De aanpak van problemen rondom het samengestelde gezin, blijkt in de praktijk te vaak ontoereikend. Meer dan spijtig en in onze bescheiden optiek té vaak onnodig.
Oorzaak en gevolg strijden om de eerste plaats, en té vaak wint het gevolg de strijd. Een uitleg is nu wel op zijn plaats.
De start van een samengesteld gezin is vaak verliefdheid, gevolgd door praktisch worden en de financiële voordelen van het onder één dak wonen. Een samengesteld gezin goed op de rails zetten, betekent echter ook je goed voorbereiden. Een voorbereiding op de zó specifieke kenmerken, uitdagingen én valkuilen van een samengesteld gezin. Als dit niet of onvoldoende gebeurt, ontstaan er irritaties, gevolgd door ruzies die van lief en leed uiteindelijk leiden tot relatieproblemen. Voor deze relatieproblemen wordt hulp ingeroepen, en dit is het bekende paard achter de wagen spannen en deze aanpak gaat ook niet werken.
[tweet_box design=”box_12_at” pic_url=”https://miesmagazine.com/wp-content/uploads/Attachment-1.png” author=”Marianne”]Onvoldoende voorbereid zijn op de specifieke kenmerken en uitdagingen van een samengesteld gezin, is vaak (te vaak) de oorzaak van relatieproblemen.[/tweet_box]
Het samenwonen van mensen met verschillende culturen, achtergronden en na verdriet en rouw bij scheiding, heeft een breed en stevig fundament nodig. Het is als een reis met avonturen die luisteren naar illustere namen als ervaringen, aanvaringen, cultuurverschillen, bloedband, stiefband, bloedwrok, verlies en rouw, ex-partners, stiefouder, respectloos, loyaliteitsconflicten etc.. Zonder fundament gaat het nieuwe gezin langzaam en zonder dat je het in de gaten hebt hellen.
Het eerste dat men uit de EHBO-kit pakt, is het instrument informatie via bijvoorbeeld Google. Vrienden, kennissen en huisartsen zijn een goede tweede. Maar de tijd tikt door, tiktak-tiktak en de problemen worden zichtbaarder door stemverheffing, door ruzies, door meer jezelf buiten de relatie te zetten, door vaker te sporten, door meer te werken of meer met vrienden/vriendinnen af te spreken. Het helpt tijdelijk net zoals het met elkaar opknappen van tuin, huis of met vakantie gaan. Het zijn de bliksemafleiders die eigenlijk best wel lang hun goede werk doen.
Hulp bij relatieproblemen blijkt vaak een diepe teleurstelling omdat hét (wat het dan ook is) niet werkt. Dit komt omdat de dynamiek van relatieproblemen een intern karakter heeft. Dit is bij de problemen van een samengesteld gezin anders. Het is zowel intern als extern een grote uitdaging. Denk maar eens aan meerdere loyaliteiten naast elkaar, bloedband en stiefband, meerdere culturen bij elkaar, ex-partners blijven ouders, wie voedt wie op, en wie treedt op tegen kinderen en stiefkinderen etc..
Uiteindelijk wordt de verwijdering groter en groter, en compleet gedesillusioneerd en futloos breekt het samengestelde gezin op. Helaas gebeurt dit bij meer dan 60%.
Een samengesteld gezin dat aanklopt voor specifieke hulp voor het gezin, heeft de nodige drempels moeten overwinnen. Regelmatig horen wij ook schaamte en het te trots zijn om hulp in te roepen voorbij komen. Samengestelde gezinnen verdienen de aanpak die zij nodig hebben, om met daadkracht én met de juiste handvatten met elkaar door te stappen op de gekozen levensweg.
De paarden vooraan de koets ‘samengesteld gezin’ trekt jullie naar jullie eindbestemming!