“Kinderen zijn niet meer zoals vroeger. Ze lijken minder aan te nemen van volwassenen.
Hebben minder ontzag. En minder schrik om in de problemen te komen. De opvoedingstechnieken van onze ouders werken niet meer. Voor velen voelt het ouderschap niet als vanzelfsprekend aan. Dit boek bespreekt een van de meest verontrustende en onderschatte fenomenen van deze tijd. Leeftijdsgenootjes nemen de plaats in van ouders. Ze zijn de nieuwe referentie van onze kinderen bij het vormen van hun gedrag, identiteit, normen en waarden. De gevolgen zijn nefast. Kinderen raken verward. De hechtheid van het gezin wordt ondermijnd. En een (passief-) ‘agressieve’ jeugdcultuur staat een gezonde ontwikkeling in de weg. ‘Laat je kind niet los!’ helpt ouders om dit fenomeen te begrijpen. Een goede band met je kinderen is de sleutel, volgens dr Neufeld. Hij legt uit hoe je moeilijke situaties aanpakt. En hoe je de relatie met je kinderen kan versterken.” (dr Neufeld)
Bij echtscheiding ligt onthechting op de loer.
Kinderen zijn hun basis kwijt, het fundament van hun bestaan.
Zij zullen dus als eerste op zoek gaan naar diezelfde basis die ooit heel gewoon leek.
Wanneer deze voor hen vanzelfsprekende basis in duigen valt of ontoereikend (b)lijkt, klampen kinderen zich vast aan de eerst volgende ‘meest vaste honk’ dat binnen hun bereik ligt. Onbewust en vanuit een oerinstinct dat vrijkomt wanneer het voor hen ontegenzeglijk leven onvoorbereid overgaat in overleven.
Voor ouders is het onverlet een worsteling tijdens en na een echtscheiding. Ogenschijnlijk opereren kinderen daarin ‘beter en kundiger’ dan hun ouders. Bijvoorbeeld alleen al door het moeten (kunnen) laveren tussen twee bakens.
Dat vergt veel van ze, maar kinderen zijn ‘flexibel’, althans dat wordt van hen verwacht.
Waardoor zij vaak ongezien blijven in hun eigen ik. Want niets is zo verraderlijk als de verborgen kind-emoties na een echtscheiding.
Met alle gevolgen van dien gaandeweg.
Want: ongezien en/of ongehoord maakt onbemind waardoor zij spoorzoekers worden naar hetgeen hen wél behaagd.
Met grote kans hun peergroup!
Zorg als ouder ook na de scheiding dat je kind honkvast blijft c.q. graag thuis is. Het is de basis van ontwikkeling naar volwassenheid. Om vanuit veiligheid en gehechtheid een eigen identiteit te ontwikkelen dat essentieel is voor een leven zonder te hoeven of moeten overleven.
Laat je kind niet los!