Ik sta al een tijdje naast jou als jouw Kindbehartiger. We hebben al eerder over jouw gevoelens, ideeën en wensen rondom de scheiding gesproken.
Je hebt jouw wereld neergelegd in het Mattenspel en jouw ouders en zusje geplaatst op ‘Kind op de kaart’. Ik heb je steeds beter leren kennen en we hebben een vertrouwensband met elkaar opgebouwd. We zien elkaar niet meer wekelijks, maar als het even wat minder goed gaat, kan je bij mij terecht. Je ouders ondersteunen dit ook.
De laatste week ging het even niet zo goed met je. Je was boos op papa, maar wilde hier niks over kwijt en je zat vast in je gevoel. Je bent zo boos, dat je even niet meer kan bedenken welke dingen wel fijn zijn bij papa. Je zegt dat je niet meer naar papa wil, omdat je je daar niet meer blij kan voelen. Ik stel voor om met de LosVast kaarten aan de slag te gaan, waarmee ik bekijk hoe je in verbinding staat met ieder van je ouders.
Er liggen 7 stapels met kaarten, verdeeld in de thema’s ‘Mijn stem’, ‘Contact’, ‘Houden van’, ‘Zorgen voor’, ‘Mijn plek’, ‘Afspraken’ en ‘Wat ik vind of zeg’. Op de grond leggen we een mat voor papa en een mat voor mama. Jij mag kiezen of je de kaarten wil neerleggen en waar je de kaarten neerlegt.
Op de mat van mama leg je de volgende kaarten: ‘Met jou doe ik leuke dingen.’, ‘Jij laat mij met rust als ik dat vraag.’ ‘Ik voel dat ik bij jou mijn mening mag uiten.’, ‘Jij luistert naar mij.’, ‘Jij wilt problemen graag oplossen.’ en ‘Jij begrijpt mij.’.
Op de mat van papa leg je de volgende kaarten: ‘Ik vind het fijn wanneer jij mij steunt.’, ‘Ik wil dat er naar mij geluisterd wordt.’, ‘Jij luistert niet naar mij.’, ‘Jij begrijpt mij niet.’ en ‘Jij doet onaardig of boos.’
Het kaartspel is klaar en ik vraag je wat het met je doet als je de kaarten zo bij elkaar ziet liggen. Je haalt je schouders op en zegt dat je het niet zo goed weet. Ik vraag je of je ook wel eens boos bent bij mama en je knikt. Ik vraag je wat mama doet als je boos bent. Je vertelt dat mama rustig blijft en vraagt hoe het met je gaat. Dat je even tv mag kijken of gamen om tot rust te komen. Na 10 minuten komt mama naast je zitten op de bank en praat mama mee over het tv-programma of doet zij ook een gek dansje op Wii. Daarna kunnen jullie er samen weer om lachen.
Ik vraag je wat papa doet als je boos bent en voor je zou kunnen doen om je hierbij te helpen.
Ik vraag je wat papa doet als je boos bent en voor je zou kunnen doen om je hierbij te helpen. Je zegt dat papa het niet te persoonlijk moet nemen als je een keer chagrijnig bent. Dat je meestal gewoon moe bent van school, dat school nu minder leuk is door corona en dat je je vrienden mist. Dat je geen zin hebt om al zijn vragen over huiswerk te beantwoorden, omdat je daarin al heel zelfstandig bent. Dat hij niet boos terug moet doen, maar moet vragen hoe het met je gaat. En dat het ook gerespecteerd moet worden als je geen zin hebt om er over te praten. Je wilt niet dat hij steeds je kamer binnenkomt, want dat is de enige plek waar je even alleen kunt zijn, zo geef je aan. Maar jij vindt het lastig om je grenzen aan te geven. Het gaat namelijk wel over je vader, zeg je, en hem tegenspreken vind je lastig, zo benoem je. En je zou het fijn vinden als papa je zou proberen op te vrolijken of een keer sorry zou zeggen. Je hebt liever dat hij toegeeft dat hij ook wel eens een fout maakt dan dat hij iemand of iets anders de schuld geeft.
Ik vraag je hoe je jouw privacy ervaart. Je zegt dat je dit wat mist en meer zou willen. Dat je het gevoel hebt dat papa je wat controleert. Je zegt dat je soms het gevoel hebt dat hij je behandelt alsof je veel jonger bent en dat je daarom niks te zeggen hebt. Ik vertel je dat ouders het lastig kunnen vinden om hun kinderen meer vrijheid te geven als zij in de puberteit komen. Ook voor ouders is deze nieuwe fase even zoeken. We bespreken dit met elkaar. Het lukt je om je te verplaatsen in je ouders.
Ik laat je hierna een boek zien over het Kinderrechtenverdrag, waarin staat dat kinderen recht op privacy hebben. Ouders mogen natuurlijk wel controleren of je niet te veel gamet en of je niet op gevaarlijke websites zit, zo bespreken we. We bespreken ook dat het tijdens corona, waarbij iedereen thuis meer op elkaars lip zit, lastig kan zijn om een plek voor jezelf te vinden. We maken een lijstje met plekken waar jij de ruimte voor jezelf hebt: het plein om de hoek waar je afspreekt met vrienden, het voetbalveld, je eigen kamer, de tv/game kamer en het huis van opa.
Ik vraag je of je het goed vindt als ik het lijstje met fijne plekken aan je ouders laat zien en met papa wat meer specifiek bespreek hoe we het voor jullie samen beter kunnen maken. Je vindt het een goed idee, je glimlacht en zucht. Zo zeg je, dat voelt als een hele last van je schouders.
Deze casus is fictief.
De LosVast kaarten zijn ontwikkeld door Marieke Lips, Marjolein Bruinenberg en Marlon Dijkhuizen. Met de LosVast kaarten wordt ingezoomd op de relatie van een kind met ieder van zijn ouders en kan getoetst worden welke overtuigingen er leven bij een kind vanwege de scheiding.