Eén gezin op vier gescheiden koppels praat na de scheiding niet meer met elkaar over de kinderen.
Met een gratis app -KiT- willen onderzoekers die communicatie trachten te verbeteren.
Niet alleen praat één op vier gescheiden ouders niet meer met elkaar, 28,5% doet dat minder dan één keer per maand. Zo’n 43% van de gescheiden ouders neemt nooit samen een grote beslissing over de kinderen en 40,5 % doet dit minder dan één keer per maand. Zo leerde het onderzoek van de Universiteit Antwerpen.
Om kinderen en ouders na een echtscheiding te helpen communiceren met elkaar ontwikkelden onderzoekers van het Centrum voor Longitudinaal en Levensloop onderzoek-CELLO- de applicatie KiT (Keep in Touch). Deze gratis app, wil alle betrokken partijen helpen om het leven in twee verschillende huizen (beter) praktisch te regelen.
Bij scheiding: wat bevat de app KiT?
KiT bevat verscheidene functies.
Er is de kalender waarin de ex-partners en de kinderen afspraken kunnen toevoegen, voor zichzelf of voor een ander gezinslid. In één oogopslag wordt ieders planning duidelijk: van doktersafspraken over vakantieregeling tot sportwedstrijden; kortom een verfijning van de afspraken in de verblijfsregeling.
Het prikbord maakt het makkelijk om berichten en foto’s met elkaar te delen, zodat iedereen op de hoogte blijft van wat er gebeurt in het leven van de anderen.
Een checklist voorziet in de mogelijkheid om in twee categorieën onderwerpen toe te voegen: ‘niet vergeten’ en ‘ik heb nodig’. Het betreft bvb de mogelijkheid om elkaar op de hoogte te brengen wanneer er bepaalde zaken niet mogen worden vergeten, zoals het meebrengen van materialen om te knutselen op school, een lunchpakket voor de schoolreis, het innemen van specifieke medicatie.
Een chatfunctie laat toe snel iets mee te delen.
In het informatieluik vindt men allerlei nuttige informatie ivm scheiden, over uit elkaar gaan en wat daarbij komt kijken.
KiT zou erg eenvoudig te gebruiken zijn. De app kan gratis worden gedownload en via een icoontje kunnen de andere gezinsleden registreren met de hulp van hun mailadres.
Wie de app gebruikt, zal tweemaal een vragenlijst krijgen, want het KiT project is onderdeel van een onderzoeksproject FITTIFF. Alle gegevens worden anoniem verwerkt en de teksten die bijvoorbeeld in de chatfunctie worden ingevoerd, zullen nooit zichtbaar zijn voor de onderzoekers. Na de tweede vragenlijst kan de app gewoon verder worden gebruikt. De app kan gratis worden gedownload via:
Download de app KiT voor IOS
Download de app KiT voor Android
Mondelinge communicatie
Alle middelen zijn goed om de communicatie na scheiding, tussen ouders, te faciliteren of te verbeteren. Best is natuurlijk dat ouders op een ‘gewone’ manier nog met elkaar praten, overleggen en alle nodige informatie uitwisselen. Punt is echter dat dit niet altijd meer het geval is en in die gevallen kan de app goede diensten bewijzen. Vraag is natuurlijk of ouders die mondelinge communicatie uit de weg gaan, bereid zullen zijn om in de toekomst via elektronische weg met elkaar te praten. Verder onderzoek zal dit dus uitwijzen.
Ouderschapsplan – onderhandse afspraken
Bij NEO Bemiddeling wordt scheidende partners een ouderschapsplan aangereikt. Dat is dus meer dan het beschrijven van wat gezamenlijk dient beslist, meer dan een uitgewerkte verblijfsregeling en kostenregeling. Het gaat over alle opvoedingstaken en het nemen en delen van informatie en verantwoordelijkheden, en de wijze waarop ouders blijvend met elkaar communiceren. Meer info kan je vinden via deze link : Ouderschapsplan: van ‘knoop’punt naar ‘kruis’punt
Beslist om te scheiden? Blijf niet met vragen zitten, maar maak dus nu een afspraak.
[tweet_box design=”box_12_at” pic_url=”https://miesmagazine.com/wp-content/uploads/ericencindy_small.jpg” author=”Eric “]Kinderen, jullie grootste rijkdom. Ze zijn een blijvende communicatie tussen vader en moeder meer dan waard![/tweet_box]