De zomervakantie is een periode waarin je je batterijen kan opladen, ontspannen en bezinnen over het volgende (werk)jaar.
Het is eveneens een periode waarin de kinderen langere tijd thuis zijn om – net als jij – de batterijen op te laden en te ontspannen.
Voor een nieuw samengesteld gezin kan een vakantie zowel een vloek als een zegen zijn
Een vloek…
…omdat jullie nog bezig zijn met het zoeken naar de juiste verhoudingen. Als je langer en dichter op elkaar leeft zoals op vakantie, kan je daar echt niet langer naast kijken. Ook sluimerende ergernissen reizen natuurlijk gewoon mee op vakantie.
Een zegen…
…omdat de vakantie een periode is waarin de band met de kinderen verbeterd kan worden. De kinderen verblijven doorgaans langere tijd in jullie gezin. Soms maakt dat het voor hen in jullie rustiger, omdat er minder overgangsmomenten zijn en daardoor iets minder stress.
In dit artikel geef ik je 5 tips om de vakantie goed door te komen
- Zorg eerst voor jezelf
Jouw vakantiedagen zijn beperkt. Je gezin kan niet blijven functioneren als jij niet goed in je vel zit of als niet de gelegenheid hebt je batterijen op te laden. Neem jezelf dus serieus en plan activiteiten in dat jou tot rust brengen of blij maken. Volg een cursus, spreek af met vrienden, ga naar optredens of wat het ook is dat jouw batterijen oplaadt.
Iets in jou vindt dit misschien egoïstisch. Maar het is echt nodig voor jezelf te zorgen. Langs de andere kant is het natuurlijk ook niet mogelijk om alleen maar die dingen te doen die jij nodig hebt. Het gaat om een evenwicht.
Om deze tip in de praktijk te brengen, moet je weten wat jou tot rust brengt en blij maakt. Als je dat niet weet, bezin daar dan eens over. Test een paar dingen uit en kijk hoe je dit ervaart.
Weet dat het echt jouw verantwoordelijkheid is op hierin voor jezelf op te komen, niet die van iemand anders (uit je gezin).
Dit is echt superbelangrijk om te beseffen, zodat je achteraf niet het gevoel moet hebben dat je vakantie nodig hebt om de vakantie te boven te komen.
2. Vraag je af of je wel allemaal samen op reis hoeft
Zoals ik hierboven al schreef, kunnen vakantieperiodes zowel een vloek als een zegen zijn. Dit is nergens zo goed voelbaar als samen op reis. Heel veel gezinnen ervaren spanningen als ze samen op vakantie gaan.
Durf jullie zelf de vraag stellen of het wel gepast is om samen op vakantie te gaan met zijn allen. In heel wat koppels ligt er een taboe op deze vraag én ontstaat er heel wat opluchting als beslist kan worden om niet met heel het nieuw samengestelde gezin op reis te gaan.
Vooral als jullie gezin nog jong is of er nog veel onuitgewerkte spanningen zijn, is het soms beter om niet samen op reis te gaan. Of – als je dat toch doet – niet te lang op reis te gaan.
Een alternatief kan zijn dat de verschillende ‘subsystemen’ (kort) op vakantie of uitstap gaan: jij met je kinderen, je partner met de kinderen, jij en je partner samen, en misschien een kort(er) uitstapje met zijn allen.
Dit vraagt dat je een bepaald romantisch ideaal opzij schuift, hetgeen vaak nodig is in het samengestelde gezin. Laat je hierbij niet veroordelen door anderen, ook niet door andere nieuw samengestelde gezinnen of de ex. Want de omgeving reageert vaak vreemd als je niet het ‘normale’ doet.
Remember: een samengesteld gezin IS niet normaal en ELK samengesteld gezin is anders.
3. Zorg voor ruimte op vakantie
Hebben jullie toch beslist samen weg te gaan, realiseer je dan vooral dit: ergernissen en spanningen komen vooral naar boven als jullie kort op elkaar zitten zoals tijdens lange autoritten of een verblijf in een kleine ruimte zoals een tent of caravan.
Het is belangrijk ruimte te ervaren. Neem eventueel een extra tent mee, rij met twee auto’s op (ok, dit is duurder, maar zie dat als een investering) en splits ter plekke af en toe eens op: jij met jouw kind, je partner met zijn/haar kind, jij en je partner eens samen. Kortom: momenten samen en momenten apart.
Ook hier strooit je romantisch ideaal wel eens roet in het eten. Mensen die ik hier de mist in zie gaan laten zich vaak leiden door de gedachte dat als ze maar lang genoeg tijd met elkaar doorbrengen, de verbindingen wel gesmeed worden.
In de realiteit werkt het net omgekeerd: hoe meer jullie het verschil kunnen laten bestaan, hoe makkelijker je tot wederzijds respect komt.
Het is echt mijn ervaring dat als je durft dingen anders doen (die extra auto of die momenten apart), dat je dan veel beter kan genieten van de momenten samen.
4. Plan je vakantie
Misschien hou je ervan om gewoon op te staan en te kijken wat de dag brengt. Prima! Maar het kan ook heel wat rust brengen als iedereen weet waar hij/zij aan toe is. Bekijk daarom vooraf hoe de vakantieperiode er min of meer uit gaat zien en wie wanneer aan zijn trekken komt.
Om dit goed te kunnen doen, moet je op de hoogte zijn van de wensen en noden van ieder gezinslid. Zeker met wat oudere kinderen kan besproken worden wat zij van de vakantie verwachten. Hiermee wil ik niet suggereren dat al die verwachtingen ingelost moeten worden, maar je kan er op zijn minst wel eens naar luisteren om te kijken wat haalbaar is.
Dat kan heel concreet: afspraken maken over het gebruik van de badkamer, de hoeveelheid ijsjes, zakgeld, uitgaansuren, wie bij wie op de kamer ligt enz.
Betrek je kinderen hier bij. Wat willen zij? Denk aan hoe het er vorige vakantie aan toe ging en welke lessen jullie daar uit kunnen trekken.
De eindbeslissing ligt bij de volwassenen, waarbij ouders andere beslissingsrechten en -plichten hebben dan stiefouders. We zitten in een samengesteld gezin, weet je wel…
5. Connectie met je partner
Heel wat spanningen in de gezinsrelaties kunnen ondervangen worden als je een goed contact met je partner ervaart. Zeker als de kinderen er zijn is het nodig hier oog voor te hebben.
Kijk eens of jullie kleine momentjes kunnen inlassen waarin je elkaar even opzoekt en kan ‘bijtanken’ bij elkaar. Een korte wandeling, even samen een glas wijn zonder kids, gewoon een knuffel zonder woorden …
De diepe ervaring van verbondenheid met je partner werkt vaak als rustpunt om het proces van het uitzoeken wie jullie voor elkaar zijn en hoe de verhoudingen precies in elkaar zitten te ondersteunen.
De valkuil hier is de redenering ‘je moet maar wachten tot volgende week als de kinderen weg zijn, dan hebben we weer alle tijd voor elkaar.’
Ik zie het eerder als het yin-yang-teken: ook in de ‘yinne’ week mag er ruimte zijn voor wat ‘yang’ en vice versa.
Ik wens je een fijne zomer!
Cindy Schepers