Zie jij als ouder je kind of kinderen niet meer sinds de scheiding? Dan is deze brief voor jou bedoeld.
Beste ouder,
Wat verdrietig dat je dit moet doorstaan. En voor je kind of kinderen die dit meemaken. Dat moet intens zwaar zijn. Een ouder missen vanwege een scheidingssituatie is iets dat kinderen niet zouden mogen meemaken. Je kind of kinderen niet kunnen zien, terwijl je een goede band met ze had, is iets dat niet zou mogen. De scheidingssituatie heeft dit met zich meegebracht. Dat is vreselijk. Dit terwijl de wet zegt dat ouders ertoe moeten bijdragen dat het contact tussen kinderen en de andere ouder bevorderd wordt en in stand blijft. Dit terwijl het IVRK (kinderrechtenverdrag) zegt dat kinderen niet zonder concreet aantoonbare reden gescheiden mogen worden van hun ouders.
Hoe kan het dan toch dat dit zich in ons land voordoet?
Het teveel kinderen raakt. Teveel ouders.
Wat zal je verdriet voelen. Frustratie. Boosheid. Onbegrip. Onmacht…….
Je kind of kinderen loslaten kan niet, ondanks dat de hulpverlening dit soms lijkt te roepen. Waarom roepen ze dit eigenlijk? Zou een hulpverlener dat zelf kunnen? De hulpverlener als ouder zijnde zijn of haar kind loslaten in zo’n situatie?
Je kind of kinderen rust bieden, wetende dat ze jou nodig hebben…..
Waarom zou dit dan toch ‘een goede oplossing zijn’ volgens sommigen. Rust lijkt een loos begrip te zijn geworden in ons land. Van dit soort ‘rust’ wordt immers geen kind of ouder in deze situatie ‘beter’. Het wordt echter te pas en te onpas geroepen.
Het gevoel ervaren dat je met je rug tegen de muur staat. Doe je niks dan word je bestempeld als de ouder die niet zijn best doet voor de kinderen. Doe je wel het nodige, dan bied je ze geen rust en ben je ‘te aanwezig’.
Je wilt je gehoord voelen bij de hulpverlening. Dat ze iets doen. Vaak lijk je echter voor een dichte deur te staan. Vaak word je verhaal in een andere context geplaatst. Word je bestempeld als de ‘strijdende’ ouder. Keert het zich tegen je lijkt wel. Er komt geen beweging op gang. De tijd tikt door. En tijd is nou net de grootste vijand wanneer je je kind of kinderen niet ziet. Elke dag erbij van geen contact is een dag teveel. Weer een dag erbij richt bij kinderen schade aan. Het zo snel mogelijk herstellen van het contact is zo belangrijk. Vooral voor de ontwikkeling van kinderen zelf.
Wat maakt dat nog velen de ogen sluiten? Waarom wordt er niet direct actie ondernomen wanneer zich een scheiding voordoet en kinderen het contact verliezen met een ouder zonder aantoonbare gegronde reden? Ook wanneer een kind zegt dit zelf te willen. Rust te willen. Echt geen contact te willen. Het kind zegt dat het zijn eigen mening is.
We weten inmiddels dat de stem van kinderen door vele aspecten gevormd wordt. Dat authentiek zijn als kind knap lastig is vanuit de context waarbinnen je je als kind begeeft. Ja, geef een kind een stem. Maar niet het podium zodat hij of zij de beslissing neemt en later de verantwoording of schuld zal kunnen voelen dat ‘hij of zij toch zelf gezegd heeft geen contact met papa of mama te willen’.
Het belang van kinderen vraagt om contact met hun hechtingsfiguren. Met hun ouders. Opa’s en oma’s. Familieleden. De identiteit van het kind verandert wanneer dit fundament bij een kind wordt weggenomen. Wat biedt dit kinderen voor hun toekomst? Voor hun verdere ontwikkeling? Hoe zij later zelf relaties aangaan?
Opgroeien zonder een ouder die zij altijd als liefdevol hebben ervaren is niet in hun belang. Een ouder over wie zij nu een monsterbeeld hebben gecreëerd. Een beeld dat alleen kan worden weggenomen wanneer er weer contact is.
Beste ouder,
Zoek steun bij professionals in het werkveld die de materie begrijpen en het op de radar van anderen kunnen krijgen. Samen met jou. Want juist van jou kan de sector leren. Vorm geen front ‘tegen’ de hulpverlening of tegen de sector. De sector kan het niet gaan begrijpen vanuit een ‘aanval’. Wel vanuit verbinding tussen hen en ouders die dit meemaken. Om het te kunnen ombuigen. Voor al die kinderen en ouders die met elkaar zouden moeten kunnen opgroeien als gezin. Ook wanneer er sprake is van een scheidingssituatie.
Jaimy
11 februari 2020 @ 13:01
Wat een goed verhaal. Het raakt mij enorm. Heb mijn zoontje nu inmiddels 7 maanden niet mogen zien. Bij de rechtzaak die zijn moeder was gestart voor een straatverbod en contact verbod, werd ook “rust” aangehaald. Een straat verbod is er niet gekomen,omdat ik daar nooit ben geweest. Wel een tijdelijk contact verbod. Omdat ik wel vaak belde, en brieven en spullen die kant op stuurde. Allemaal een spel van haar om hem zolang mogelijk bij me weg te houden. De pijn, stress en wanhoop die je ervaart als ouder is onbeschrijfelijk. De schade die het je kind aanricht. Het zou strafbaar moeten zijn als 1 va de ouders dit doet. En niet andersom. Waar zijn we als mensheid beland. In mijn geval een onschuldige baby van bijna 1 jaar. Heb nog een andere zoon van 12 , met een co ouderschap regeling. 3 dagen in de week al 12 jaar lang. Waarom is er niet meer sociale controle? En worden deze ouders niet aan de schandpaal genageld? Dan zouden ze dit niet doen. De directe omgeving doet niets. Ze helpen allemaal mee aan wat in mijn ogen kindermishandeling is. Klinkt hard. Maar is wel zo. Vechten tegen mensen die zeggen; hij heeft geen vader nodig, als die maar liefde krijgt het maakt niet uit van wie. “Hij heeft niets door “. Zijn het nog wel mensen? Hebben ze zelf wel een vader ? Of vader gehad? Hebben ze zelf kinderen? Het antwoord op deze vragen is uiteraard ja. Waarom een kleine onschuldige baby betrekken en als wapen gebruiken om de ander pijn te doen en te manipuleren. Laat een kind buiten jullie ruzie. Hij of zij heeft er niets mee te maken. Het kan zo anders. Op een goede manier. Een normale regeling. Jullie kind heeft zijn vader en moeder nodig. Waarom kunnen jullie je niet inleven? Dit kost me meer dan 5 jaar van mn leven. Zoveel stress en wanhoop. Het is helemaal gestoord. Alles gemist. Eerste flesje, eerste lachjes, eerste kruisjes, eerste keer eten. Eerste stapjes. En nog zoveel meer. Dit doet zo’n ongelooflijk veel pijn. Zo een pijn. Je raakt er helemaal verdoofd van. Ik ben klaar met vechten. Niet voor mn zoon dat nooit. Maar met vechten. Ik stop het gevecht. De oorlog. Ik sta in liefde en vrede. Een oorlog kan er namelijk niet zijn als er maar 1 partij is die oorlog voert. Ikke niet meer. Ik weet voor mezelf dat ik genoeg heb gedaan om een normale band op te kunnen bouwen met mijn kind. En dat is genoeg. Iemand anders zijn of haar mening doet er helemaal niet meer toe. Hopen dat zij in gaan zien dat onze zoon mij nodig heeft. Hopen dat ze het licht zien. Want het is duister. Het is zo donker. Met alle vertrouwen en zekerheid wacht ik op de volgende rechtzaak die al meer dan 7 maanden op zich laat wachten. Over erkenning en gezag en omgang. Geef het aub op, en kies het juiste pad. Jullie gaan er heel veel spijt van krijgen als jullie later zien wat je je eigen zoon, klein kind, neefje hebben aangedaan.
Ilona
12 februari 2020 @ 11:47
De kinderen van mijn oom worden gehersenspoeld door hun moeder. En daardoor ziet mijn oom al jaren zijn kinderen niet.
Zijn kinderen zien hem als boeman, terwijl hij het hart op de juiste plek heeft. Via welke instanties zou hij hulp kunnen zoeken?