In “Op zoek maar de liefde” ga ik, Annet Burgers, in gesprek met ervaringsdeskundigen op het gebied van scheiding en/of samengestelde gezinnen.
Ontrouw, wat nu? Deel 2.
Petra is de auteur van het boek “Verder na een affaire”. En deze aflevering is een onderdeel van de Masterclass ONTROUW, WAT NU?
Iedereen wil geliefd worden in zijn of haar relatie. Geborgenheid en respect. En trouw. Toch eindigt 1 op de 6 huwelijken in een echtscheiding door overspel (CBS 2005). Hoe kan het toch, dat ondanks dat veel mensen vreemdgaan, er nog altijd een taboe op rust? Waarom is het voor velen nog steeds een vanzelfsprekendheid, dat overspel automatisch einde verhaal is in de relatie? En dat degene die vreemdgaat altijd de boosdoener is?
Annette Burgers, relatiecoach, maakt een podcastserie over dit onderwerp. ‘Het is tijd, dat vreemdgaan bespreekbaar wordt. Mensen zijn namelijk niet ontrouw voor de lol. Of om hun partner pijn te doen. Maar wat zit er dan wél achter? En hoe gaan wij er in deze tijd beter mee om?’
In de postcastserie interviewt zij topexperts op dit gebied, elk vanuit zijn of haar eigen invalshoek. Een van de belangrijkste uitgangspunten/stellingen in de podcastserie is: Vreemdgaan is ook een kans om je relatie te verdiepen.
Vreemdgaan is taboe
Overspel is simpelweg not done in onze samenleving. Het is een identiteitsdief, omdat je twijfelt aan jezelf. Waarom doet iemand, die van jou zou houden, jou dit immers aan? ‘Wat mankeert er aan mij? Ben ik niet goed genoeg?’ Vreemdgaan is de grootste vorm van verraad en het doet de ander in de relatie ontzettend pijn.
Het huwelijk is echter ingesteld in een tijd, dat mensen zelden ouder werden dan 40. Tegenwoordig worden mensen veelal 80 en ouder. We leven bovendien in een digitaal tijdperk, waarin we gemakkelijk contact leggen buiten de eigen kring.
Willen we decennialang bij elkaar blijven, dan is het nodig om op een andere manier te kijken naar de relatie als instituut. Naar jezelf en de ander. En dat vraagt om iets, waarin wij mensen ons onderscheiden van alle andere levensvormen: door onze doorontwikkelde taal kunnen wij details geven en gevoelens delen, ideeën uitwisselen, compromissen sluiten en oplossingen bedenken. Communicatie geeft ons de sleutel.
Inzichten delen in de podcastserie.
De postcastserie zet de algemene zienswijzen rond de relatie en ontrouw op scherp. Maar geeft ook uitzicht op een oplossing.
De serie geeft antwoord op de grootste vragen: wat is liefde? Waarom gaan we vreemd? Hoe voorkom je dat jij of je partner vreemdgaat? En hoe overleeft de relatie ontrouw en verstevigt het je relatie juist? Kan dat überhaupt?
‘Ja,’ zeggen de experts in de podcastserie, ‘Als stel kun je om leren gaan met ontrouw in de relatie. En er sterker uitkomen. Maar het begint met weten hoe je vreemdgaan voorkomt.’ Zij zetten je aan het denken en geven hun meest waardevolle adviezen en best practices prijs.
De serie schijnt bovendien een nieuw licht op ‘hoe het hoort.’ Immers, elke relatie kent ups en downs. Is het realistisch om te vinden, dat je elkaar nooit en te nimmer uit het oog verliest? Wat verwacht je van de ander op het moment dat jij er niet voor degene bent?
Bovendien, wat is vreemdgaan eigenlijk in jouw ogen? En die van je partner? En kun je wel spreken van een schuldige en onschuldige bij ontrouw?
‘De aanleiding ligt dieper in de relatie. En beiden zijn onderdeel van de achterliggende oorzaak,’ zeggen de deskundigen. En ieder geeft vanuit zijn expertise uitleg en een oplossing.
Voor vragen:
Petra Deij
En/of
Annette Burgers
info@juttucoaching.nl
Annette@stiefgoed.nl