Wanneer een scheiding problematisch verloopt en er sprake is van contra indicaties als bijvoorbeeld (huiselijk) geweld, is dit bijna niet op te lossen.
Slachtoffers worden verplicht om nog contact te hebben met de dader en kinderen worden vaak niet beschermd bij omgang. Als je het wel voor elkaar krijgt serieus te worden genomen, politie en hulpverleners die meewerken is dit meestal van korte duur. Immers, de dader houdt niet op en er moet toch omgang zijn. In eerste instantie worden jij en je kinderen beschermd. Er worden veiligheidsplannen opgesteld, je krijgt eventueel nieuw onderdak, politie spreekt de dader stevig toe en dan is alles opgelost. Door al deze maatregelen kan soms de rust wederkeren. Helaas is dit alles maar schijn. Want zodra het weer rustig is, slaat de dader toe. Het gemanipuleer en gekonkel begint weer van voor af aan. Hulpverlening wil langzaamaan weer een nieuwe start maken want: kijk toch hoe de ex partner meewerkt.
Als klap op de vuurpijl moet je als slachtoffer weer de confrontatie aangaan met je (geweldadige) ex. Alles moet worden vergeten en vergeven en de kinderen worden als oefenmateriaal ingezet om de mogelijkheden voor omgang te kunnen bepalen. Hoe lachwekkend is het, dat wanneer er allerlei maatregelen worden getroffen om je “veiligheid” en dat van je kinderen te waarborgen, je dan vervolgens weer het contact moet aangaan. Wanneer je naar een ander adres moet verhuizen voor de rust en veiligheid van je kinderen wordt je vervolgens verplicht de dader te informeren waar de kinderen naar school gaan, je wordt verplicht weer gesprekken aan te gaan met de dader, en omgang moet worden opgestart en soms zelfs zonder begeleiding. Want wanneer het onder het oog van de hulpverlening goed gaat, wordt dit ook gezien als de daadwerkelijke situatie. Contra indicaties bestaan niet meer, er moet een streep onder het verleden en alles wordt weer opgepakt alsof er nooit wat heeft plaatsgevonden.
Als je hier goed over na denkt, is dit hele hulpverleningsproces één grote grap. Een circus waar een ieder zijn rol speelt. Waarbij je als slachtoffer ook nog eens moet uitkijken dat jij niet ineens tot dader wordt getypeerd. Want wanneer jij ingaat tegen deze zogenaamde gearrangeerde familie verbouwing, jij de ouder wordt die niet meewerkt, die de andere ouder geen omgang gunt met zijn kinderen.
Een ex partner die door zijn of haar problematiek zorgt voor contra indicaties, is vaak niet in staat te veranderen. Wat deze partners wel doen is het spel goed (mee)spelen. Ze laten zolang dat nodig is zich van hun beste kant zien, nemen een slachtofferrol aan, misbruiken hun kinderen ten gunste van zichzelf en beroepen zich constant op hun gezagsrecht. Ze zetten hulpverlening onder druk te dansen naar hun pijpen en wanneer dat niet gebeurt gaan ze desnoods procederen. Ze worden nooit terecht gewezen en voelen zich onaantastbaar. Er zijn maar weinig hulpverleners die hier doorheen weten te prikken. Omdat dit meestal niet gebeurt, blijft de scheiding een lange strijd vol manipulatie en een juridisch gevecht. Een psychologische oorlogsvoering met de kinderen als inzet.
Een scheiding is net een circus. De circusdirecteur als dader en gestoorde rancuneuze ex, de welwillende ouder als koortdanser, de clowns zijn de hulpverleners en de kinderen….tja die krijgen de klappen…van de zweep…als beesten die mooi in het gelid moeten lopen.
Heb jij ook zoiets meegemaakt of zit je er nog middenin en wil je erover praten? Reageer dan hieronder of bezoek onze Facebook Pagina en deel je verhaal met lotgenoten.
A sitch
1 mei 2016 @ 10:57
Een heel goed artikel! Dit is precies wat te weinig besproken wordt of zelfs erkend; gewion omdat de maatschappij vast zit in vastgeroeste ideeen en cliches!
” een kind moet de vader zien!”
“Er moet kontakt zijn tussen ex partners!”
Ik kan u gebaseerd op wetenschappelijke studies, maar ook op persoonlijke ervaringen zeggen, dat een kind niet gebaat is bij deze cliches en vaak harmonieuzer opgroeit met partner en nieuwe partner, zonder de evt slechte psychisch verwarde invloed van ex partner en een goed voorbeeld krijgt van wat respektvolle liefdevolle relaties inhouden.
Vanessa
3 mei 2016 @ 10:34
Ik heb net dit artikel gelezen en het is de precieze beschrijving van de ‘hel’ waar ik en mijn kinderen momenteel in leven.
Ik zit midden in een vechtscheiding met een gewelddadige (hij is voorwaardelijk vrij voor geweldpleging op mij) ex-partner/vader van mijn twee kinderen. Ik zal nu niet in details treden maar uw artikel beschrijft mijn situatie vrij goed.
Ik ben diep geschokt dat ondermeer de Wet Onkelinx ertoe leidt dat kinderen niet beschermd worden tegen een mishandelende ouder. De zaken die ik meemaak op de familierechtbank zijn erger dan kafkaiaans. De wanhoop van mij en mijn kinderen is groot en blijkbaar zitten velen in dezelfde (of een nog schrijnender) situatie. Het geweld waar mijn kinderen bij de papabezoeken slachtoffer van zijn, is ook grotendeels psychisch en moreel, wat de magistraten hier in België totaal minimaliseren.
Als voormalig parlementair medewerkster kan ik vrij gemakkelijk de weg vinden naar politieke steun om naar een wetsaanpassing te streven.
En dat KAN. Ik stuur een link naar een recente wetsverandering in Engeland die tot vijf jaar gevangenisstraf oplegt voor psychisch en moreel geweld binnen de huiselijke sfeer
https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/389002/StrengtheningLawDomesticAbuseResponses.pdf
Vooral de conclusie is hoopgevend.
Mijn probleem is dat ik alleen ben en uitgeput door de vreselijke scheiding, onkunde van de rechtbank, onhandelbaarheid van mijn mishandelde kinderen. Ik zoek steun, motivatie en bijkomende kennis om dit onrecht aan te kaarten en er proberen iets aan te veranderen. Kan dat via deze weg?
Mies
3 mei 2016 @ 16:30
Beste Vanessa, de beschreven situatie is idd tergend en er is helaas niets aan te doen buiten de advocaten te laten vechten, opnieuw en opnieuw en opnieuw, op elke akkefietje of feit dat misgaat…. in de hoop dat een rechtbank het totale plaatje wil zien en meegaat in het verhaal. Helaas kost dat veel tijd en veel geld en is het resultaat niet zeker. Ook de andere ouder heeft immers zijn rechten in België… en zolang deze ouder perfect weet wat hij wel en niet mag doen, vooral wanneer ze hem in het oog houden, is er weinig aan te doen. Geen makkelijke situatie dus! Een wetswijzigingen is zeker nobel en een goed idee maar daarvoor bent u als ex parlementaire medewerker beter bekend in die wereld vermoedelijk. Hoe dan ook wensen wij u veel moed en hopen met u mee dat er positieve veranderingen op komst zijn.