“Ik wil op een goede manier scheiden. Kan dat? Hoe doe ik dat?”
Een korte eenvoudige vraag van Marianne met een omvangrijker antwoord.
“Ons samenzijn is niet meer wat het ooit was en is geweest. Ik ben teleurgesteld en wil zo geen 30 jaar verder aanmodderen. Ik ben te jong om vrede te nemen met wat ik nu als ‘relatie’ ervaar. We hebben twee jonge kinderen en daar gaat flink wat aandacht naar. Mijn man en ik werken beiden voltijds. Een poetshulp heb ik niet en een huishoudhulp al helemaal niet. Ik sta er dus alleen voor want als Jan ’s avonds thuiskomt, dan is hij moe. En ik dan?”
Marianne schetst verder haar situatie, en vraagt hoe ze de scheidingsmelding best geeft. Vooral wil ze een antwoord op haar vraag: “is het mogelijk om op een goede manier te scheiden?” Ja dat kan.
Relatieherstel?
Met alle respect voor de vraag van Marianne, vraag ik of ze zeker is dat ze wil scheiden van Jan. Maw of de relatie niet meer te herstellen is. Het is even stil aan de andere kant van de telefoonlijn.
De tijd en energie die een scheidingsregeling vergt, kan ook geïnvesteerd worden in een relatieherstelbemiddeling. Geen therapie, wel een bemiddeling en kijken naar de gewenste toekomst. Die vraag moet Marianne even verteren “Want is het zo dat scheiden zoveel met zich brengt?” Ja dat is zo! Lees hier wat er dient geregeld.
Als bemiddelaar geniet je veel vertrouwen. Mensen zeggen vaak dat ze hun ‘echte’ verhaal niet tegen hun partner of beste vriend/vriendin (kunnen/willen) vertellen.
Partners bij wie de vlam uit de ‘relatie-pan’ is, sparen elkaar of net niet, gaan de confrontatie uit de weg, vertellen niet wat er echt vanbinnen leeft, houden hun teleurstelling en onvervulde verwachtingen voor zich, vullen hun vat en roepen dan hun onvrede en frustratie uit, enz. Dat verklaart waarom ik zo dikwijls hoor dat “de communicatie niet goed is, of erger nog, dat ze niet met elkaar kunnen praten”. En vroeger ook niet?
Scheidingsmelding
Als een koppel of één van de partners niet meer bereid is, om aan relatieherstel te werken; dan rest enkel een scheiding. Ik vertel Marianne dat scheiden kan, op twee manieren:
- ofwel werk je samen een overeenkomst uit met hulp van een deskundige, die alle nodige informatie geeft, die hints geeft, partners wegwijs maakt in alle domeinen van de scheiding, hen begeleidt naar ‘hun’ overeenkomst. Een notaris hoeft niet, lees hier waarom
- ofwel kies je om je gram te halen via een rechtsgang, met advocaten en uiteindelijk een opgelegd vonnis, waarvan je alleen maar kan hopen dat het vonnis enigszins datgene bevat wat je er graag in had gezien. Hoeveel kans geef je dat?
Maar een relatie beëindigen begint dus met de andere partner mee te delen dat je de relatie wil beëindigen. Maar vooraf is er dus de afweging en als ’t niet anders kan: de scheidingsbeslissing en dan pas de scheidingsmelding.
Marianne wil het haar partner Jan bij de eerstvolgende ruzie duidelijk zeggen. Vraag is of het de meest aangewezen manier is, om tijdens een ruzie te zeggen dat je wil scheiden.
Wat aan de scheidingsmelding vooraf gaat en hoe je de scheidingsmelding kan geven, wordt beschreven in een volgend blogartikel. De manier en het tijdstip waarop je de melding geeft, is cruciaal en van belang voor het verder verloop van het scheidingsproces.
Hoe wat regelen in onderling overleg?
Een scheiding via bemiddeling vereist vrijwilligheid. Geen van beide partners kan verplicht worden aan de bemiddelingstafel te moeten zitten.
Zijn beide partners bereid om in een open gesprek te streven naar een evenwichtig eerlijk akkoord, rekening houdend met elkaar. En als er kinderen zijn, te kijken naar het belang van de kinderen.
Als deze voorwaarden zijn vervuld dan heeft een bemiddeling veel kans op slagen.
In de bemiddelingspraktijk van NEO is het slaagpercentage van vrijwillige bemiddelingen 99,6%. Voor bemiddelingen na een gerechtelijke aanstelling door de rechter is dit echter 22.3%. Een groot verschil. Niet dat de bemiddelaar zich niet tenvolle inzet, maar een bemiddeling die beide partners zelf aangaan en willen tot een goed einde brengen of een bemiddeling die start nadat een echtscheidingsprocedure al tot in de rechtbank is gekomen; maakt een merkelijk verschil.
Als ge je afvraagt of bemiddeling jullie weg is, doe dan de zelftest.
Aandachtspunten om op een goede manier te scheiden
Enkele tips. Want hoe doe je dat ‘goed scheiden’:
- Door oog en oor te hebben voor elkaar;
- Door te weten wat je eigen wensen en verlangens zijn;
- Door oog te hebben voor jullie gemeenschappelijk belangen (materiële van aard, maar ook dekinderen);
- Door niet te ‘eisen’;
- Door te luisteren;
- Door vragen te stellen aan de andere en dus niet enkel met jezelf bezig te zijn;
- Door eerlijk en oprecht te zijn (geen dubbele agenda);
- Door creatieve oplossingen kansen te geven;
- Door voorstellen goed te onderbouwen;
- Door constructief mee te werken aan ‘jullie’ akkoord;
- Bereid je goed voor: lees de tips ivm onderhandelen tijdens de bemiddeling.
Wat doet een bemiddelaar?
Uiteraard is er de bemiddelaar die als een gids het geheel in goede banen leidt, die feedback geeft, die de gemeenschappelijke belangen verduidelijkt, mogelijkheden aanreikt om tot eensgezindheid te komen, partners optimaal informeert, alle vragen beantwoordt, toelichtingen geeft ‘op maat’ (elk koppel is anders), en al datgene wat je mag verwachten van een ervaren bemiddelaar.
Tenslotte vraagt Marianne: “En hoelang gaat dat duren?”
Gemiddeld zijn er 2 à 3 gesprekken alvorens er wordt getekend en de scheidingsovereenkomst wordt ingeleid bij de rechtbank. Hoe één en ander verloopt lees je hier. Maar tussentijds wordt het koppel meegedeeld hoe wat kan geregeld worden, en wordt er al met een ontwerp van overeenkomst gewerkt. Al na het eerste gesprek beschikken de koppels in mijn bemiddelingspraktijk over een ontwerp: dat maakt veel duidelijk en vergemakkelijkt in aanzienlijke mate het tot overeenkomst komen. Men kan immers al lezen hoe het akkoord er zou kunnen uitzien.
‘Goed scheiden’ is dus geen science fiction!
Goed geïnformeerd, samen de best mogelijke beslissingen nemen
LET OP: ARTIKEL VAN TOEPASSING OP BELGISCHE WETGEVING!