Gescheiden ouders hebben het moeilijk, vaak moeilijker dan niet gescheiden ouders. Ze staan er vaker alleen voor en moeten heel veel zelf opknappen en regelen. Gelukkig is er MIES magazine.
Wat is wilsonbekwaamheid?
Wilsonbekwaamheid is een medische term. Het heeft betrekking op de mogelijkheid om zelf met je arts en behandelaars te kunnen praten en beslissen over je behandel- en zorgwensen. Als je niet meer zelf kan beslissen over je leven of de gevolgen van beslissingen niet meer overziet, ben je wilsonbekwaam. Je bent hiermee afhankelijk van de hulp van anderen.
Hoe vaak komt wilsonbekwaamheid voor?
Veel te vaak! Duizenden mensen raken jaarlijks betrokken bij verkeersongevallen of worden getroffen door ziekten als kanker, een hersen- of hartinfarct. Veel van deze mensen houden hieraan, vaak permanente en onherstelbare fysieke en/of geestelijke schade aan over..
Wat zijn de gevolgen voor een gescheiden ouder?
Mocht het je als gescheiden ouder overkomen dat je wilsonbekwaam wordt dan ontbreekt veelal een partner die voor jou je behandel- en zorgwensen aan artsen kenbaar kan maken. Ook zijn de kinderen vaak te klein/jong om deze taak op zich te nemen. Hierdoor ben je dus afhankelijk van de hulp van anderen.
Misschien is er een familielid of een ouder die dit wel kan doen. Vraag is wel of ZIJ weten wat JIJ wil in die situatie?
Wilsonbekwaamheid, nieuwe partner en kinderen; complicaties
Als je na je echtscheiding een nieuwe partner hebt kan hij/zij in het geval je wilsonbekwaam wordt, jou vertegenwoordigen en je wensen aan een arts duidelijk maken.
Daar schuilt in enkele gevallen een probleem. Je nieuwe partner wil beslissen over welke behandeling je krijgt maar je eigen kinderen denken daar anders over. Dat geeft problemen en conflicten.
Samengestelde gezinnen: complicatie
Als beide nieuwe partners samen kinderen krijgen ontstaat een samengesteld gezin. Als het leeftijdsverschil tussen de eerdere en nieuwe kinderen groot is, kan dit leiden tot problemen over de vraag wie er bevoegd is te beslissen over de wilsonbekwame ouder?
De nieuwe partner? De eigen kinderen (mogelijk al 18+) van deze wilsonbekwame ouder of de nieuwe kinderen van de ouders? De oudste kinderen van de wilsonbekwame stellen vaak dat ze pappa al 18 jaar kennen en zeker weten dat hij een bepaalde behandeling nooit zou hebben gewild! Terwijl de nieuwe kinderen van 8 en 10 menen dat pap dit helemaal niet erg had gevonden. Dit is een bron voor onenigheid…
Wilsbeschikking: een oplossing
Om te voorkomen dat je als gescheiden ouder met je gezin in zo’n situatie komt kun je je behandel en zorgwensen vastleggen met wilsverklaringen. Dat is veelal een geschreven document met daarin jouw eigen zorg- en behandelwensen en waarin je ook een ook een vertegenwoordiger aanwijst die je wensen dan met de artsen en behandelaars bespreekt.
Voorbeelden van wilsverklaring zijn:
De niet-reanimeren verklaring, de zorgwens verklaring, de euthanasie verklaring en de niet-behandel verklaring.
Praktische handreiking voor opstellen wilsverklaring
Wilsverklaringen zijn vormvrij en zijn rechtsgeldig als deze gedateerd en getekend zijn. Voorbeelden hiervan kan je vinden op internet. Een wilsverklaring kan betrekking hebben op 1 specifiek onderwerp Ook is het mogelijk om meerdere wilsverklaringen in 1 document vast te leggen. Om het voor jou als gescheiden ouder makkelijker te maken, kan je op internet zoeken met de termen wilsverklaring digitaal, 24/7 aanpasbaar.
Wilsverklaring: voor gescheiden ouders een must en geeft rust!
Als gescheiden ouder wil je niet nog meer problemen dan je al hebt. Met een wilsverklaring ben je duidelijk over je eigen behandel- en zorgwensen naar je nieuwe partner en (stief)kinderen.
Neem je verantwoordelijkheid, voorkom gedoe, vragen, discussie en onenigheid.. Dus stel je wilsverklaring op.
Jullie allen zijn het waard! Klaar voor morgen!
Artikel geschreven door: Dorina van Beek (founder www.voor-morgen.nl)
Missie: Een wilsverklaring voor iedereen