samen, zoek naar gemeenschappelijke projecten en investeer daarin, om de verbondenheid te stimuleren.”
Zijn er spelregels waarmee je rekening moet houden om een relatietime-out te doen slagen?
“Houd er rekening mee dat het geen wondermiddel is en maak goede afspraken. Hoe lang gaan jullie uit elkaar? Houd die periode liefst beperkt in tijd: bij voorkeur een aantal weken, maximum een tweetal maanden. Langer heeft geen zin en doet meer kwaad dan goed. Een andere belangrijke voorwaarde is dat je elkaar tussendoor regelmatig ziet en het contact onderhoudt. Alleen zo kun je weer naar elkaar toegroeien.”
In HLN verscheen een artikel dat dit thema ook belicht, te lezen via deze link.
Tijdelijk uit elkaar gaan, gebeurt ook best met duidelijke afspraken; het gaat immers om een vorm van feitelijk scheiden, en dan neem je best deze tips ernstig; zie deze link voor concrete informatie over wat regelen bij feitelijk scheiden.
Blijf niet met vragen zitten, maar maak nu een afspraak.