De keuze om te gaan scheiden komt lang niet altijd van twee kanten.
Als een van jullie het besluit neemt te willen scheiden en je partner is het daar niet mee eens, dan hoeft het niet meteen te betekenen dat jullie in een vechtscheiding belanden. Goed scheiden, doe je samen, ongeacht wiens keuze het is.
De beste oplossingen voor conflicten
Jullie willen geen vechtscheiding, maar er zijn wel punten waar jullie discussie over hebben of samen niet uit komen. Als je samen tot de beste oplossingen voor die conflicten wilt komen, dan kan een scheidingsbemiddelaar een uitkomst bieden. Onder begeleiding van een professional ga je samen op zoek naar de beste oplossingen voor de problemen waar jullie tegen aan lopen.
Wat is bemiddeling bij echtscheiding
Een scheidingsbemiddelaar is een professional die jullie begeleidt bij de scheidingsprocedure van begin tot eind. Je kunt bij een bemiddelaar (ook wel mediator genoemd) je gehele echtscheiding afhandelen, met de focus op het oplossen van de knelpunten. Belangrijk uitgangspunt voor bemiddeling bij echtscheiding is dat jullie beiden als doel hebben oplossingen te vinden voor de problemen die er zijn. Daarnaast moeten deze werkbaar zijn voor beiden partijen. De scheidingsbemiddelaar is hierin altijd onpartijdig. Hij/zij zal zich verdiepen in de conflicten zodat de bemiddelaar zich ook inhoudelijk kan “bemoeien” met de problemen. Tijdens de gezamenlijke bijeenkomsten zorgt de scheidingsbemiddelaar ervoor dat jullie naar elkaar luisteren. Jullie moeten eerst zelf met mogelijke oplossingen komen en de bemiddelaar of mediator zal bijspringen indien nodig. Zodra jullie tot werkbare oplossingen zijn gekomen, worden alle afspraken vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Dit convenant kan de scheidingsbemiddelaar samen met het verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechtbank. Zodra de rechter de scheiding heeft uitgesproken en deze is ingeschreven in het register van de burgerlijke stand, zijn jullie officieel gescheiden.
Voorwaarden scheiden met bemiddelaar
Bemiddeling bij echtscheiding is alleen werkbaar als jullie bereid zijn naar elkaar te luisteren en welwillend zijn tot geschikte oplossingen te komen die werkbaar zijn voor jullie allebei. Tijdens de sessies moet je altijd open en eerlijk zijn en bereidt zijn om af en toe in het voordeel van de ander te denken.
Voordelen en nadelen echtscheidingsbemiddelaar
Samenvattend zijn er dus een aantal grote voordelen als je samen gaat scheiden met een scheidingsbemiddelaar:
- Maatwerk: jullie lossen samen de conflicten op, maken de afspraken en leggen alles vast. Alle afspraken zijn gericht op jullie situatie en wat het beste bij jullie past.
- Neutraal en onpartijdig: een scheidingsbemiddelaar is altijd onpartijdig en stelt zich neutraal op gedurende het proces.
- Focus op inhoud en proces: de scheidingsbemiddelaar bewaakt het proces en kan inhoudelijk tips en adviezen geven.
- Samen: jullie gaan samen door het proces, onder begeleiding van de bemiddelaar. Samen werken jullie aan geschikte oplossingen om de scheiding goed te regelen.
- Relatie centraal: als je gaat scheiden met de hulp van een scheidingsbemiddelaar, wordt jullie relatie altijd centraal gesteld. Zeker wanneer jullie jonge kinderen hebben, is het belangrijk dat jullie na de scheiding nog goed met elkaar kunnen praten.
Uiteraard zijn er ook nadelen te benoemen aan scheiden met een echtscheidingsbemiddelaar:
- Je doet de sessies samen waar je altijd open en eerlijk moet zijn.
- Jullie moeten samen het werk doen, je krijgt geen kant-en-klare oplossingen aangereikt van de mediator.
- Je moet in staat zijn te denken in elkaars welzijn en bereid zijn hier en daar concessies te doen.
Dus zoek je een manier om je scheiding netjes en goed te regelen en bepaalde conflicten op te lossen om tot goede afspraken te komen? Bij de Scheidingsprofs kunnen ze je helpen met bemiddeling. Samen met de scheidingsbemiddelaar gaan jullie dan op zoek naar de beste oplossingen om jullie scheiding zo goed mogelijk te laten verlopen en goede, duidelijke afspraken met elkaar te maken.