In “Op zoek maar de liefde” ga ik, Annet Burgers, in gesprek met ervaringsdeskundigen op het gebied van scheiding en/of samengestelde gezinnen.
In deze 60ste podcast, een Masterpodcast, spreekt Annette Burgers met psycholoog Steven Pont over relaties in het algemeen en het einde van de relatie in het bijzonder. Al zegt Steven hierover “Het woord scheiden klopt al niet.” Je blijft namelijk samen over. Wat ga je scheiden dan?
In de liefde gaat het om voorspelbaarheid, communicatie en het gevoel. De communicatie is cruciaal. Wat als we nou eens ons best doen om niet te winnen in een discussie, maar in plaats daarvan naar elkaar gaan luisteren om elkaar te begrijpen?
Als je partner jou vertelt dat je een ‘oude koe uit de sloot haalt’, heb jij het gevoel dat je als ‘zeur’ weggezet wordt. In werkelijkheid komt er een nieuw kalf voorbij. En probeert je partner je iets te vertellen.
Als er geen liefde meer is en je besluit uit elkaar te gaan. Doe het dan goed. Zorg dat de kinderen, ten eerste, kind kunnen blijven en niet de last hoeven dragen van jullie gevecht. Doe dus recht aan het kinderrecht en laat ze kind zijn. Maakt niet uit hoe oud ze zijn. Ze blijven jullie kinderen. Doe daarna recht aan elkaar: jullie beiden zijn mede-opvoeders als ouders. Achter jullie staan de grootouders van de kinderen. Doe hen ook recht. En vervolgens de naaste andere familieleden. Als het zo is dat jouw ex partner een nieuwe partner met kinderen heeft, doe dan ook recht aan die kinderen. Daarna de nieuwe partner en daarna de rest van de familie.
Gaat dit schriftelijk iets te snel? Beluister de podcast. Steven legt het ijzersterk uit.
Als ouders heb je ten alle tijden de verantwoordelijkheid om te streven naar het in balans krijgen van je kinderen. En verantwoordelijkheid te nemen van je eigen geluk. Geef niemand die kaarten (of die macht) in handen.
“Als je je partner in de gevangenis stopt, ben je zelf de cipier. Bedebk eens wat dat betekent. Waar jij dan bent.”
Luisteraar Matthijs: “Scheiden is al heftig, probeer dan iig waardig te scheiden en denk aan de kinderen, die mogen absoluut nooit betrokkenen worden. Laat ze kind blijven en regel je zaken volwassen. Zelf besef ik wederom in deze serie….. had ik dit toen allemaal maar geweten, dan was mijn scheiding heel anders gelopen.”
Heb jij vragen over jouw scheiding? Willen jij en je partner niet terecht komen in een strijd, maar werken aan jullie ouderschap? Stel je vraag aan Annette.
Foto artikel: Steven Pont
Gedicht:
Zes jaar heeft ze geleerd wat blijven was:
wat ouders deden, en wat alles dus ging doen:
een tafel bij een stoel, nu bij toen.
Het meervoud van geluk was: wij.
Sindsdien heeft ze geleerd wat enkelvoud is.
Zij. Nu weer half van jou, morgen half van mij.
Toen ze acht was was ze tien.
Eén helft van haar gezicht lief,
de andere liever. Bang om te kiezen
tussen verliezen en verliezen.
Vandaag is ze gewoon twaalf.
Vier ouders, twee echt, twee stief.
Slapen gaan moet met eindeloos gezoen.
Ze wint altijd. Ze heeft geleerd wat blijven is.
Wat ouders niet en kinderen wel doen.
Herman de Coninck
Uit “Enkelvoud – Het meervoud van geluk”
Voor meer podcasts over scheidingen, ontrouw en samengestelde gezinnen, beluister ze hier.
Harte groet,
Annette