Onze partner en columnist bij Mies Magazine is verkozen tot finalist van de FOTY (Freelancer of the Year) Awards 2018.
Als finalist werd Meta Herman de Groot geïnterviewd over haar werk in echtscheidingszaken voor kinderen en ouders en als pubercoach.
Meta Herman de Groot is oprichtster van De Pubercoach. Ze zet zich in voor ‘de nieuwe generatie’, door als kinder- en psychosociaal therapeut richting te geven aan jongeren in de puberteit. Ook richtte ze Pro Kid Divorce op, waarmee ze zich heeft gespecialiseerd in het voorkomen van puberschade bij echtscheidingen. Zij werd geïnterviewd over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards.
Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?
Ondernemerschap zit in mijn genen en is er met de paplepel ingegoten.Het was geen vraag of ik ondernemer zou worden, maar wanneer. In Maart 2014 liep ik in Miami en zag op een gebouw de woorden geschreven staan: The Hunt, The Hook, The Harvest. Deze drie woorden hebben mij geïnspireerd om op jacht te gaan in mijzelf. The Hunt; wat vind ik nu werkelijk belangrijk, aan welke haak ga ik datgene dat ik belangrijk vind ophangen: The Hook. En hoe ga ik ervoor zorgen dat ik oogst wat ik van plan ben te zaaien: The Harvest. Ik ben gaan schrijven vanaf dat moment. Een half jaar lang aan één stuk. Met één uitgangspunt dat mij het meeste en al lange tijd bezighield: de nieuwe generatie. Binnen de transitie waarin we (zij) zitten. Waar lopen zij tegenaan en hoe kan ik mijn ervaring, kennis en kunde inzetten om deze generatie meer richting te geven. In eerste instantie vanuit een Meester Gezel gedachte. Waar loop je vast, wat is je vergezicht als jongvolwassene, wie ben je en waar wil je naartoe. Dan lopen we samen door jouw verhaal, zodat je uiteindelijk zelf regisseur wordt van je eigen leven. De puberteit is het startpunt van de zoektocht naar je eigen identiteit en unieke kijk op de wereld om je heen. Vanuit de bijzondere interesse in de puberteit ben ik weer gaan studeren. Binnen de psychologie tot kindertherapeut en psychosociaal therapeut. Niet om deze titels te dragen, maar om een kundige Pubercoach te worden voor jongeren tussen de 10 en 25 jaar. Dit heeft binnen een half jaar geresulteerd in een bloeiende praktijk: De Pubercoach. Een jaar later: vanuit de ervaring met jongeren en hun ouders werd echtscheiding een steeds grotere factor, waardoor ik naast De Pubercoach de coöperatie Pro Kid Divorce heb opgericht in samenwerking met familierecht-advocaten. Zo kan ik aan de voorkant van een echtscheiding puberschade voorkomen
Wat doe je precies en voor wie?
Ik coach zowel jongeren tussen 10 en 25 jaar als hun ouders. Werken met kinderen betekent vooral werken met ouders. Zij zijn degene die er voor hun kinderen moeten zijn. En soms met hulp. Ik ben slechts hun navigator door de periode heen, waarin zij geholpen willen worden. Daarnaast geef ik veel lezingen en schrijf ik columns over het ouderschap, hechting en communicatie met pubers.
Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?
Om de belangrijkheid van de puberteit nog meer op de kaart te zetten. Veel kinderen en ouders worstelen in deze periode, terwijl deze periode enorm vruchtbaar en waardevol is. Onder de noemer VIP; Very Important Puber wil ik hen in de schijnwerpers zetten vanuit mijn ervaring met hen. Het is een van de belangrijkste, zo niet dé belangrijkste fase in je leven, waarin je identiteit wordt getoetst aan de context waarin je zit. Die context is bepalend voor de keuzes die je dan maakt en tevens in je latere leven zult maken.
Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?
Ik ben gestart als autodidact. Weloverwogen maar zonder vrees. Dat doe ik met alles binnen mijn vakgebied. Ik zoek en onderzoek alles. Nieuwsgierigheid en verwondering maakt dat ik steeds fris naar iedere situatie wil en kan kijken. Werken met kinderen is het meest kwetsbare wat er is. Zowel voor ouders als voor de kinderen zelf. Daarin moet ik mijzelf steeds weer opnieuw uitvinden. Niet alleen als ondernemer maar vooral ook als mens. Daarbij ben ik wel vaak wars van protocollen of geijkte paden. Meelullen met de meute is niet aan mij besteed.
Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?
Mijn eerste klant ga ik nooit vergeten. Dat is het allermooiste moment van je bestaan als ondernemer. Deze klant kwam puur op mijn website af. Inmiddels komen mijn klanten vanuit alle windstreken door mond-tot-mond en via mijn netwerk. Binnen de echtscheidingen die ik begeleid komen mijn klanten via familierecht-advocaten. In april dit jaar was ik keynotespreker op het vFas Congres in Hilton Schiphol, waar ik mocht spreken voor 500 advocaten en dat heeft zeker zijn invloed gehad op mijn praktijk en de run-aan klanten.
[tweet_box design=”box_12_at” pic_url=”https://miesmagazine.com/wp-content/uploads/13606726_1170180596335714_3304747506830655480_n.jpg” author=”Meta”]De afgelopen twee jaar heb ik columns geschreven voor Mies Magazine, hét platform voor de mens in een scheiding. Via deze community word ik ook door mensen benaderd met allerlei vragen op het gebied van (kinderen in) echtscheiding.[/tweet_box]
Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?
Door alle kranten te lezen, social media te volgen, boeken te lezen, te blijven studeren en heel veel interactie met mensen.
Wat doe je over 5 jaar?
Over vijf jaar wil ik meer onderzoek doen (en wetenschappelijk bewijs) op het gebied van wat echtscheiding doet met een puberbrein en de hechting van kinderen die binnen hun puberteit te maken kregen met een echtscheiding. Ik houd sowieso dan nog steeds praktijk, maar wel breder. Ouders komen nu vaak binnen vanuit hun zorgen om hun kinderen, maar blijven steeds vaker voor henzelf. Daar zit nu al een verschuiving en dat zet ik voort. Daarnaast wil ik over 5 jaar mijn online plan in de lucht hebben, waar ik nu nog niet teveel over kwijt wil. Daarnaast wil ik over 5 jaar het boek dat ik vanaf het moment dat ik begon (het half jaar schrijven vooraf) af hebben.
Hoe zie jij je toekomst?
Ik kijk de toekomst met nieuwsgierigheid en gretigheid tegemoet. Ik zie veel samenwerkingsverbanden. Ik wil niet alleen zelf groeien binnen mijn vakgebied, maar ook groeien binnen mijn praktijk en coöperatie.
Hoe hou je je werk leuk?
Door enkel te doen wat ik belangrijk vind. Mijn eigen koers te blijven volgen, de juiste mensen aan me te binden, nieuwsgierig te blijven en regelmatig stil te blijven staan en te kijken naar wat er is. Zolang ik doe vanuit wie ik ben, ben ik blij in wat ik doe.
Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?
Stel jezelf eerst de vraag waarom je iets wil doen wat je wil gaan doen. Als je die vraag helder hebt, wordt dan ook de beste in wat je wil gaan doen.