Je hebt besloten te gaan scheiden en nu volgt de lastige taak om het aan je familie en vrienden te vertellen. Misschien heb je al gaandeweg bij anderen gezien en geleerd hoe je dit wel en niet moet aanpakken.
Houd er rekening mee dat je vanaf dát moment erg op je woorden zult moeten letten, dit om persoonlijke of juridische verwikkelingen te vermijden. Wij hebben alvast 8 van de 10 tips van de New Yorkse top advocaat James J. Sexton voor je op een rijtje gezet:
Plan het uit voor jezelf.
Weet wat je gaat doen en hoe je gaat aanpakken, dit is de sleutel naar een succesvol scheidingsproces. Schrijf het op, en maak een tijdlijn. Vink ieder puntje vervolgens af zodra het afgerond is. Beslis met wie je gaat praten en hoe je dat wil doen. Wees niet te trots om al deze tips op te schrijven!
Bepaal wie je het gaat vertellen en in welke volgorde.
Het is belangrijk dat je je partner als eerste op de hoogte brengt van het feit dat je wil scheiden. Dit om te vermijden dat je partner en/of kinderen het via iemand anders zouden te horen krijgen. Begin bij de mensen die het dichtst bij je staan. Je hoeft het echt niet aan iedereen te vertellen, hou het bij de mensen die je het meest vertrouwt en waar je ook steun van hoopt te krijgen als je het zelf moeilijk hebt tijdens de scheiding.
Kies een kopzin.
De meest waarschijnlijke zin: ‘we gaan scheiden’ gaat natuurlijk niet genoeg uitleg geven aan de mensen die je erg dierbaar zijn, zoals familie en hechte vrienden. Ze zullen meer willen weten en je zal ze misschien ook meer uitleg willen geven aangezien ook zij op vele manieren met jullie huwelijk te maken hebben gehad. Beslis wat je precies wil vertellen over 1) de reden van uit elkaar gaan en 2) wat je van de toekomst verwacht. Blijf kalm en probeer je emotie niet de overhand te laten krijgen.
Focus op het positieve.
Laten we eerlijk zijn, de situatie op zich is niet echt positief. Maar als je een positieve of zelfs neutrale toon kan zetten, dan heb je kans dat je alles gezegd krijgt zonder teveel te zeggen en zonder dat je in tranen uitbarst en plein public. Niet dat dit je niet zal gebeuren, want het zal je heus weleens overkomen, maar het geeft je het gevoel in controle te zijn van de situatie én het geeft je er werkelijk meer controle over. Na een tijd zul je merken dat je oprecht achter je positieve instelling staat.
Blijf bij je boodschap
Een belangrijk punt is dat je te allen tijde je boodschap of mededeling uit je hoofd weet op te noemen. Zo word je niet overrompeld als iemand je er iets over vraagt. En dat zullen ze geheid doen. Zo vermijd je dat je dingen gaat zeggen die je eigenlijk niet wil zeggen óf dat je gesprekken aangaat met je partner die een averechts effect krijgen óf dat je totaal de kluts kwijtraakt in het openbaar. Weet wat je wil zeggen en blijf erbij (zie ook punt #4).
Zet je schrap voor roddels
Sommige mensen smullen van dit soort nieuws, het voedt hun drang naar roddels en ze zullen je subtiel uithoren om vervolgens het nieuws rond te bazuinen. Dit is onvermijdelijk en je zult het gewoon moeten leren negeren. Andere mensen willen dit soort nieuws juist helemáál niet horen, omdat het te dicht bij huis komt en ze daardoor gaan twijfelen aan hun eigen huwelijk of relatie. Ze zullen het afkeuren. Negeer het. Of zorg dat je een kant-en-klaar antwoord hebt in de trend van: ‘we proberen het binnen de familiekring te houden, maar bedankt voor de interesse’ óf ‘ik waardeer je interesse’ en verander daarna gelijk van onderwerp.
Zet niets op Social Media
Alles wat je op social media zet is openbaar en kan tegen je gebruikt worden (zelfs in een rechtbank). Pas je privacy settings aan en probeer niets te posten over je scheiding of toekomstige ex, ook niet om het van je af te schrijven, praat dan liever met een goede vriend of vertrouwenspersoon.
Betrek je kinderen er NIET bij
Als je met vrienden en familie aan het praten bent, let je best op wie er meeluistert (kinderen – horen alles!). Wees vooral voorzichtig dat je het niet over de kinderen zelf hebt en wat er met hen gaat gebeuren wat betreft de omgangsregeling. Ze zouden hier lucht van kunnen krijgen en angstig kunnen worden doordat ze alleen maar flarden informatie meekrijgen. Bespreek alles zo eerlijk mogelijk met je kinderen en beantwoord hun vragen in hun eigen begrijpbare taal. Probeer niets negatiefs te zeggen over de andere ouder in hun bijzijn. Bespreek geen details over de scheiding met je kinderen. Dat brengt onnodige angst en pijn die zij niet verdienen. Maak ze niet de dupe van jullie scheiding.
Bron: Huffington Post. Lees hier alle 10 tips van James J. Sexton.