Het einde van het jaar nadert. De donkere winterperiode kan gezien worden als een tijd van rust, naar binnen keren en reflectie.
Het is dan ook het perfecte moment om na te denken over goede voornemens. Wat ging er goed dit jaar, wat ging er minder en wat zou ik volgend jaar anders willen doen? Een aantal bekende goede voornemens zijn vaker sporten, gezond eten, de alcoholvrij maand ‘dry january’ of stoppen met roken- voornemens die direct invloed hebben op je fysieke gezondheid. Er is echter meer dat ons welzijn bepaalt. Heb je wel eens nagedacht over relationele goede voornemens? Voor velen is het de afgelopen jaren uitdagend geweest om relaties te onderhouden, omdat de coronamaatregelen het lastiger maken om fysiek samen te komen. Het is niet meer vanzelfsprekend dat je je brede vriendenkring regelmatig spreekt op een verjaardagsfeestje. Een scheiding kan ook de nodige uitdagingen met zich meebrengen in de communicatie. In welke situatie je ook zit, het kan helpend zijn om een aantal intenties te formuleren die je richting geven voor het komende jaar. Dit blog geeft je een aantal reflectievragen die je hierbij kunt gebruiken.
Kind
- Waar praten wij over tijdens onze gesprekken? Zijn dit bijvoorbeeld de dagelijkse bezigheden, gevoelens, het nieuws, school, toekomstdromen of iets anders? Zou mijn kind behoefte hebben aan andere gespreksonderwerpen?
- Hoeveel 1-op-1 tijd breng ik door met mijn kind/kinderen? Waar heeft mijn kind behoefte aan op dit soort momenten? Zijn de gesprekken anders dan wanneer jullie met het gehele gezin samen zijn?
- Wanneer loopt de communicatie tussen mij en mijn kind vast? Zijn dit terugkerende momenten of bepaalde onderwerpen?
- Zijn er onderwerpen die ik niet bespreek met mijn kind? Vind ik dat zelf moeilijke onderwerpen of vindt mijn kind het lastig om over te praten? Ben ik de juiste persoon om dit mijn kind te bespreken?
- Zijn er onderwerpen die ik wel eens met mijn kind bespreek, maar die ik beter met anderen kan bespreken?
- Hoe stel ik mij op in gesprekken met mijn kind? Heb ik daarin een permissieve (toegeeflijk), autoritaire (controlerend, eisend) of autoritatieve (met gezag redelijke grenzen stellen, uitleg geven en begrip tonen) opvoedingsstijl?
- Hoe luister ik naar mijn kind? Kan ik luisteren zonder te oordelen? Geef ik mijn kind voldoende ruimte om zijn eigen mening te vormen?
- Als mijn kind iets niet begrijpt, begrijp ik dan waarom mijn kind het niet begrijpt? Kan ik het vanuit zijn/haar perspectief bekijken? Kan ik uitleg geven die aansluit bij de leeftijd en ontwikkeling van mijn kind?
- Hoe kan ik meer plezier aanbrengen in onze contactmomenten? Kan ik een ritueel bedenken voor onze contactmomenten?
- Hoe onderhoud ik contact met mijn kind als het bij de andere ouder is? Heeft mijn kind hier behoefte aan?
- Let ik op de lichaamstaal van mijn kind tijdens onze gesprekken? Als mijn kind niet reageert, wat wil dit dan zeggen? Is het te veel informatie, vindt mijn kind het lastig om hier over te praten of heeft het behoefte om even te bewegen?
De andere ouder na scheiding
- Hoe ging de communicatie tussen ons het afgelopen jaar?
- Wat gaat er goed in onze ouderrelatie?
- Waar zijn we het niet over eens? Is er een terugkerend onderwerp?
- Hoe praat ik tegen anderen over de andere ouder?
- Hoe denk ik over de andere ouder?
- Zijn er activiteiten die wij samen met ons kind/onze kinderen kunnen ondernemen? Wat vinden de kinderen hier van?
Partner
- Hoe ging de communicatie met mijn partner het afgelopen jaar?
- Hoe maken wij ruzie en hoe lossen wij het op? Welke onderwerpen kwamen telkens weer terug?
- Hebben we genoeg quality time? Hoe zien deze momenten er uit? Wat bespreken wij op deze momenten?
- Heeft corona iets in onze relatie veranderd? Waren we vaker samen thuis aan het werk?
- Wat gaat er goed in onze relatie en waar zou ik mijn partner vaker voor willen complimenteren of mijn dankbaarheid voor willen uiten?
- Zijn er vaste momenten waarop wij de dag met elkaar bespreken?
Familie & vrienden
- Welke familie en vrienden heb ik het afgelopen jaar minder gezien? Waar komt dit door?
- Welke familie en vrienden zou ik graag vaker willen zien?
- Hoe zouden wij vaker kunnen afspreken of contact kunnen onderhouden?
- Welke activiteiten zou ik graag met familie of vrienden willen doen?
Collega’s
- Hoe gaat de communicatie tussen mij en collega’s?
- Zijn er collega’s die ik het afgelopen jaar minder heb gezien? Heeft dit impact op mijn werk? Wie zou ik graag vaker willen zien?
- Hoe beleef ik het contact met collega’s via (beeld)bellen? Zijn er andere manieren waarop wij contact zouden kunnen hebben, bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd een lunchwandeling maken?
Voorbeelden van intenties
- Komend jaar wil ik iedere maand één weekenddag 1-op-1 tijd met mijn kind plannen.
- Komend jaar wil ik iedere twee weken een vaste avond plannen voor quality time met mijn partner.
- Ik wil met de andere ouder bespreken om bij de overdracht van de kinderen samen ontspannen een kopje koffie te drinken.
- Als ik met mijn kind in gesprek ben, wacht ik met reageren of oordelen. Ik laat mijn kind uitpraten. Ik neem een open en rustige houding aan en geef mijn kind het gevoel dat hij/zij bij mij terecht kan.
Tips
- Formuleer je intentie positief. Dus niet: ‘Ik wil geen ruzie maken met mijn partner’, maar ‘Als ik merk dat wij het oneens zijn, geef ik mijn partner de ruimte om zijn standpunt uit te leggen.’ Focus op wat je wel wil.
- Maak je relationele goede voornemens concreter door er een tijd aan te koppelen. ‘Ik wil iedere maand/week…’. Je kunt dan een reminder in je agenda noteren.
- Onderzoek gaandeweg wat voor jullie werkt. Wat voor de ene relatie werkt, hoeft niet te werken voor een andere relatie. Je kunt je goede voornemens gedurende het jaar daar op aanpassen.