Marieke Lips

Marieke Lips heeft rechten gestuurd aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is zich daarbij gaan richten op een minor jeugdrecht. Dit zodat zij naast het juridisch kader rondom kinderen ook kunde op kon doen op het gebied van de ontwikkeling en hechting van kinderen. Vanuit haar studie en aanvullende opleidingen en trainingen is Marieke zich gaan inzetten voor kinderen, hun positie en hun rechten.Marieke is verder bedenker van het functieprofiel Kindbehartiger. De rechtspositie van kinderen en sociaal-emotionele vraagstukken komen binnen deze rol samen. Marieke heeft de rol van de Kindbehartiger met andere professionals de afgelopen jaren verder doorontwikkeld en vervult de rol van de Kindbehartiger ook via haar eigen praktijk KidsInbetween. Marieke is naast Kindbehartiger ook gespecialiseerd in systemisch werk, opgeleid tot bijzondere curator in Jeugdzaken en zelfstandig docent. Verder is zij betrokken geweest bij projecten rondom de positie van kinderen in een scheidingssituatie, heeft zij ervaring in het voeren van politieke lobby, verzorgt zij lezingen en trainingen en schrijft columns. Daarnaast heeft zij het boek ‘Bekrast‘ uitgebracht over de impact van een vechtscheiding op een kind en de zoektocht om het verleden los te laten. Ook heeft zij het kinderboekje ‘de kleine kolibrie laat zijn hart spreken’ geschreven en de gesprekskaarten recht uit mijn hart ontwikkeld. Marieke werkt samen met partijen aan initiatieven ten behoeve van kinderen in een scheidingssituatie en het ouderschap tijdens en na de scheiding. Tenslotte zet zij zich in om vraagstukken binnen de jeugdsector op te lossen in het belang van de stem van kinderen in een scheidingssituatie. Dit onder het motto ‘inspireren, verbinden, versterken‘ alsmede het feit dat de stem van het kind de sleutel is naar de onbezorgde toekomst van het kind.​

5 Comments

  1. Meta Herman de Groot
    3 september 2016 @ 16:05

    Heel goed Marieke dat je Neufeld aanhaalt. Hechting is de kern van alles. En tevens een zeer complexe materie. Toevallig ga ik de komende maanden over deze theorie een aantal leningen geven.

  2. Erik van der Waal - HerVerbinden.nl
    5 september 2016 @ 01:23

    Beste Marieke,

    Dank, dat ook jij vanuit je stuwende kracht achter de Kindbehartigers aandacht besteedt aan het onderwerp hechting en het natuurlijke proces hiervan tijdens de ontwikkeling van kinderen.
    Het is inderdaad een onderkent aspect bij vele onderzoeken en (juridische) beschikkingen in zorg- en verblijfsregelingen van kinderen na/tijdens een partnerscheiding van hun ouders.
    Rond ‘vecht’ (complexe/geëscaleerde) scheidingen, waarbij kinderen langdurig (vele maanden tot zelfs jaren) éénzijdig actief worden geïsoleerd en weggehouden van de andere ouder, eveneens een belangrijk onderwerp wat veel meer aandacht verdient.
    Het is niet voor niets dat klinisch psycholoog C.A. Childress Psy.D. de laatste jaren uitgebreid studie op dit onderwerp heeft verricht en hier in zijn boek Foundations (An Attachment-Based Model of Parental Alienation, mei 2015) uitgebreid op ingaat.
    Het maatschappelijk systeem zal veel meer op de natuurlijke (ontwikkeling) en bijbehorende voorwaarden m.b.t. de hechtingsprocessen van kinderen afgestemd moet worden.

    HerVerbinden.nl

  3. Anneke
    6 september 2016 @ 09:31

    Hoi Marieke,

    inderdaad een mooi blog en het is vooral belangrijk dat iedereen die op zijn of haar manier een scheiding begeleidt, herkent en erkent dat het hele gezin gaat scheiden en dat ieder gezinslid een stem verdiend. Wanneer je dit zelf niet kunt als begeleider is samenwerking met partijen die hierin wel zijn opgeleid voor mij het sleutelwoord. Maak je sterk voor het kind en zwak jezelf niet af met je verdienmodel.

    Hartelijke groet, Anneke de Groot (De Scheidingsbegeleider)

  4. Marieke Lips
    14 september 2016 @ 21:18

    Dank jullie wel voor jullie mooie reacties! Hartelijke groet Marieke