In “Op zoek maar de liefde” ga ik, Annet Burgers, in gesprek met ervaringsdeskundigen op het gebied van scheiding en/of samengestelde gezinnen.
“Een scheiding is verlies,” Wendy van Vliet, o.a. accountmanager Kenniscentrum Kind en Scheiding.
Op Zoek Naar De Liefde, Annette Burgers, in gesprek met Wendy van Vliet, accountmanager van het kenniscentrum Kind en scheiding, mede auteur van ‘De scheidingsatlas’, Dappere Dino trainer, rouw- en verlies therapeute en schip-behandelaar.
Wendy deed de stoute schoenen aan en, na bemiddeling van een vriendin, nam zij, 25 jaar geleden, contact op met een heel mooie man. Er zijn verschillende fases geweest, ook pittige fases. Toen haar man zijn baan verloor had dat impact op de relatie. Samen hebben ze dit opgepakt en zijn hier heel mooi doorheen gekomen. Het verlies van een baan is een vorm van rouw waar niet heel veel bij stil gestaan wordt.
“Het zou heel fijn zijn als ze weer een gesprek samen kunnen voeren.”
Wat heeft Wendy met ‘scheiden’?
Wendy’s ouders zijn gescheiden toen zij 21 was. Zij heeft het heel lastig ervaren om ‘de postbode’ te zijn. Het was ingewikkeld om het telefoontje van haar moeder aan te nemen, als haar vader op bezoek was. Stel je voor dat haar vader zou kuchen en haar moeder dat zou horen.
Wendy blijft nog steeds de spanning voelen. “Het zou heel fijn zijn als ze weer een gesprek samen kunnen voeren.”
Wat doet het Kenniscentrum Kind en scheiding? Hoe kan je een vechtscheiding voorkomen? Het centrum bestaat nu al 4 jaar. Er is elke dag een spreekuur en veel professionals werken nu samen. Er kan nu een heel breed advies gegeven worden. Scheiden zonder schade heeft in 2018 ook het advies gegeven om een loket te starten en dat heeft het Kenniscentrum.
“Wist ik het maar, dan had ik zelf een keuze kunnen maken.”
Rouw (in welke situatie dan ook) heeft verschillende fases. Het is best heel ingewikkeld als je als ex-en in verschillende fases zit. De langzaamste bepaalt het tempo. Soms staan mensen met een been in de oude relatie en al een been in een nieuwe relatie, dat is echt ingewikkeld en heel hard werken. Met ‘boos zijn’ kun je je op de ander richten, maar als je je rouw pakt, dan richt je je op jezelf en dat is veel ingewikkelder. In de ScheidingsAtlas wordt door middel van Psycho-educatie veel uitleg gegeven. Vaak begrijpen mensen dan beter wat er met ze gebeurt. Als mensen inzicht krijgen, kan de verwerking beter op gang komen.
“Zoek mensen om je heen die jou een spiegel voor kunnen en durven te houden.”
Meer weten? Beluister deze podcast voor tips in een scheidingssituatie. En de website van het Kenniscentrum is: www.kenniscentrumkindenscheiding.nl
“Jaarlijks krijgen ongeveer 84.000 kinderen te maken met de (echt)scheiding van hun ouders. Vaak verloopt de scheiding goed, soms wat moeizamer. Kenniscentrum Kind en Scheiding helpt je op weg en biedt advies voor of tijdens een scheiding.”
WIL JIJ KANS MAKEN OM DIT BOEK DE ‘SCHEIDINGSATLAS’ CADEAU TE KRIJGEN? HOU DAN DEZE WEEK ONZE SOCIAL MEDIA IN DE GATEN! Je vindt ons op Instagram via @miesmagazine en op Facebook via onze Mies Magazine pagina!
Voor meer podcasts over scheidingen, ontrouw en samengestelde gezinnen, beluister ze hier.
Harte groet,
Annette