Ik noem hem Ruben. In verband met de privacy is zijn echte naam aangepast in Ruben.
Ruben had op school aangegeven met iemand te willen praten. Er zou een rechtszaak op gang worden gebracht tussen zijn ouders en Ruben zou daarover graag met iemand willen praten. School heeft Ruben zijn ouders gewezen op de rol van de Kindbehartiger en zo liep Ruben, met toestemming van zijn ouders, enkele dagen later mijn ruimte binnen. Een vrolijke en wat drukke jongen. Ruben ontspande vrij snel. Hij keek rond en begon volop te vertellen over dat wat hem bezig hield. Nog niet over de scheiding en rechtszaak, maar wel over school, zijn vrienden en spelletjes spelen op de Xbox.
Nadat we kennis hadden gemaakt, is Ruben uitgelegd wie ik ben en wat ik als Kindbehartiger voor hem zou kunnen betekenen. Ruben liet weten het erg fijn te vinden dat er iemand speciaal voor hem is. Hij zou sommige dingen wel tegen zijn ouders willen zeggen, maar niet weten hoe en dat niet durven.
Samen is besloten dat ik als Kindbehartiger zijn verhaal namens hem zou gaan vertellen. Wat hij zijn ouders wilde zeggen, was dat hij zich eigenlijk heel erg verdrietig en eenzaam voelde. Dit omdat zijn vader een paar jaar terug is weggegaan en de situatie daarna steeds moeilijker werd tussen zijn ouders. Zijn moeder was zo boos op zijn vader dat Ruben ook maar besloten heeft om boos te zijn. Wat moest hij anders en hoe kan je thuis bij je moeder nog leuk over je vader praten wanneer er enkel negativiteit om hem heen hangt? Hij is zijn vader steeds minder gaan zien. Zijn vader werd ook nog eens verliefd op iemand anders in de tussentijd en die mevrouw zou nu zwanger zijn. Ruben heeft haar pas één keer gezien. Hij vraagt zich af of zijn vader eigenlijk nog wel van hem houdt. Hoe hij moet omgaan met de boosheid van zijn moeder. Wat zijn plek is binnen zijn gezin, naast zijn ouders en straks een nieuw broertje of zusje. De laatste paar keer dat Ruben bij zijn vader was, was zijn vader voortdurend afgeleid. Hij was steeds op zijn telefoon bezig en besteedde nauwelijks aandacht aan Ruben. Daardoor voelde Ruben zich heel erg alleen. Zijn beide ouders lijken niet meer beschikbaar te zijn voor Ruben sinds de scheiding.
Onder Ruben zijn masker van blijdschap bij binnenkomst zat een groot verdriet verscholen. Samen hebben wij dat verdriet eruit laten komen. Ruben benoemde dat hij zo opgelucht was dat hij nu toch verdrietig mocht zijn en zich niet steeds sterk hoefde te houden.
Wij hebben in de vervolggesprekken samen uiteen gezet wat Ruben zijn wensen zijn. Hoe hij de toekomst voor zich zou zien. Wat hij nodig zou hebben van zijn ouders. Zijn stem is vervolgens vertaald in een verslag dat gebruikt mocht worden in de rechtbank.
Met Ruben zijn ouders was afgesproken dat het verslag naar de advocaten zou worden gestuurd. Nadat dit is gedaan, heeft er overleg plaatsgevonden tussen beide advocaten en hun cliënten. Ik werd gebeld. Of ik met Ruben zijn ouders om tafel wilde gaan om de wensen van Ruben om te gaan zetten in concrete afspraken. De juridische procedure zou dan uitgesteld worden. Ik mocht dit Ruben gaan vertellen. Zijn koppie sprak boekdelen. Dit nieuws was voor hem zo belangrijk. Zijn ouders wilden er samen uitkomen. Niet meer tegen elkaar vechten, maar samen bekijken wat er nodig is voor Ruben.
Momenteel zijn wij bezig om de laatste hand te leggen aan het plan met afspraken. Dan gaan ouders en Ruben een proefperiode in van enkele maanden. Ruben komt om de twee weken langs zodat hij kan vertellen hoe het gaat en hoe hij zich voelt. Na de proefperiode komen wij bij elkaar om te evalueren en weer verder vooruit te kijken.
Ik ben enorm dankbaar dat deze ouders de bereidheid hebben gevonden om samen te willen werken als ouders van Ruben. Dat zij de stem van Ruben serieus hebben genomen ondanks alle eigen emoties die speelden. Ook vind ik dat de advocaten geweldig werk hebben geleverd richting hun cliënten. Een prachtig voorbeeld uit de praktijk hoe advocaten en Kindbehartigers kunnen samenwerken in het belang van de positie van kinderen in een scheidingssituatie.
Ieder kind verdient het immers om met een veilig en vertrouwd gevoel verder te kunnen na een scheiding.
Auteur: Marieke Lips – KidsInbetween – Kindbehartiger – Auteur Bekrast – Gesprekskaarten Recht uit mijn HART