In de vorige blogs heb ik verteld over onze 30-jarige periode van samen zijn.
De laatste 10 jaar zijn we verder uit elkaar gegroeid en heeft mijn vrouw haar geluk, dat ze bij mij niet kon vinden, bij een ander gevonden. Naast alle ellende die zo’n scheiding met zich meebrengt, werd het uiteindelijk nog erger doordat ik min of meer was gedwongen nog een half jaar te moeten blijven wonen in hetzelfde huis met iemand waar ik dus afscheid van had genomen. Ik vraag mezelf in deze blogs af: hoe heb ik die periode in hemelsnaam overleefd? Ik ga hardop denkend voor mezelf een aantal lessen trekken.
In de vorige blog vertelde ik dat ik veel baat heb bij het doen van nieuwe dingen. Maak een lijstje van dingen die je altijd al wilde doen, zoek oude vrienden weer eens op. Maar het lezen van (nieuwe) boeken over dit onderwerp (scheiden, relatie, opnieuw beginnen) is wel een apart onderwerp vind ik.
Les 6: laat je inspireren door boeken
Het is natuurlijk persoonlijk. Niet iedereen houdt van lezen. Maar ik heb er baat bij te lezen hoe anderen met zo’n situatie om zijn gegaan en ga dan op zoek naar boeken over het onderwerp. Eerder heb ik al verteld dat ik erg blij werd toen ik het boek ‘Lang en gelukkig uit elkaar’ van Katherine Woodward Thomas las. In dat boek wordt een stappenplan gepresenteerd hoe je van de oude situatie van rouw en verdriet geleidelijk kan overgaan naar een nieuw leven met nieuwe mogelijkheden.
Hannah Cuppen
Daarna ontdekte ik de boeken van Hannah Cuppen die vertelt over haar eigen ervaringen met scheiden onder de prachtige titel ‘Liefdesbang’. Dit boek gaat niet over de ander of over (opnieuw) samen maar vooral over jezelf en je angst om verbinding aan te gaan. Je kunt pas open staan voor een nieuwe liefdevolle relatie als je in harmonie met jezelf leeft. Dus dat betekent dat je je eigen beperkingen moet kennen en accepteren, dat je je niet voor jezelf schaamt, dat je van jezelf kunt houden zoals je bent. En niet bang moet zijn om (weer) iemand te verliezen. Als je een goede verhouding met jezelf hebt, dan kun je eigenlijk niemand verliezen, want je hebt altijd jezelf nog, dat is de enige onveranderlijke basis. En het mooie is dat als je dat realiseert en er naar handelt, je dan voor een ander ook interessanter wordt en de opening naar een nieuwe relatie juist vergroot.
Naar de bieb
Als je eenmaal in die modus van boeken lezen over dit thema zit, dan gaat er een hele nieuwe wereld open. Ik kan alle boeken die ik daarna nog bekeken heb hier niet noemen. Van het ene boek kom je vanzelf in het andere terecht. Ga gerust eens een paar middagen lekker in je lokale bibliotheek zitten met een kop koffie bij de hand. Lekker bladeren in de boeken, kijken waar jij inspiratie uit kunt halen. Je komt dan waarschijnlijk ook de namen tegen van Jan Geurtz en Eckart Tolle.
Veel van die boeken hebben wel ongeveer dezelfde strekking. Je kunt alleen van een ander houden als je van jezelf houdt. Je kunt alleen een relatie aangaan als je de ander niet claimt, dus als je ook zonder die ander gelukkig kunt zijn. En altijd is de paradox dat je juist als je die ander niet nodig hebt om gelukkig te zijn, de ander naar jou toekomt om wél samen met jou gelukkig te willen zijn (nou ja, niet altijd natuurlijk, maar dat is dan ook weer niet erg).
The power of NOW
Eckart Tolle’s ‘The power of NOW’ is een van de laatste boeken die ik met veel plezier heb gelezen. Het is allemaal geen wetenschap, ik lees het als een inspiratiebron, kan ik er wat mee of niet? Ondanks dat ik weer prima in mijn vel zit en leuke nieuwe dingen doe, heb ik natuurlijk ook mijn zware dagen en avonden. Dan merk ik dat sombere gedachten het van me overnemen. Ik krijg dan scheuten van rare pijn in mijn buik. Soms kom ik dan in een vicieuze cirkel terecht. Ik voel me raar, ik ga daar over nadenken, voel me dan nog somberder worden en zo verder. Tolle heeft een recept voor die nare momenten.
Als dat sombere en nare gevoel je weer eens overvalt ….. Wat is er dan aan de hand? Je gedachten gaan met je aan de haal en trekken je de put in. Realiseer je dat het maar gedachten zijn en dat je die gedachten zelf bepaalt in je eigen hoofd. Het zijn gedachten, JOUW gedachten en het is NIET de werkelijkheid! En het is niet productief. Elke moment dat je in die eigen verzinsels aanwezig bent, zit je niet in het NU en gaat de echte wereld aan je voorbij.
Stop die gedachtenmachine in je hoofd
Wat is de oplossing? Splits jezelf op in 2 personen. Als je weer zo’n ziekmakende gedachte in je hoofd hebt, neem dan afstand van jezelf en zeg tegen jezelf: ‘goh, daar heb je weer zo’n rare gedachte, ik heb hem zelf verzonnen, het is niet echt’. Op dat moment sta je als het ware boven je eigen interne dialoog en kun je makkelijker relativeren. Een andere tip van Tolle is om het gevecht niet aan te gaan. Accepteer die gedachte gewoon. ‘Kom maar op, okay, daar zijn we weer, laat maar komen’. En je mag ook de pijn voelen. Denk dan ook ‘kom maar, ik weet ook dat het maar even is, dat het daarna weer anders en leuker is’.
Misschien dat ik Tolle zo geen recht doe. Ga het zelf maar lezen. Mij helpt het wel in ieder geval. Ik moet het wel onderhouden, want na een tijdje zakt het weer weg en moet ik het boek of mijn aantekeningen er weer even bij halen. En dan kan ik er weer weken tegen!
Benieuwd naar meer boeken over scheiden, neem dan een kijkje op de boekenplank van Mies!