Jullie huis is het grootste financiële bezit. Hoe zorg je nou voor een goede verdeling daarvan en hoe zit het dan met de hypotheek?
In dit artikel gaan we in op 3 mogelijkheden die je daarin hebt.
Optie 1 – een van jullie blijft in het huis wonen
Als een van jullie in het huis wil blijven wonen, dan heb je qua hypotheek een aantalmogelijkheden:
- Je neemt de hypotheekschuld over van je partner. Je bent dan alleen aansprakelijk voor de hypotheekschuld.
- Je sluit een nieuwe hypotheek af op je eigen naam en lost daarmee de bestaande hypotheek af.
- Je neemt de hypotheekschuld over samen met een andere partner.
Als het huis meer waard is dan de hypotheek die erop rust, dan is er sprake van overwaarde. Die overwaarde kun je zien als gezamenlijk vermogen waarover je afspraken moet maken met betrekking tot het verdelen daarvan. In de praktijk zal de partner die in het huis blijft wonen een deel (vaak de helft) van de overwaarde moeten betalen aan de vertrekkende partner.
Voor onderwaarde geldt dat precies andersom. Onderwaarde kun je zien als een gezamenlijke schuld. En de vertrekkende partner zal de helft (of een deel) van die schuld moeten vergoeden aan degene die achterblijft.
Optie 2 – jullie verkopen het huis
Als jullie beiden niet meer in het gezamenlijke huis willen wonen, dan kun je besluiten om de woning verkopen. Eventuele overwaarde kun je onderling verdelen. Fiscaal gezien moet je die overwaarde wel weer gebruiken om er een nieuw huis van te kopen. Steek je het bedrag in je eigen zak, dan is het niet langer aftrekbaar van de belasting.
Als het huis minder opbrengt dan de hypotheek die er op rust, dan krijg je te maken met een restschuld. Daar zijn jullie gezamenlijk aansprakelijk voor. Je zult er dan ook zelf een oplossing voor moeten zoeken. Je kunt het bijvoorbeeld meefinancieren in een nieuwe hypotheek voor een nieuwe woning.
Optie 3 – jullie laten het huis ‘onverdeeld’
Ook nadat de scheiding rond is, kun je nog steeds gezamenlijk het eigendom van de woning behouden. Dat noemen we in jargon het huis onverdeeld laten. Over het algemeen kiezen mensen hiervoor als optie 1 of 2 niet mogelijk zijn.
Een reden om het huis onverdeeld te laten kan bijvoorbeeld zijn omdat 1 van de partners tijdelijk niet de financiële draagkracht heeft om de hypotheek alleen te dragen. Het kan ook zijn dat de overwaarde een dermate hoog bedrag is dat degene die in het huis zou willen blijven wonen de vertrekkende partner niet (direct)kan uitkopen.
Bedenk wel dat je de lasten van de woning dan met elkaar blijft delen. Het kan dan lastiger zijn voor de vertrekkende partner om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Bovendien blijven jullie beiden aansprakelijk voor de bestaande hypotheek. Als er problemen ontstaan bij het aflossen daarvan, zullen beide partnersdaar aansprakelijk voor worden gehouden. Dus ook de partner die niet meer in de woning woont.
Financieel advies van groot belang bij een scheiding
Bij een scheiding is het fijn om alvast van tevoren te weten wat de mogelijkheden zijn. Of die mogelijkheden ook echt uitvoerbaar zijn, weet je pas nadat je een financieel adviseur hebt gesproken. Bij Zorgeloosch Scheiden is financieel advies naadloos verbonden aan mediation. Zo weet je zeker dat de afspraken die je met je aankomende ex-partner maakt over huis en hypotheek ook écht uitvoerbaar zijn.
Wil je meer weten? Bel Zorgeloosch Scheiden dan om een gratis kennismakingsgesprek in te plannen. Bij zo’n eerste gesprek weet je direct waar je aan toe bent. Wij zijn te bereiken op werkdagen van 9:00 uur tot 17:00 uur op 088 1661 553.