Een heet hangijzer tijdens een scheidingsproces is vaak het regelen van de alimentatie.
Een alimentatieregeling is altijd één van de belangrijkste zaken tijdens een scheiding waar nogal eens gedoe over kan ontstaan. Het heeft invloed op de financiën van beide partijen en dat ligt gevoelig. Hoe moet ik alimentatie aanvragen? Hoe maken we de juiste afspraken over de alimentatieregeling? Hoe weten we of de bedragen voor de alimentatie goed zijn? Verdiep je goed in de alimentatieregeling. Je moet precies weten hoe het in elkaar steekt en hoe je dit het beste kunt regelen voor beide partijen.
Alimentie. Wat is dat nou precies?
In Nederland geldt bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap een zogenaamde wederzijdse onderhoudsplicht. Je moet de kosten in elkaars levensonderhoud delen en dat van de kinderen. Als je gaat scheiden, blijft de onderhoudsplicht gelden. De alimentatieregeling is dan de financiële regeling die wordt getroffen waarbij een van beiden geld krijgt van de ander om te voorzien in zijn/haar levensonderhoud of dat van de kinderen.
Twee verschillende soorten alimentatie
Kinderalimentatie is verplicht bij kinderen tot ze 21 zijn. Partneralimentatie heeft bij scheiding een verplichte alimentatieberekening nodig maar de betrokken partijen mogen hierover het besluit nemen het niet te willen betalen.
Hoe werkt het met kinderalimentatie
Je hebt een zorgplicht over de kinderen to ze 21 zijn. Daarbij is kinderalimentatie verplicht. Ook wanneer de kinderen na de scheiding niet bij jou gaan wonen. Je aanstaande ex-partner moet gecompenseerd worden voor de kosten die hij of zij maakt voor de kinderen. De algemene regel is dat het kind alles moet kunnen blijven doen wat hij/zij voor de scheiding ook deed. Wordt je kind 18, is het weliswaar meerderjarig, maar de kinderalimentatie blijft nog verplicht tot hun 21e. Daarna wordt verwacht dat je als ouders je kind in staat stelt binnen een redelijke termijn hun studie af te ronden en je ze dus nog wel een financieel handje helpt als dat nodig is. Wist je dat je bij co-ouderschap de kinderbijslag kunt verdelen? Ook als jullie 2 kinderen hebben, kan je de kinderen verdelen over twee adressen. Jullie krijgen dan allebei kinderbijslag en kindgebonden budget. Ook kinderopvangstoeslag kan je over beiden verdelen wanneer de kinderen naar de kinderopvang gaan.
Moet ik ook partneralimentatie betalen?
Je moet weten dat kinderalimentatie altijd vòòr partneralimentatie gaat. Heeft de alimentatie betalende ouder daarna geen financiële ruimte meer voor partneralimentatie, dan heb je kort weg gezegd, pech. Je gaat partneralimentatie betalen als je ex na de scheiding niet in staat is in zijn of haar eigen levensonderhoud te voorzien. Je moet hier samen afspraken over maken. Je kunt niet zomaar zeggen: ik betaal geen partneralimentatie, je komt maar in de bijstand terecht. De Sociale Dienst zal dan altijd eerst bij jou komen. Zodra degene die partneralimentatie ontvangt, met een nieuwe partner gaat trouwen of samenwonen, vervalt de alimentatieregeling. Wanneer je ex geen nieuwe relatie krijgt, vervalt de alimentatieplicht na 12 jaar.
Nieuwe alimentatie regels
In 2020 wordt dit termijn van 12 jaar verkort en komt er een nieuwe partneralimentatieregeling: iemand moet zijn minder verdienende ex vanaf het moment van echtscheiding de helft van het aantal huwelijksjaren partneralimentatie betalen, met een maximum van vijf jaar. Wie vier jaar getrouwd was, moet dus twee jaar lang alimentatie betalen.
Alimentatie aanvragen doe je zo
Je maakt een berekening voor de alimentatie tijdens de echtscheidingsprocedure voor het naar de rechtbank gaat. Dit kan ook na de scheiding maar dat is lastig te bewerkstelligen. Het makkelijkst is het om het meteen mee te nemen als je het proces van scheiden start. En het liefst ook samen. Als je beiden over de alimentatie praat, de financiële situatie (huidig en straks), dan zie je beiden ook snel waar het lastig wordt. Een ander voordeel als je het samen oppakt, is dat je er dan minder gedoe over krijgt.
Zo ook in de situatie van Peter en Daniella uit Roermond “Onze gehele scheiding verliep soepel en op een vriendschappelijke manier. Alimentatie was dus helemaal geen ding. We praatten hier samen heel openlijk over en dat doen we nog steeds. Ieder jaar nemen we de hoogte van de alimentatieregeling door en bekijken we of zaken veranderd zijn en of we iets moeten wijzigen.”
Alimentatie berekenen. Kan ik dit zelf?
Partner- of kinderalimentatie kan je zelf berekenen. Online vind je hier allerlei tools voor, maar de berekening hiervoor is niet geheel vanzelfsprekend. Daarnaast bekijkt de rechter uiteindelijk of het overeengekomen bedrag reëel is. De minimale alimentatieplicht van € 25,- geldt per maand en per kind bij een netto-inkomen tot € 1250,- per maand. De hoogte van de alimentatie hangt af van dingen als: hoe oud zijn de kinderen, waar ze gaan wonen, het netto-inkomen van de ontvanger, het netto-inkomen van de betalende partij, het totale netto gezinsinkomen en hoeveel kind gebonden budget jullie krijgen en hoeveel kind gebonden budget jullie voor de scheiding ontvingen. Voor de alimentatie betalende partij wordt er een draagkrachtberekening gemaakt. Naast het netto-inkomen, wordt er ook naar de vaste lasten gekeken. Wanneer de alimentatie berekening volgens de rechter niet goed in elkaar zit, wordt het afgekeurd en dien je een nieuwe berekening in te dienen.
Bij Rechtsinfo raden we aan om de alimentatieberekening door een ervaren scheidingsspecialist te laten opzetten. Zo weet je zeker dat deze juridisch klopt, vòòr het verzoek tot echtscheiding wordt ingediend bij de rechter. Neem vrijblijvend contact op met een van de online scheidingsspecialisten via Rechtsinfo om een goede inschatting te kunnen maken van jouw situatie. Rechtsinfo vergelijkt alle aanbieders in online scheiden zodat jij gemakkelijk kan bepalen wat voor jou belangrijk is en waar je ondersteuning wil ontvangen tijdens de scheidingsprocedure.
LET OP: ARTIKEL VAN TOEPASSING OP NEDERLANDSE WETGEVING.