Gezocht: nieuwe oplossingen voor vechtscheidingen
Als kind kies je niet voor een scheiding. Je kiest niet voor de ruzie, de verwijten, de juridische strijd en al helemaal niet voor de kampen die kunnen ontstaan. En hoewel ouders zich er niet altijd van bewust zijn, kan dit ernstige negatieve gevolgen voor kinderen hebben. Een vechtscheiding kan zelfs leiden tot problemen op school, emotionele problemen en crimineel gedrag. Dit moet stoppen, het is de wereld op zijn kop. Daarvoor hebben we goede ideeën nodig. Van creatieve geesten en vernieuwers, met of zonder ervaring met vechtscheidingen. De Divorce Challenge is je kans om je idee of concrete plan een podium te geven. Om het mogelijk in samenwerking met het Ministerie van Veiligheid en Justitie verder uit te werken en te realiseren.
De Divorce Challenge is een initiatief van het Tweede Kamerlid Jeroen Recourt. Hij diende een motie in om via deze Divorce Challenge het aantal vechtscheidingen en de nadelige gevolgen ervan voor kinderen te verminderen. De Tweede Kamer nam zijn motie aan. Op 30 juni 2016 stuurde minister Van der Steur een brief naar de Kamer over de uitvoering van deze motie. Lees hier meer over de motie-Recourt en de brief van Van der Steur.
Scheiden zonder ruzie
Niemand is voor vechtscheidingen. Iedereen wil ze graag voorkomen. Ook ouders. Ze willen het goed doen, en het merendeel van de ouders doet het ook goed. Maar in een complexe scheiding kunnen ze de belangen van hun kinderen uit het oog verliezen. Ook juridische procedures, mediation en de bestaande hulpverlening kunnen dit niet voorkomen. Ondertussen worden elk jaar duizenden kinderen beschadigd. Dat mogen we niet accepteren. Daarom dagen we jou uit om te komen met vernieuwende oplossingen, wereldverschuivende concepten of gewoon een goede ingeving. Denk aan nieuwe vormen van hulpverlening of (juridische) procedures die het makkelijker maken om scheidingen zonder ruzie te laten verlopen. Of ideeën over hoe kinderen een stem kunnen krijgn in een complexe scheiding.
Meedoen
Je hoeft geen jurist of hulpverlener te zijn om mee te doen. Wij willen ook graag ideeën ontvangen van ouders, familieleden, leraren, huisartsen en van kinderen. Alle ideeën, ook als ze nog niet tot in detail uitgewerkt zijn, zijn welkom. De periode tot 21 november kan je dan gebruiken om met input van anderen je idee verder uit te werken. Het beste idee krijgt een podium en hulp van het ministerie van VenJ om het initiatief uit te voeren.
Denk daarbij aan:
Advies en begeleiding;
Bieden van een podium om je idee te presenteren;
Leggen van contacten met partners die je kunnen helpen met je initiatief;
Wegnemen van mogelijke belemmeringen in wet- en regelgeving.
Waar kijken we naar?
Het expertpanel bestaat uit negen experts, waaronder de Kinderombudsman en deskundigen op het gebied van familierecht, jeugdhulp, gezinstherapie en innovatie. Er wordt ook een jongerenpanel geïnstalleerd, met kinderen die een vechtscheiding hebben meegemaakt. Zij beoordelen je voorstel op een aantal criteria.
Het expertpanel kijkt bij het beoordelen van de plannen naar de volgende aspecten:
Hoe kansrijk is het plan? Het moet de situatie van kinderen die een complexe scheiding meemaken aantoonbaar verbeteren.
Hoe realistisch is je plan? Is het in overzienbare tijd uit te voeren?
Hoe verrassend is je plan? Waarin onderscheidt het zich van bestaande initiatieven?
In hoeverre zijn er nieuwe verbindingen gelegd tussen verschillende sectoren, personen en organisaties die betrokken zijn bij vechtscheidingen (inclusief ouders en kinderen)?
De indieners van de vijftien beste voorstellen krijgen een uitnodiging om hun plan te pitchen. Daarna worden de meest kansrijke plannen geselecteerd en bekendgemaakt.
Kinderen worden te vaak neergezet als weerloze slachtoffers. Empoweren is zeker zo belangrijk als beschermen.
– Justine van Lawick
Vragen?
Heb je vragen over de Divorce Challenge? Stel ze via info@divorcechallenge.nl
BRON & COPYRIGHT ARTIKEL : Ministerie van Veiligheid en Justitie – Divorcechallenge.nl & YouTube