Relaties komen onder druk te staan door allerlei gebeurtenissen maar kunnen ook lijden onder specifieke aandoeningen van een partner.
Het gebeurt dat ‘autisme’ als een oorzaak van het niet meer leefbaar zijn, wordt genoemd. Maar autisme heeft vele vormen, van mild tot ernstig, en is niet altijd de enige oorzaak van een scheiding.
Autisme wordt onder meer gekenmerkt door de moeite die autisten hebben met communicatie en sociale interactie. Het hoeft dan ook geen betoog dat het in relatie leven met een partner met autisme of met sterke autistische trekjes, niet eenvoudig is om niet te zeggen moeilijk. Geregeld komt het voor dat koppels aan de bemiddelingstafel zelf deze diagnose stellen (!) of de door een dokter vernoemde diagnose kenbaar maken. Dit wordt dan doorgaans verwoordt als: mijn partner heeft gebrek aan inlevingsvermogen, hij kan moeilijk communiceren, is op zichzelf betrokken en schuwt sociale interactie. In een relatie kan dit dus erg drukkend worden en op termijn de relatie dermate bezwaren dat ze zelfs wordt beëindigd.
Wat is autisme, welke vormen zijn er, wat brengt dat met zich in relatievorming en relaties
Een documentaire van NTR schetst duidelijk wat autisme is, welke vormen er zijn en wat dit kan betekenen voor relaties en relatievorming.
Deze 50 minuten durende documentaire geeft een duidelijk beeld en kan helpen om te verstaan wat in het hoofd van een autistische persoon omgaat. Zij verwoorden de dingen soms ook zo anders dan ‘doorsnee mensen’. Ze zijn ook sterk gericht op details en structuren en ze hebben het moeilijk om intensief met anderen bezig te zijn of gewone dagdagelijkse gesprekken te voeren.
Als bemiddelaars bij NEO Bemiddeling stellen wij uiteraard geen diagnose. Maar we werken wel samen met koppels waarvan de persoon zelf, of de partner, aangeeft dat autisme of autistische trekken het in relatie leven moeilijk en vaak zelfs onmogelijk maken. Reden dat we ons hebben verdiept n dit domein, om beter te “verstaan” en koppels beter te kunnen begeleiden bij het afronden van hun relatie en het maken van een nieuwe start nà scheiding. Zo vonden we deze documentaire op het web. We bevelen de in dit thema geïnteresseerden bezoeker van onze NEO website, de documentaire zeer aan en verwijzen ook naar andere blogartikels over autisme.
De documentaire kan je vinden via deze link.
Aanvullend bevelen we ook navolgende blogartikels op onze website van NEO Bemiddeling aan:
– Hoe (over)leven met autisme in een relatie? Scheiden of blijven? via deze link
– Is autisme (alleen) oorzaak van scheiding? via deze link