Ben jij boos omdat jullie kinderen niet met hun vriendjes op een sport kunnen, omdat je ex-partner hen niet naar de voetbalwedstrijden kan brengen?
Frustreert het jou dat de andere ouder niet alle mogelijke moeite doet voor jullie kinderen?
Vorige week vertelde Marianne, moeder van Sven (8) en Myrthe (5) mij dat zij tegen Sven moest gaan zeggen dat hij niet op voetbal kan, omdat zijn vader hem niet om de week naar voetbal kan brengen en de wedstrijd kan kijken. Omdat Sven zo ontzettend graag op voetbal wilde overwoog de moeder om zelf elke week mee naar de wedstrijden te gaan, zodat haar zoon in ieder geval kon genieten op het voetbalveld – ook in de weekenden dat hij bij zijn vader is. Maar omdat zij er doordeweeks alleen voor staat, heeft zij het weekend dat de kinderen bij hun vader zijn hard nodig om op te laden. Kortom, ze voelde dat ze in een spagaat zat: koos ze ervoor om Sven op voetbal te laten gaan, en zette ze daarmee haar oplaadtijd opzij, of koos zij ervoor om hem niet in te schrijven voor voetbal maar voor haar vrije weekend tijd zodat ze weer energiek aan een nieuwe week kon beginnen? Zou ze zich schuldig voelen als ze dat deed? Of moest ze haar ex confronteren?
In mijn gesprek met Marianne bleek ze ontzettend boos op de vader van haar kinderen te zijn hierom. “Waarom maakt hij geen tijd voor onze kinderen, mijn kind mag niet sporten van hem! Hij is de enige die niet voetbalt, dan zet je hem dus buitenspel! Hij móet het mogelijk maken om Sven op het voetbalveld te laten schitteren!” Ze zou hem wel bellen en hem de waarheid vertellen.
Toen ik haar vroeg hoe zij dacht dat hij zou reageren als ze dit zo aan hem zou vertellen, stond de tijd even stil. Tja, waarschijnlijk zou hij boos worden, en zeggen dat je nou eenmaal niet alles in het leven kunt krijgen. En dat kinderen moeten leren omgaan met teleurstellingen, om vervolgens op te hangen. Bij mijn vraag hoe zij daar weer op zou reageren, was haar snelle antwoord: Woest!
Je kunt je voorstellen dat een ruzie snel ontstaat en er geen oplossing komt voor de situatie – en wie staat er dan eigenlijk buitenspel?
Hoe mooi zou het zijn als je zelfs met deze vraagstukken en frustraties tóch in gesprek kunt blijven met de andere ouder en het samen op kunt lossen en buiten de kaders kunt denken, zodat er niemand buitenspel komt te staan?
Als je net als Marianne wilt leren hoe je dit gesprek kunt hebben met de andere ouder, en het ook met een goed gevoel en naar beider tevredenheid afsluiten, meld je dan nu aan voor de VIP dag of een coaching sessie.
Voor meer informatie kun je kijken op Brechje van Geenen.
Foto zwart/wit: aangeleverd door Brechje van Geenen.