Wanneer je gescheiden bent, je samen met je ex het gezag over de kinderen deelt (als je getrouwd bent geweest heb je automatisch samen dit gezag, waren jullie samenwoners dan heb je daar de nodige formulieren voor ingevuld en bij de rechtbank ingeleverd), dan mag degene waar de kinderen hun hoofdverblijfplaats hebben, niet zomaar verhuizen.
Je hebt dan de toestemming van de andere gezaghebbende ouder nodig. Krijg je die toestemming niet, dan kun je via een advocaat een verzoek indienen bij de rechtbank om alsnog die vervangende toestemming te krijgen.
Veel mensen spreken in hun ouderschapsplan af dat toestemming voor verhuizing nodig is wanneer je verder dan een x-aantal kilometers wenst te verhuizen. Binnen die cirkel kun je gaan en staan waar je wilt.
Maar wat als je verder wilt? In de jurisprudentie zijn er verschillende criteria die een belangrijke rol spelen bij de beoordeling of je de gewenste toestemming wel of niet verkrijgt. Als je hoe dan ook wilt verhuizen, kan het zijn dat de kinderen dan hun hoofdverblijf bij de achterblijvende ouder behouden en je dus zonder de kinderen vertrekt en een zorgregeling afspreekt. Maar als je met de kinderen wenst te verhuizen, dan zijn de belangrijkste criteria de volgende:
- Vaak strandt een verzoek hier al, want ontbreekt het aan objectieve redenen die de noodzakelijkheid invullen.
- Heb je de verhuizing doordacht en voorbereid? Heb je daar al een baan, kunnen de kinderen makkelijk over naar hun nieuwe school, heb je gewacht met de verhuizing totdat de procedure klaar is, etc etc.
- Heb je de gevolgen voor de kinderen en met name de achterblijvende ouder onderzocht, besproken, verzacht, gecompenseerd en daartoe ook voorstellen gedaan aan de andere ouder?
- Communicatie tussen ouders. Wanneer jullie contact al niet denderend was, vreest men dat dit alleen maar zal verslechteren door een verhuizing.
- Verdeling zorgtaken. Hoe actief was vader in zijn ouderrol en verandert dat door de verhuizing?
- Verschil in frequentie van contact voor en na de verhuizing.
- Onverminderd contact tussen kinderen en andere ouder in vertrouwde omgeving.
- Leeftijd kinderen, hun mening en de flexibiliteit van het kind. Is het kind heel erg geworteld in zijn omgeving of al wel wat gewend?
Wanneer geen toestemming is gevraagd maar de andere ouder toch gewoon verhuist, kun je via een advocaat de rechter verzoeken de andere ouder verplichten om terug te keren. Er zijn tal van voorbeelden waarbij iemand dus al lang en breed verhuisd is en dan toch de boel weer moet inpakken om terug te verhuizen. Da’s een zure appel, dus bereid alles heel erg goed voor en wacht met daadwerkelijk verhuizen totdat je de toestemming hebt verkregen.
Ben jij met je kinderen verhuisd? Of is je ex partner ver(der) weg gaan wonen met jullie kinderen? Reageer hieronder of deel je verhaal op onze Facebook pagina.