In de vorige blogs heb ik verteld over onze 30-jarige periode van samen zijn. De laatste 10 jaar zijn we verder uit elkaar gegroeid en heeft mijn vrouw haar geluk, dat ze bij mij niet kon vinden, bij een ander gevonden. Naast alle ellende die zo’n scheiding met zich meebrengt, werd het uiteindelijk nog erger doordat ik min of meer gedwongen was nog een half jaar te moeten blijven wonen in hetzelfde huis met iemand waar ik dus afscheid van had genomen. Ik vraag mezelf in deze blogs af: hoe heb ik die periode in hemelsnaam overleefd? Ik ga hardop denkend voor mezelf een aantal lessen trekken.
Misschien moet ik mijn vorige blog wat relativeren. De les die ik daar voor mezelf trok is: handel uit liefde, kijk vooral naar wat je samen aan moois hebt gehad. Mijn overtuiging (en ervaring) is dat je er dan allebei beter uit komt. Vergeet niet dat je altijd met elkaar te maken blijft hebben en dan kun je maar beter een goede verstandhouding hebben. En het is zo zonde (vooral voor jezelf) als de wrok binnen in jou dingen kapot maakt en je verhindert met open vizier een nieuwe toekomst voor jezelf te beginnen.
Makkelijk praten?
Maar dat is makkelijk praten misschien. Mijn (ex-) vrouw en ik hebben al die tijd samen gewerkt en geld binnengebracht en 50/50 voor de kosten zorg gedragen. Over de hele periode hebben we denk ik ongeveer hetzelfde verdiend. In de beginjaren verdiende ik wat meer, later verdiende zij wat meer. Dus dan is het financieel verdelen ook wel makkelijk(er). Toch hebben we ook goede afspraken gemaakt over de opgebouwde pensioenen en wat er met ons gebeurt als een van ons komt te overlijden.
Het is natuurlijk de vraag hoe ik/wij het hadden gedaan als we geldproblemen zouden hebben gehad. Ook dan moet je denk ik handelen uit redelijkheid en billijkheid. Je wilt niet dat de ene partner het ruim heeft als de ander niks te verteren heeft. Maar ik realiseer me hiermee alleen maar des te meer hoe dankbaar ik mag zijn met de situatie, ondanks het verdriet dat er ook is.
Ik vervolg mijn verhaal over de lessen die ik getrokken heb over de afgelopen periode.
Les 5: zit niet bij de pakken neer
Dus aan de slag zo goed en zo kwaad als het kan. Uit die stoel. Iets gaan doen, maakt niet uit wat. Laat het hoofdje niet bungelen. Kortom, zit niet bij de pakken neer.
Test invullen
Na het besluit dat we uit elkaar zouden gaan als levenspartners, wat was het eerste wat ik zo’n beetje daarna deed? Ik heb een vriend van me gebeld die een psychologisch adviesbureau heeft. Mijn vraag aan hem was: ik wil graag dat je allerlei testen op me loslaat, want ik wil weten wat ik nog kan, wat ik nog wil en hoe ik een gelukkige en zinvolle toekomst kan opbouwen. Enkele dagen later zat ik bij hem (op de divan? nee joh, gewoon op een stoel!) om de resultaten van mijn testen te bespreken.
Het advies was om lekker te blijven werken. Want ik heb behoefte aan structuur en aan contacten. Ik krijg energie als ik met anderen werk en praat. Maar het heilige moeten mocht er vanaf, dus zelf kiezen wanneer je werkt en met wie en waaraan. En geef ook de nodige ruimte aan het verkennen en uitproberen van nieuwe dingen, zorg dat je (andere) talenten ook aan bod komen.
Lijst maken met spannende dingen
Ik heb daarna een lijstje opgesteld van dingen die ik spannend zou vinden om te gaan doen. Ik kijk daarbij ook naar de mensen die ik dan nieuw leer kennen en die me kunnen inspireren. Ik ben bij een collega aangehaakt die als missie heeft de zorg (-sector) te transformeren. Nu ik inmiddels al weer even met hem samenwerk, voel ik weer die bravoure en onbevangenheid van toen ik 25-30 jaar was. Gewoon aan een product werken, het gevoel hebben dat je iets nieuws en unieks aan het doen bent, met trots het verhaal uitdragen. Geweldig! Maar daar bleef het niet bij. Binnen een week zat ik in ons dorp op de yoga-mat. Elke week (met voornamelijk dames) met beperkte (lichamelijke) inspanning in allerlei voor mij nieuwe houdingen mijn zorgen vergeten. Toen viel mijn blik op een gratis proefles Zen-meditatie. En vanaf dat moment mediteer ik dagelijks ongeveer 10 minuten op mijn meteen aangeschafte mediteer-kussentje. Zelfde doel: ontspannen, nergens aan denken, tot rust komen, er beter tegen kunnen.
Daarna is nog een hele waslijst aan experimenten langs gekomen. Acupunctuur, oliemassage-therapie en ja ik ben zelfs voor het eerst in mijn leven een coffee-shop binnengelopen. Dus een paar keer geproefd aan wiet- en hasj-koekjes (want roken doe ik niet aan). Ook vond ik het geweldig deel te nemen aan de cursus ‘roman schrijven’ van de Volksuniversiteit. En ik ga er gewoon mee door. Het volgende wordt waarschijnlijk een avond ‘voetreflex-massage’ of ‘Italiaans koken’.
Contacten verversen
Ik ben mijn hele lijst contacten eens nagelopen. Goh, die heb ik al lang niet meer gezien, zou leuk zijn weer eens bij te praten. Geweldig om te doen. Wat me vooral is opgevallen tijdens mijn rondje ‘vrienden-verversing’ is dat je zoveel nieuwe en andere verhalen van jou toch bekende mensen te horen krijgt. Het feit dat je bent gescheiden, geeft je een nieuwe status. Blijkbaar gaan ze je dan toch andere verhalen vertellen, over hun eigen huwelijk, over hun eigen issues met hun partners. Erg interessant en ook heeft het me geholpen bij mijn eigen verwerking.
Vaak willen mensen dan toch weten waarom het fout is gegaan (in ons huwelijk). Het snelle antwoord is in mijn geval dan makkelijk: omdat mijn vrouw een ander had gevonden. Maar dat zou te makkelijk zijn, dus ik vertel dan ook dat we uit elkaar zijn gegroeid en een beetje als broer en zus leefden. Bij elkaar maar ook zonder elkaar. Van hoeveel vrienden kreeg ik toen niet te horen: ‘is dat alles? dat je als broer en zus samen leeft? nou en, waarom is dat een probleem? Zo leven wij hier ook al jaren hoor.’ Maar ook mooie gesprekken over hoe moeilijk maar nodig het is elke dag te blijven zeggen dat je elkaar leuk vindt (zo simpel, maar toch gebeurt het zo weinig, hoe vaak heb ik dat niet ‘mogen’ horen uit de monden van mensen die ik al heel lang ken).
Het oppakken van nieuwe dingen, het opdoen van nieuwe ervaringen, het delen van mijn leed met de mensen om mij heen: het heeft me enorm geholpen weer een nieuw pad te vinden. Een pad met mogelijkheden.