Ieder jaar krijgen 70.000 kinderen in Nederland te horen dat hun ouders uit elkaar gaan.
Een ingrijpende gebeurtenis, waar de meeste kinderen het erg moeilijk vinden om over te praten. Het Klokhuis wil dit gevoelige onderwerp voor kinderen bespreekbaar maken. Daarom starten we op donderdag 19 januari met een vierdelige serie over scheiden, gepresenteerd door Maurice Lede en Nienke de la Rive Box.
De meeste televisieprogramma’s over scheiden zijn gericht op volwassenen. Waarom komen kinderen zo weinig aan het woord over één van de meest ingrijpende gebeurtenissen in hun leven? Volgens deskundigen en hulpverleners vinden de meeste kinderen het moeilijk over hun gevoelens omtrent de scheiding van hun ouders te praten. Het is te emotioneel, ze schamen zich ervoor of houden hun mond omdat ze hun ouders er niet mee willen belasten. Daardoor blijven veel kinderen met hun verdriet en andere emoties rondlopen.
Waarom is een scheiding vaak zo heftig voor kinderen, ook al doen ouders nog zo hun best alles zo goed mogelijk te laten verlopen? Hoe is het om als kind een vechtscheiding mee te maken? Wat is de rol van de rechtbank bij een scheiding? Waar kun je hulp vinden bij een scheiding en helpt die hulp ook? In de serie Het Klokhuis over scheiden vertellen kinderen openhartig over de scheiding van hun ouders en hoe ze zich daarover voelen.
Het Klokhuis vindt het belangrijk dat de stem en gevoelens van kinderen gehoord kunnen worden. Daarom lanceren we bij de serie www.ikdurfniettezeggendat.nl, een laagdrempelige website waarop kinderen anoniem hun gevoelens en gedachten kwijt kunnen in een persoonlijke boodschap, en kunnen lezen hoe andere kinderen zich voelen als hun ouders gaan scheiden.
Afleveringen
Van 19 januari t/m 9 februari elke donderdag om 18.23 uur op NPO Zapp
Scheiden: Uit elkaar – 19 januari
Soms besluiten ouders om uit elkaar te gaan. Ze wonen niet meer samen en krijgen nieuwe liefdes. Voor kinderen is dat niet fijn. Maurice praat met kinderen van wie de ouders zijn gescheiden. Een kinderpsycholoog vertelt hoe je wereld op zijn kop komt te staan als je ouders scheiden. Zijn er ook voordelen aan gescheiden ouders? In de dramasketch is Jonathan bang dat zijn ouders gaan scheiden, maar volgens Said houden ze juist heel veel van elkaar. En in de quiz weten Bert en Joke alles over scheiden- maar zelf gaan ze nooit uit elkaar
Scheiden: Vechtscheiding – 26 januari
Als je ouders scheiden, kan het zijn dat ze veel ruzie maken en dat dit maar niet ophoudt. Per jaar krijgen duizenden kinderen te maken met een vechtscheiding. Hoe is het om dit als kind mee te maken en wat kun je er aan doen? Maurice vraagt het kinderen die het zelf hebben meegemaakt en aan een kinderpsycholoog. In de dramasketch denken de cowboys terug aan hun jeugd en aan de vechtscheiding van hun ouders.
Scheiden: De Rechtbank – 2 februari
Als je ouders gaan scheiden, moeten ze afspreken bij wie je bijvoorbeeld gaat wonen en uiteindelijk moet de rechter deze afspraken goedkeuren. Als kind mag je ook jouw mening aan de rechter vertellen. Dat kan met een brief, maar ook door langs te komen bij de rechtbank. In deze aflevering gaat Nienke samen met een meisje naar de rechtbank. Wat kan je van dit gesprek verwachten? Welke vragen stelt de kinderrechter en wat doen ze met die informatie? Nienke is ook te gast bij kinderen die een brief met hun mening hebben geschreven. In de dramasketch wegen Said en Jonathan de voor- en nadelen van gescheiden ouders af.
Scheiden: Hulp – 9 februari
Voor kinderen is het heel heftig als hun ouders gaan scheiden. Vaak denken kinderen dat het hun schuld is, dat ze moeten kiezen tussen hun ouders, schamen ze zich ervoor en hopen dat hun ouders weer bij elkaar komen. En bij een vechtscheiding blijven de ruzies doorgaan.
In deze aflevering laat Maurice samen met verschillende kinderen zien op welke manier en waar je hulp kunt zoeken als je ouders zijn gescheiden en wat je aan die hulp kan hebben. In een dramascene in de vorm van een lied zingen twee gescheiden ouders dat ze ook liever hadden dat het anders was gegaan.
Dit programma is mede mogelijk gemaakt door:
• Stichting Kinderpostzegels Nederland
• Stichting Gereformeerd of Burgerweeshuis
• Stichting Ontwikkelingsfonds Daghulp voor Jeugdigen & Fie van der Hoop Fonds
• Stichting Voorkoming van Kindermishandeling
• Stichting Weeshuis der Doopsgezinden (alleen afl.1 Uit elkaar)
Heb je een aflevering gemist? Klik dan op hier om ‘m terug te kijken!
Bron tekst & foto’s : persbericht NTR