BELANGRIJKE INFORMATIE ALS JE ALIMENTATIE ONTVANGT OF BETAALT IN NL.
Verbaasd -of misschien zelfs een beetje geschrokken- bij het lezen van deze titel? Het zou geen verrassing moeten zijn, want ieder jaar wordt de alimentatie verhoogd met de wettelijke indexering. Én zo ook weer op 1 januari 2020!
Wettelijke indexering is bekend voor 2020
Als het goed is heeft jullie mediator of advocaat bij de scheiding uitgelegd dat de alimentatie jaarlijks geïndexeerd wordt. Dit is wettelijk zo geregeld, omdat ieder jaar de kosten van het levensonderhoud stijgen. Het indexeringspercentage wordt in het najaar vastgesteld door de Minister van Veiligheid en Justitie en is berekend op basis van de gemiddelde jaarlijkse loonstijging. Voor het jaar 2020 is het indexeringspercentage vastgesteld op 2,5 %.
Wanneer van toepassing
Of je nu bij een mediator de afspraken hebt vastgelegd in een scheidingsconvenant of de rechtbank de alimentatie heeft opgelegd, het indexeringspercentage geldt automatisch. Er zijn twee uitzonderingen:
- het is in onderling overleg in het scheidingsconvenant uitgesloten
- de rechter heeft het in zijn beschikking uitgesloten.
Tip: via deze link kun je makkelijk berekenen wat de geïndexeerde alimentatie zal worden, ook als het de afgelopen jaren is vergeten.
Informeer je ex tijdig
Het is niet verplicht om je ex over deze stijging te informeren, hij of zij zou dit automatisch moeten aanpassen in de maandelijkse betalingen. Maar je kan je ex wel tijdig informeren- door bijvoorbeeld dit blog door te sturen- als je vermoedt dat hij/ zij hier niet aan zal denken. Dit voorkomt stress én irritatie als het vergeten wordt.
Als jij betaalt
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jij de alimentatiebetaler bent en (lang) geen loonsverhoging hebt gekregen. In dit geval ben je toch verplicht de wettelijke verhoging bovenop de vastgestelde alimentatie te betalen. Al kunnen jullie in onderling overleg daar van af wijken. Wel doe je er dan verstandig aan om dit schriftelijk vast te leggen, zodat je ex-partner er later niet op kan terugkomen.
Wijzigen alimentatie
Weet dat als je inkomen is gedaald je de alimentatie kan herzien. De alimentatie voldoet dan mogelijk niet meer aan de wettelijke maatstaven. Andere situaties die aanleiding kunnen zijn om de alimentatie te wijzigen zijn:
- de zorgverdeling van de kinderen is niet meer hetzelfde
- het inkomen van jouw ex-partner is veranderd
- samenwonen of trouwen
- geboorte nieuwe broetjes of zusjes
- meerderjarige kinderen die in eigen inkomsten kunnen voorzien
- bepaalde lasten (vaak schulden, denk aan de hypotheek) vervallen.
In al deze gevallen is het verstandig om een scheidingsmediator een nieuwe berekening te laten maken. Het voordeel is dat de scheidingsmediator direct tussen jullie kan bemiddelen om zo tot nieuwe afspraken te komen. Dit gaat sneller, is goedkoper en is bovendien beter voor jullie onderlinge verstandhouding dan een traject bij de rechter.
Meer weten?
Heb je vragen hierover of wil je de alimentatie opnieuw laten berekenen neem dan contact op met onze scheidingsmediator mr. Sissel Pemmelaar. Dit kan door te bellen op 020 260 55 550of te mailen naar info@pemmelaar.nl.
LET OP: DIT ARTIKEL IS VAN TOEPASSING OP NEDERLANDSE WETGEVING.