Kinderen die in een rechtszaak gehoord moeten worden, krijgen een oproepingsbrief om hen hierover te informeren.
Die oproepingsbrief werd op last van de Belgische minister van Justitie Koen Geens aangepast aan de doelgroep. De taal is nu op maat van minderjarigen, milder ook en verstaanbaarder. Een goede zaak. Nuttig om weten: in 2016 werden 3.953 minderjarigen in Vlaanderen opgeroepen. Het Koninklijk besluit dd. 28 april 2017 werd in het Staatsblad gepubliceerd op 22 mei en is sinds 1 juni 2017 in werking getreden.
In de nieuwe versie van de brief spreekt de bevoegde griffie de minderjarigen aan op een eenvoudige en verstaanbare manier. Er wordt uitgelegd wat er van hem of haar verwacht wordt en wat de bedoeling is van het gesprek, steeds rekening houdend met het verhaal en de mening van de minderjarige. De brief werd opgesteld in samenwerking met de kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen en de werkgroep familierechtbank.
De brief werd ook afgetoetst met en goedgekeurd door jongeren. In deze deed men beroep op Vormen vzw. Zij ondervroeg Vlaamse jongeren. De feedback van de jongeren stelde de werkgroep in staat om een voor kinderen en jongeren begrijpbare versie op te stellen.
Hoe ziet de oproepingsbrief ziet er nu uit?
Beste [naam van het kind]
Ik schrijf je deze brief omdat ik binnenkort een beslissing moet nemen in een zaak over [de aard van de zaak wordt toegelicht](2)
Ik moet beslissingen nemen in deze rechtszaak die niet alleen een invloed hebben op jouw ouders, of andere mensen, maar ook op jou. Daarom wil ik ook graag jouw verhaal horen. Zo weet ik wat jullie belangrijk vinden. Als jij ook zo’n gesprek met mij wil, ben je welkom voor een gesprek op [dag] om [..u]
Als jouw zus(sen) en/of broer(s) nu ook deze brief kregen, mogen jullie samen naar de rechtbank komen. Je gesprek met de rechter gebeurt wel apart.
Dit gesprek gebeurt op een rustige plek in de rechtbank en niet in een grote rechtszaal. Het adres en een plattegrond zitten in de envelop bij deze brief. Ik bezorg je ook een briefje voor jouw school om te zeggen dat je afwezig zal zijn.
Wat is de bedoeling?
Ik wil weten wat jij belangrijk vindt. Dit wil niet zeggen dat je verplicht wordt om partij voor één van jouw ouders, of voor iemand anders te kiezen. Ik wil wel weten wat jij voelt en denkt over de situatie. Wil je dus iets kwijt? Kom dan naar dit gesprek.
Let op: ik beslis wat er gaat gebeuren. Ik hou rekening met jouw verhaal en jouw mening, maar ook met andere dingen (vb. wat zegt de wet, wat jouw ouders belangrijk vinden,…). Hierdoor kan het zijn dat mijn beslissing niet hetzelfde is als wat jij me vertelde.
Jij beslist zelf of je een gesprek met mij wil of niet.
Je bent niet verplicht om op deze uitnodiging in te gaan. Kruis onderaan deze brief op het invulstrookje aan wat jij hierover beslist hebt. Stuur deze brief binnen de 8 dagen naar het adres onderaan deze brief.
Hoe verloopt zo’n gesprek?
Er komt een verslag van ons gesprek. Aan het einde van het gesprek zal ik dit verslag samen met jou overlopen. Als er iets in staat wat jij niet oké vindt, mag je dat laten schrappen of verbeteren.
Het is belangrijk dat je weet dat het (verbeterde) verslag in het dossier terechtkomt. Jouw ouders en/of hun advocaten hebben het recht om dat verslag te lezen.
Wil je meer informatie?
Bij deze brief vind je een plan met uitleg hoe je de rechtbank op de dag van het gesprek kan bereiken.
Wil je meer informatie over hoe zo’n gesprek verloopt, dan kan je kijken op www.tzitemzo.be/jongeren/hoorrecht [en (andere website)]. Je kan ook gratis een jeugdadvocaat raadplegen (www.advocaat.be).
Je mag ook altijd contact opnemen met de rechtbank als je nog een vraag hebt: [gegevens van de griffie].
Met vriendelijke groet
Voor al jullie vragen kunnen jullie terecht bij de erkende bemiddelaars Cindy of Eric van Neo bemiddeling. Deze brief is van toepassing op jongeren in Vlaanderen – België.
Auteur Eric De Corte
Marieke Lips
14 juni 2017 @ 08:02
Vele malen kindvriendelijker dan in Nederland. Met uitgeleg, informatie, schakelen mbt afwezigheid school. Fijn elkaar de 19e te zien en deze ook even te kunnen bespreken.