Doe jij ook die Ondervoorbehoudswensen? Gefronste wenkbrauwen, denkrimpels komen tevoorschijn bij het lezen van deze titel. Ondervoorbehoudswensen? Is dat het nieuwe woord voor 2018? Wat is dat nu weer voor iets!
Onder voorbehoud… we kennen het allemaal wel, ook van de reclame. Soms ook beter bekend als “de kleine lettertjes van het contract”.
Hoe zien die onder voorbehoudswensen eruit?
Als dit …. Dan dat …
Voor wat hoort wat
Boontje komt om zijn loontje
Ik ga toch niet dit, want hij doet dat ..
Ja daar zal wel wat achter zitten…
Is dit dan nog wel een wens? Een oprechte wens is onvoorwaardelijk, zonder oordeel. Je intentie is goed, je buikgevoel ook.
Meestal maakt die wens een omweg van de buik via je hersenen, al dan niet naar je mond. Daar, in die hersenen, knettert het even, oud & nieuw vuurwerk. Want emotie en ratio hebben kortsluiting.
Ratio boven emotie?
Wie er wint? Helaas vaak de ratio. En dan maak je voorbehoud – onder voorbehoud. Je wens verandert in een contract, met veel kleine lettertjes.
Je scheiding is zo’n contract. Een papiertje dat ondertekend is. Afgerond, inclusief ouderschapsplan. Ook hier met veel mitsen en maren. Als jij dit, dan ik dat. Je liefdevolle relatie is niets meer dan een vodje papier. Een verkreukeld vodje papier, nu ondertekend om er een einde aan te maken.
Aan die liefdesrelatie kan je een eind maken. Die transactie is over. De schatten ontstaan uit die liefdesrelatie, jullie kinderen, blijven. Zie je die ook als een zakelijke transactie?
Het hart wint
Bij deze zin gaan je hart en ratio ook een robbertje vechten. Je hart wint. Wat als jullie wens nu eens die van de kinderen is. Wat als zij wensen om te toasten op het nieuwe jaar? Of toch die kop thee bij de overdracht. Die wens komt bij jullie kinderen vandaan. Zie je het dan nog als een transactie? Kan jij die onder voorbehoud weglaten?
Is je antwoord JA, maar… Dan zeg je eigenlijk nee.
Hoe laat ik “onder voorbehoud” weg?
Kijk naar jullie kinderen, naar hun wens. Een voorbehoud is vaak dat de ander de eerste stap moet zetten. Je kan de ander niet laten bewegen, jezelf wel. Zet je over die hersenkronkel, en volg je hart. Met de wens van jullie kind in gedachte is de stap een tikkeltje eenvoudiger. Confronterend, zeker weten! Pak die kerstkaart en stuur ze. Geef ze niet mee aan de kinderen, maar geef ze bij de overdracht of stuur ze per post en zet hun wens – en vanaf nu ook jouw wens- dat jullie het belang van jullie kinderen dit jaar ECHT voorop stellen. Hopelijk wordt het zo niet meer hun maar jullie wens! Jullie als ouders en kind(eren). Een oprechte wens, zonder voorbehoud, zonder addertje.
Staat de wens van de kinderen centraal – checklist
Ik help je hier graag mee. Stuur me een mail en je ontvangt een checklist in je mailbox. Zo orden jij je gedachtes en weet je zeker dat het belang van de kinderen primeert.