Verbaasd (of misschien zelfs een beetje geschrokken) bij het lezen van deze titel?
Het zou geen verassing moeten zijn, want ieder jaar wordt in Nederland de alimentatie verhoogd met de wettelijke indexering. Én zo ook weer op 1 januari 2017!
Wettelijke indexering
Als het goed is heeft jullie mediator of je advocaat bij de scheiding verteld dat de alimentatie jaarlijks geïndexeerd wordt. Dit is wettelijk zo geregeld, omdat ieder jaar de kosten van het levensonderhoud stijgen. Het indexeringspercentage wordt in het najaar vastgesteld door de Minister van Veiligheid en Justitie en is berekend op basis van de gemiddelde jaarlijkse loonstijging. Voor het jaar 2017 is het indexeringspercentage vastgesteld op 2,1%.
Wanneer van toepassing
Of je nu bij een mediator de afspraken hebt vastgelegd in een scheidingsconvenant of de rechtbank de alimentatie heeft opgelegd, het indexeringspercentage geldt automatisch. Zowel voor kinderalimentatie als partneralimentatie. Er zijn twee uitzonderingen:
- het is in onderling overleg in het ouderschapsplan en/ of scheidingsconvenant uitgesloten.
- de rechter heeft het in zijn beschikking uitgesloten.
Tip: via deze link kun je makkelijk berekenen wat de geïndexeerde alimentatie zal worden, ook als het de afgelopen jaren is vergeten.
Let op: Woon je in België – klik dan op deze link voor een berekening.
Informeer je ex tijdig
Het is niet verplicht om je ex over deze stijging te informeren, hij of zij zou dit automatisch moeten aanpassen in de maandelijkse betalingen. Maar je kan je ex wel tijdig informeren- door bijvoorbeeld dit blog door te sturen- als je weet dat hij/ zij hier niet aan zal denken. Dit voorkomt stress en irritatie als het vergeten wordt.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jij de alimentatiebetaler bent en (lang) geen loonsverhoging hebt gehad. In dit geval ben je toch verplicht de wettelijke verhoging bovenop de vastgestelde alimentatie te betalen. Al kunnen jullie in onderling overleg daar van af wijken. In dat geval doe je er wel verstandig aan om dit schriftelijk vast te leggen, zodat je ex-partner er later niet op kan terugkomen.
Wijzigen alimentatie
Weet dat als je inkomen is gedaald je de alimentatie kan herzien. De alimentatie voldoet dan mogelijk niet meer aan de wettelijke maatstaven. Andere situaties die aanleiding kunnen zijn om de alimentatie te wijzigingen zijn:
- de zorgverdeling van de kinderen is niet meer hetzelfde
- het inkomen van jouw ex-partner is veranderd
- samenwonen of trouwen
- geboorte nieuw broertje of zusje
- meerderjarige kinderen die in eigen inkomsten kunnen voorzien
- bepaalde lasten (vaak schulden, denk aan de hypotheek) vervallen.
In al deze gevallen is het verstandig om een scheidingsmediator een nieuwe berekening te laten maken. Het voordeel is dat de scheidingsmediator direct tussen jullie kan bemiddelen om zo tot nieuwe afspraken te komen. Dit gaat sneller, is goedkoper en is bovendien beter voor jullie onderlinge verstandhouding dan een traject bij de rechter.
Auteur scheidingsmediator Mr. Sissel Pemmelaar te Amsterdam
Jos Aalders
8 november 2016 @ 17:25
Allimentatie is geen traktatie,
Maar een plicht een verantwoording voor iedere ouder.
Dus zie het niet licht.
Want voor je het weet,is ook jou Kind te gronde gericht?
Dus neem die verantwoording,en plicht.
Jou Kind heeft er recht op dus zwicht.
Soms is het moeilijk,en denkt men te licht.
Maar onthoud dan een ding.
Kind weer de dupe!
Zie het niet als kijkgeld.
Maar neem je verantwoording en plicht.
Kun je niet dan houd alles op.
En ooit zal het Kind vragen.
Kon je echt niet.
En vergeeft je(hopenlijk) tot slot!
Jos aalders
Anneke
8 november 2016 @ 20:09
Mooi blog en inderdaad goed dat er staat dat sommige zaken aanleiding “kunnen” geven tot herziening. Ik wil graag iets toevoegen en dat is, de indexering voor kinderalimentatie mag je bij wet niet uitsluiten en dat mag wel voor partneralimentatie. Daarnaast kan een nieuw huwelijk of geregistreerd partnerschap soms ook leiden tot herziening van de alimentatie(s), daar de stiefouder mede onderhoudsplichtig kan worden.
Voor de goede orde wil ik meegeven, dat cliënten door elke mediator en advocaat erop gewezen moeten worden of hij of zij financieel is onderlegd, fiscale kennis heeft en deze berekeningen kan maken. In mijn praktijk krijg ik steeds meer te maken met herstelwerkzaamheden, omdat er te weinig maatwerk is en de “professionele” begeleider vindt dat dit de verantwoordelijkheid is van de cliënten. In mijn ogen de omgekeerde wereld.
Sissel Pemmelaar
9 november 2016 @ 12:21
Beste Jos,
Dank voor je mooie dicht weer :-)
Met hartelijke groet,
Sissel
Sissel Pemmelaar
9 november 2016 @ 12:37
Beste Anneke,
Dank voor je aanvullingen en daar ben ik het natuurlijk helemaal mee eens, goede professionele hulp is belangrijk. Én als je zelf niet kundig bent of twijfelt op een bepaald gebied roep dan hulp in van een andere professional. Niemand weet immers alles…
Ik begreep alleen niet jouw toevoeging over dat de wettelijke indexering niet kan worden uitgesloten bij kinderalimentatie. Dit volgt toch uit artikel 1:402a BW lid 5, daarin staat dat het bij overeenkomst kan worden uitsloten. Ook kan het worden uitgesloten door de rechter, al zal dit niet zo snel gebeuren bij kinderalimentatie. Daarnaast zie ik terugkomen in jurisprudentie dat de indexering bij kinderalimentatie mag worden uitgesloten zoals bijvoorbeeld de uitspraak van Gerechtshof Arnhem d.d. 13 januari 2011 met zaaknummer 200.055.968 (https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHARN:2011:BP1199&keyword=%22200.055.968%22). Ik ben heel benieuwd of ik misschien iets over het hoofd zie en hoor het graag van je als jij over jurisprudentie beschikt, waaruit iets anders volgt.
Fijne dan en met groet,
Sissel
Anneke
10 november 2016 @ 10:37
Beste Sissel,
dit wordt lastig omdat er ook een stuk interpretatie bij komt kijken. In het stuk lees ik namelijk dat de man bewijslast aan moet leveren over de gemaakte afspraak en de uitspraak in deze zaak is, dat de indexering alsnog wordt toegekend.
Kijkend naar art. 1:400, lid 2 BW, zijn gemaakte overeenkomsten nietig, wanneer we kijken naar de volgens de wet gemaakte afspraken over het verschuldigde levensonderhoud. Indien cliënten dit willen mag het, alleen zij lopen groot risico bij enige wijziging of escalatie dat de rechter dit alsnog met terugwerkende kracht gaat toekennen. Wijs cliënten hierop is mijn dringende advies.
Een rechter zal zelden akkoord gaan met het uitsluiten van de indexering voor de kinderalimentatie, mits men een beperkte duur afspreekt en dit zeer goed kan beargumenteren. Het loont voor elke professional om de indexering door te berekenen en aan de cliënt uit te leggen wat de gevolgen zijn wanneer men afspraken maakt bij kleine kinderen. De indexering kan dan enorm oplopen en duizenden euro’s bedragen voor een cliënt. Hier wordt vaak niet bij stilgestaan.
En ik ben het met je eens, ieder zijn vak. Alleen krijg ik op dit moment zoveel herstelwerkzaamheden van een bepaalde beroepsgroep, dat ik mij grote zorg maak. Iedereen mag een scheiding begeleiden, ook wanneer je daar NUL ervaring in hebt. Dit is ook een oorzaak van de toename van de vechtscheiding en wordt in mijn ogen enorm onderschat.
Cliënten in een scheiding worden naar mijn mening als een makkelijk verdienmodel gezien en dat vind ik intens verdrietig.
Fijne dag en hopelijk maakt mijn uitleg het iets duidelijker.
Hartelijke groet, Anneke