Tot een aantal jaren geleden hoorden je nog weleens over een flitsscheiding.
Het was een manier om heel snel de scheiding rond te krijgen. Tegenwoordig hoor je er niets meer over en dat komt omdat het niet meer bestaat. Maar wat was het precies? En is er nu iets wat lijkt op een flitsscheiding?
Wat is een flitsscheiding
Bij het woord flitsscheiding denk je gelijk aan een supersnelle scheiding en dat was ook zo. Van 2001 tot 2009 kon je als getrouwd echtpaar kiezen voor een flitsscheiding. Een flitsscheiding was een scheiding buiten de rechter om en werd uitgevoerd door een gemeenteambtenaar. Je ging samen naar het gemeentehuis waar de gemeenteambtenaar eerst het huwelijk omzette in een geregistreerd partnerschap. Dit kon vervolgens snel ontbonden worden door bijvoorbeeld een notaris. Je hoefde dus niet naar de rechter voor het aanvragen van je scheiding. Als je samen kinderen had, was een flitsscheiding niet mogelijk. Bij kinderen moet je immers altijd een ouderschapsplan opstellen die een rechter moet beoordelen en er een akkoord op moet geven. Door een wetswijziging bestaat de flitsscheiding niet meer.
De nieuwe manier van snel scheiden
Tot 2009 was de flitsscheiding de snelste manier van scheiden in Nederland. Je koos hiervoor als je beiden snel de scheiding rond wilden hebben, geen gedoe had met elkaar en gemakkelijk afspraken konden maken over de zaken die geregeld moesten worden. Maar wat is nu een manier van scheiden wat lijkt op een flitsscheiding? Wat nu het meest in de buurtkomt van een flitsscheiding is een online scheiding. Bij een online scheiding regel je samen met je aanstaande ex je scheiding bijna helemaal zelf. Je krijgt digitaal de documenten toegestuurd die je samen moet invullen. Je legt in deze documenten alle afspraken vast. Daarna stuur je alles retour waarna juridisch specialisten het nakijken. Klopt alles? Dan wordt het verzoek tot echtscheiding ingediend bij de rechtbank. Jijzelf en je aanstaande ex hoeven niets te doen, ook niet zelf naar de rechtbank. Met deze manier van scheiden kan je al binnen enkele weken gescheiden zijn.
Voor wie is online scheiden geschikt
Online scheiden is alleen geschikt voor mensen die nog on speaking terms zijn met elkaar. Je moet goed kunnen overleggen en afspraken kunnen maken. Zo nodig hier en daar een compromis moeten sluiten. Je houdt zelf de controle over je scheiding en je bent samen verantwoordelijk voor de afspraken die je maakt. Deze manier van scheiden en kinderen hebben is best wel voordelig. Omdat je nu al samen in goed overleg afspraken maakt, leg je in feite nu al een goede basis voor contact in de toekomst. Zijn er ook nadelen? Jazeker. Zoals we net al vermeldden, is het alleen geschikt voor mensen die op goede voet uit elkaar gaan. Als er ruzie is of bepaalde knelpunten waar je het niet eens over wordt, dan is een online scheiding lastiger. Je zult dan meer begeleiding nodig hebben in bijvoorbeeld de vorm van een mediator.
Zo snel scheiden als met de flitsscheiding kan helaas niet meer, maar online scheiden komt wel heel erg in de buurt! Ben je benieuwd naar deze manier van scheiden? Neem dan snel eens een kijkje hier bij Netjesscheiden en lees er meer over.