Mies

Welkom bij Mies Magazine - Mens in een scheiding - Magazine over alle aspecten voor, tijdens en na een scheiding. Dé plek waar je menselijke scheidingservaringen opdoet!

6 Comments

  1. m.l.h.ruth
    16 maart 2016 @ 10:06

    Ik vind dat er zeker bij een lang huwelijk zo lang alimentatie moet worden betaald als dat er huwelijksjaren zijn.
    Vrouwen die vroeger rouwden konden of mochten niet blijven werken. Er waren toen ook geen goede voorzieningen zoals creches en naschoolse opvang. Een even lange duur alimentatie betalen als het huwelijk heeft geduurd is een hele eerlijke optie volgens mij.
    Vrouwen kregen vroeger ook niet de gelegenheid om naast hun vaak grote gezin te studeren of te werken. Mennen ontspringen zo de dans en gaan dan vrijuit met een hoog salaris terwijl de vrouw, indien ze niet langer alimentair krijgt, bekaaid achter blijft. Dit is oneerlijk.
    Ik hoop dar daar een mouw aan gepast wordt en dat die oneerlijkheid opgelost wordt.

    • Anne-Marie van Doorn
      17 maart 2016 @ 20:11

      Ook in Nederland is er een tijd geweest dat je als vrouw werd ontslagen zodra je gehuwd was. In deze tijd was de partneralimentatie in Nederland niet beperkt tot een maximum van 12 jaar.
      De maatschappij is veranderd, tegenwoordig hebben steeds meer vrouwen een betaalde functie. Ook in het nieuwe wetsvoorstel wordt rekening gehouden met een lange huwelijkse periode. Dat zijn de uitzonderingen waar ook over wordt gesproken. Aan deze situaties wordt zeker gedacht!

  2. Jan
    16 maart 2016 @ 14:19

    De WW duurt tegenwoordig maximaal 2 jaar. Daarna dien je je eigen kost te verdienen. Ik zie niet in waarom partneralimentatie dan 12 jaar zou moeten zijn. Dat is echt niet van deze tijd. Ik hoop dat het wetsvoorstel snel wet mag worden!

    • Anne-Marie van Doorn
      17 maart 2016 @ 20:14

      Dat de huidige wetgeving, niet voor iedereen, niet van deze tijd is, is ook de reden van het wetsvoorstel. Dat het snel wordt doorgevoerd geloof ik niet. Het heeft geen prioriteit om dit wetsvoorstel te behandelen lijkt het wel.
      Ook nu, op basis van de huidige wetgeving, wordt rekening gehouden met de mogelijkheden van beide partijen om een inkomen te verwerven. Het belang van de kinderen en de opvang van, jonge, kinderen kan daarbij wel een rol spelen. Zo ook in de nieuwe wetgeving. De huidige Rechtspraak laat diverse uitzonderingen zien. In mijn praktijk als mediator zie ik steeds meer afwijkingen in de alimentatieduur. Het komt bijna niet voor dat een duur van 12 jaar wordt afgesproken.

  3. Eric De Corte
    16 maart 2016 @ 23:57

    Het artikel handelt over de situatie in NL. Daarom graag deze verwijzing naar twee artikels die de Belgische wetgeving betreffen. De verwijzingen zijn gelinkt naar de website van erkend bemiddelaar Eric De Corte en betreffen navolgende links:
    http://ericdecorte.be/blog/moet-ik-mijn-ex-onderhoudsgeld-betalen-zo-ja-hoeveel
    http://ericdecorte.be/blog/win-life-hoe-bedrag-aan-onderhoudsgeld-voor-de-partner-bepalen
    De wetgeving in België verschilt namelijk danig van deze in NL en omgekeerd.
    Nog meer informatie over onderhoudsuitkeringen kan je vinden via deze link: http://ericdecorte.be/tags/onderhoudsuitkering

    • Anne-Marie van Doorn
      17 maart 2016 @ 20:18

      Dank voor de aanvulling, dit artikel is inderdaad op de Nederlandse wetgeving en Nederlandse markt geschreven. Leuk om te zien hoe het in Belgie is geregeld. Ook in Belgie gaat het om behoefte en mogelijkheid tot betalen van een bijdragen in de kosten levensonderhoud.