Je gaat scheiden. Er moet nu een heleboel geregeld worden.
De scheidingsprocedure moet gestart worden en je moet gaan nadenken over wat er verdeeld moet gaan worden, hoe je het gaat doen met de kinderen, en nog veel meer. Maar over 1 ding ben je er al uit: je wilt het huis overnemen na scheiding. Hoe ga je dit regelen? Wij helpen je met wat nuttige informatie.
Huis overnemen na scheiding
Zijn jullie beiden gedeeltelijk eigenaar van een koophuis? Dan ben jij degene die je ex-partner moet gaan uitkopen. In het kort komt het erop neer dat je een bedrag aan je ex-partner moet betalen om de hypotheek na scheiding op 1 naam te krijgen, jouw naam.
Voordelen hypotheek overnemen
Als jij in het huis kan blijven en de financiële lasten zelf kan dragen, heb je een aantal voordelen. Als eerste hoef je bij de overname geen overdrachtsbelasting te betalen. Daarnaast bespaar je jezelf kosten van een verhuizing en het opknappen van een nieuwe woning. Misschien moet je wel een aantal nieuwe meubels kopen omdat je ex-partner wat meeneemt. Misschien wel het belangrijkste van het huis overnemen na scheiding is de rust die het voor de kinderen geeft. Zij blijven op hun oude vertrouwde plekje, op hun eigen school, bij hun eigen vriendjes en vriendinnetjes.
Hypotheek overnemen na scheiding
Het verkrijgen van de hypotheek na scheiding op 1 naam, verloopt aan de hand van een aantal stappen:
- De waardebepaling van het koophuis:
Als eerste is het nodig de waarde van het huis te laten bepalen. Dit moet je laten doen door een erkend taxateur of makelaar.
- De waarde van het koophuis verdelen:
Dit hangt af van jullie samenlevingsvorm. Zijn jullie getrouwd in (beperkte) gemeenschap van goederen of met huwelijkse voorwaarden? Als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent, ben je automatisch voor de helft eigenaar en schuldenaar. De helft van de onderwaarde of overwaarde is dus van jou. Zelfs als het huis voor het huwelijk eigendom was van een van jullie. Sinds 1 januari 2018 trouw je (of registreer je) standaard in beperkte gemeenschap van goederen. Ben je na 1 januari 2018 getrouwd en was het huis voor jullie huwelijk alleen van jou? Dan blijft het na de echtscheiding van jou. Tenzij je dat anders hebt vastgelegd in jullie huwelijkse voorwaarden. Bij huwelijkse voorwaarden hangt het af van jullie afspraken hoe de waarde van het huis moet worden verdeeld.
- Je partner uitkopen:
Nu ga je de bepalen hoeveel je moet betalen. Als we ervan uitgaan dat jij in jullie huis wilt blijven wonen en jullie in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, dan betaal je je ex-partner de helft van de overwaarde.
Een voorbeeld:
Taxatiewaarde woning: 200.00 euro
Nog openstaande hypotheek: 120.000 euro
De overwaarde is dan dus: 80.000 euro
Je moet je partner betalen: 40.000 euro
Is er geen overwaarde, maar onderwaarde: een zogenaamde restschuld? Dan betaalt je ex-partner aan jou de helft van die onderwaarde.
- Het voortzetten van de hypotheek:
Bij de hypotheek overnemen na scheiding wordt de gezamenlijke hypotheekschuld toebedeeld aan degene die het huis overneemt (we gaan gemakshalve dus uit van overwaarde), aan jou dus. Jij wordt de volledig houder van de hypotheek. Je kunt hier het beste over in gesprek met een goede financieel (hypotheek) adviseur die bekijkt wat de beste optie en vorm is voor jou.
- De overdracht van de woning:
Na overname van de hypotheek na scheiding volgt de laatste stap moet de overdracht van de woning ook juridisch worden vastgelegd. Dit gebeurt bij de notaris.
Uit elkaar gaan met koophuis hoeft niet heel moeilijk te zijn. Je moet zelf voldoende financiële middelen hebben voor het huis overnemen na scheiding. Anders lukt het nooit de hypotheek na scheiding op 1 naam te krijgen. Het is aan de andere kant ook een kwestie van gunnen van je ex-partner en je moet geen last hebben van emotionele bagage die het huis met zich meebrengt. Je hebt er immers een heel leven gehad met je ex-partner en kinderen. Maar als je op goede voet uit elkaar gaat, hoeft het dus niet lastig te zijn het koophuis over te nemen. Je moet wel heel goed financieel advies inwinnen voor overnemen van de hypotheek.
Scheiden en hypotheek – alles in 1 keer regelen
Als jullie geen ruzie hebben en graag zelf de touwtjes in handen houden rondom de scheiding, is een online scheiding een goede keuze! Bij de Scheidingsprofs kan je snel en eenvoudig zelf je scheiding online regelen en kies je zelf in hoeverre je begeleid wil worden door een expert. Bij het pakket Online Top zit zelfs uitgebreid financieel advies inbegrepen. Wel zo makkelijk als je van plan bent het huis na de scheiding op 1 naam te zetten.