Laat ik bij het begin beginnen. Toen ik gestart ben met de thuisstudie Sociaal Juridische Dienstverlening voelde ik al snel dat ik op wil komen voor kinderen.
In het begin was ik erg oplossingsgericht bezig, door eigenlijk alles te willen geven aan een kind zodat het zich kan redden in de situatie waar de oplossing voor nodig is. Een kind raakt het overzicht al snel kwijt als er iets gebeurt waarvan het kind geen weet heeft. Het weet niet wat het is en inhoudt, en beseft niet dat er dan nog een stapel aan informatie bovenop komt.
Naar aanleiding hiervan ben ik op zoek gegaan naar wat kinderen, in het algemeen, nodig hebben of willen weten over de juridische informatie die voor hen van toepassing is.
Na vele websites te hebben bezocht en aandachtig overal op te hebben geklikt kwam ik op websites die mijn aandacht direct hadden. Deze sites waren Villa Pinedo en De Kindertelefoon. Beide sites hebben als hoofdfunctie om een forumsite te zijn.
Villa Pinedo
Bij Villa Pinedo kunnen gescheiden of scheidende ouders en kinderen van gescheiden of scheidende ouders hun verhaal vertellen. De website is verdeeld in categorieën.
Deze zijn: geef advies aan ouders, mijn (stief)ouders, mijn familie, mijn rechten, mijn woonsituatie en een categorie waar je snel een bericht kan plaatsen dat buiten alle voorgaande categorieën valt. Mensen uit het forumteam en onbekenden die de site bezoeken kunnen op deze verhalen reageren. De reacties bestaan voornamelijk uit medeleven, tips en mensen die hun ervaring met een soortgelijke situatie delen.
De Kindertelefoon
Bij De Kindertelefoon kunnen kinderen van verschillende leeftijden berichten plaatsen/hun verhaal vertellen. De website is in twee pagina’s gesplitst. Eén pagina voor kinderen van 8 t/m 12 jaar en één voor tieners van 13 t/m 18 jaar. Op deze site kunnen kinderen elkaars verhalen lezen, steun bieden, meepraten over een onderwerp, kennis/informatie uitwisselen en nog veel meer. De kinderen kunnen op de site ook chatten met een vrijwilliger van de kindertelefoon. En de kinderen kunnen uiteraard, als ze dat willen, bellen met een vrijwilliger.
Ik heb mij grondig verdiept in beide sites en trof veel horrorverhalen aan.
[tweet_box design=”box_12_at” pic_url=”https://miesmagazine.com/wp-content/uploads/IMG-20150928-WA0004-1.jpg” author=”Jonathan”]
Verhalen waarbij je jezelf meteen afvraagt of het echt waar is wat je leest en de vraag ‘Hoe kan iemand dit een ander aandoen?’.
[/tweet_box]
Wetbundels
Een paar maanden was ik lid van het forumteam van Villa Pinedo. Ik heb toen voornamelijk in de categorie ‘mijn rechten’ gezeten om kinderen en ouders hun rechten en plichten te vertellen en juridisch advies te geven. Dit deed ik met de kennis die ik heb van de cursus, studie en het zelf leren bladeren door de wetbundels.
Na verloop van tijd begon ik de wetten, die ik er steeds bij pakte voor de kinderen en ouders, beter te begrijpen. Toen sloeg het als een bom bij mij in. “Als ik door het wetboek kan bladeren en ze kan lezen, dan moet iedereen dat kunnen”. Hierdoor vroeg ik mij meteen af waarom er zoveel wetbundels bestaan die niet leesbaar zijn voor kinderen/jeugd. Daarmee bedoel ik dan de wetbundels die voor advocaten, juridisch adviseurs, HBO en academische studenten gemaakt zijn. Op het internet kan men tegenwoordig ook veel wetteksten vinden, maar deze zijn letterlijk gekopieerd uit de originele wetbundels.
Toen ontstond bij mij het idee om iets te ontwerpen waardoor kinderen en jongeren erachter kunnen komen wat hun rechten en plichten zijn
Het eerste idee was om de wetteksten in een soort verhaaltje te stoppen en dan op deze manier de kennis over te dragen. Nadeel is dat er dan te los over een wet gedacht kan worden. Het is wel de bedoeling dat wat de kinderen leren, op het gebied van rechten en plichten, juist en kloppend is allemaal exact en volgens de regels klopt. Zo heb ik voor het meest voor de hand liggende gekozen: de wet, zoals deze in de bundels staat, over nemen, maar dan in leesbare taal te vertalen voor volwassenen/jongeren. Vervolgens plaats ik onder de wet d.m.v. een verhaaltje een voorbeeldsituatie, om de kinderen te laten lezen hoe die betreffende wet in elkaar zit, wat je ermee kan, wat er gebeurt en welke rechten en plichten er in die wet besproken worden. Bij sommige voorbeeldsituaties is het de bedoeling dat er een afbeelding geplaatst gaat worden Deze cartoons zullen ontworpen worden door cartoonist Lodewijk Koster van LOKO Cartoons ;).
Zo bedacht, zo uitgevoerd
Dit project bevat de wetsartikelen: Art. 1:233 t/m art. 1:408 BW (Burgerlijk Wetboek 1). Op internet is er wel redelijk veel te vinden over de wetten uit het Verdrag voor de Rechten van het Kind. Alleen ga ik nu een stap verder. De wetten waar ik mee begin gaan over elke mogelijke gezinssituatie: van ongehuwd een kind krijgen tot aan een ouder die overlijdt en de ander die het gezag krijgt. Van een ouder die het gezag krijgt tot aan een uithuisplaatsing van een kind.
Ik ben van plan om meerdere wetten aan te pakken, maar alles doe ik in mijn eentje naast mijn thuisstudie dus het is af en toe een kwestie van goed mijn tijd verdelen.
Jongensdroom
Het is mijn droom om alle wetten waar de kinderen en jongeren zelf mee in aanraking kunnen komen of door in contact te komen met een ander of in verband te staan met een ander allemaal te vertalen op deze manier. Zoals veel voorkomende overtredingen of misdrijven uit het strafrecht en de aansprakelijkheid van kinderen en de ouders. En nog veel meer…
Het idee van dit project was om kinderen/jongeren en de ouders de kennis te geven over de wetten die te maken hebben met de opvoeding en verzorging van hun kind(eren) en daarbij de informatie voor de ouders als zij gaan scheiden. Naar aanleiding van een bericht dat ik hierover op LinkedIn had geplaatst is hier verandering in gekomen. Ineens reageerden een heleboel professionals en instanties hierop. Zij zagen het boek ook al liggen bij hen om zelf te gebruiken en om zo de correcte kennis en informatie over te dragen aan hun cliënten. Andere connecties waren dolenthousiast om te vertellen dat dit ook ideaal voor basis- en middelbare scholen kan zijn.
Prijskaartje
Ik heb nog wel een vraag aan alle geïnteresseerden. Om dit project uit te voeren is best duur. Zelf heb ik er absoluut veel voor over om op deze manier de zelfredzaamheid van kinderen en jongeren te stimuleren op deze wijze of een en ander beschikbaar te maken via professionals. Daarom wil ik jullie vragen of er voor een project als dit subsidie is aan te vragen? Zo ja, hebben jullie connecties waar ik bij terecht kan?
En mocht één van jullie een uitgever kennen waarvan u het idee heeft dat hij/zij dit project in boekvorm zou willen uitgeven, zouden jullie mij in contact kunnen brengen met die persoon?
Er zijn een aantal mensen die mij helpen in dit project om dit compleet te krijgen. Daarom wil ik Marieke Lips, Lodewijk Koster en Michèle de Vries van MIES magazine enorm bedanken!
Deze link leidt jullie naar een concept van het kinderwetboek. Zodat jullie niet alleen kennismaken met mijn idee, maar zodat jullie ook een beeld krijgen van wat voor idee er in mijn hoofd zit
Auteur: Jonathan Toes – Foto: Shutterstock
Hanneke Moons
11 mei 2017 @ 08:12
Beste Jonathan,
Wat een geweldig idee, heel inspirerend!
Ik denk dat ik zelfs wel twee uitgeverijen voor je weet die jouw boek graag uitgeven, en daar beide heel geschikt voor zijn, namelijk Ars Aequi en Celsus. Beide zijn niet zozeer gericht op het maken van winst maar op het uitgeven van goede juridische boeken. Heeft ook als voordeel dat je boek met een klein prijsje op de markt kan komen, wat essentieel is voor jouw primaire doelgroep, de kinderen. Ik kan je bij allebei introduceren, dat helpt misschien. Laat maar weten wat je wilt: info@hannekemoons.nl
Veel succes en hartelijke groet,
Hanneke Moons