Een scheiding op zich is geen reden tot ziekmelden, maar deze kan wel een grote impact op je gezondheid hebben. Ben je een aansteller als je je ziek meldt?
Niet wanneer je gezondheidsklachten ervaart waardoor je niet meer gezond kunt functioneren op je werk. Als dit bij jou het geval is, is dit niet vreemd: uit onderzoek blijkt dan ook dat er een verband bestaat tussen scheiden en een verslechterde gezondheid. Daarnaast laten statistieken zien dat ziekteverzuim vaker voorkomt onder mensen in scheiding dan onder getrouwde mensen of mensen die al langere tijd gescheiden zijn. Als het op je gezondheid en scheiding aankomt: wanneer moet je op de rem trappen?
Melden mensen in scheiding zich vaker ziek?
Dat een goede partnerrelatie hebben een positief effect heeft op onze gezondheid, zowel fysiek als psychisch, staat als paal boven water. Ook op ons werk heeft het een positief effect. Zo kunnen we op de werkvloer beter samenwerken, beter tegen stress en verkleint de kans op burn-out. [1] Een scheiding kan daarentegen een negatieve invloed op onze gezondheid betekenen, zeker wanneer dit gepaard gaat met veel conflict.
Uit onderzoek blijkt dat er een verband bestaat tussen scheiden en hoger ziekteverzuim. In het jaar van de scheiding ligt het verzuim zo’n 1 tot 2% hoger dan het jaar ervoor, maar in de jaren voorafgaand aan de scheiding stijgt het ziekteverzuim al wel. Dit is begrijpelijk: een scheiding beslis je niet van de ene dag op de andere, maar is het gevolg van opgebouwde spanningen. Een uitzondering op de regel zijn jonge vrouwen tussen de 21 en 30 jaar. Bij hen ligt het ziekteverzuim juist het hoogst in de jaren voorafgaand aan het jaar van de scheiding. [2] Na de scheiding neemt het verzuim weer af. In totaal houdt het verhoogde ziekteverzuim rondom de scheiding gemiddeld 12 tot 24 maanden aan. [3]
Kortom: als je je ziek meldt ben je in ieder geval niet de enige. De vraag rest alleen nog: hoe komt het dat onze gezondheid minder goed is rondom de scheiding?
Hoe ontstaan gezondheidsklachten bij scheiding?
Een scheiding is een emotionele, intensieve periode waarbij iedereen die ermee in aanraking komt stress ervaart. Scheiden staat dan ook niet voor niks in de top vijf van meest stressvolle levensgebeurtenissen.
Aanpassingsvermogen
Is de scheiding een veroorzaker van problemen of is het juist de oplossing? Dat hangt er maar net vanaf hoe je ernaar kijkt en of je je goed kunt aanpassen aan de nieuwe situatie. Gezondheidseffecten zijn na de scheiding voornamelijk afhankelijk van hoe tevreden jullie als ex-partners in het algemeen met jullie leven zijn na de scheiding. Dit is bepalend voor jullie gedrag: verval jij in je oude gewoonte zoals roken of ben je minder gemotiveerd om te sporten? [4] Hiernaast hangt je gezondheid dus ook af van het al dan niet hebben van hulpbronnen die je helpen aanpassen aan de nieuwe situatie, zoals voldoende inkomsten, een sociaal vangnet en een hoger opleidingsniveau. [5]
Genetische aanleg
Hoewel we allemaal in meer of mindere mate last van hebben van stressklachten voor, tijdens en na de scheiding, kan het grootste gedeelte van de mensen veerkrachtig omgaan met het scheidingsproces. Uit Nederlands onderzoek blijkt echter dat een klein percentage (10 – 15%) wel in heftige mate met hun gezondheid rond de scheiding worstelt. Dit gaat voornamelijk om mensen die genetische aanleg hebben voor het krijgen van emotionele stress. Wanneer deze stress chronisch wordt kunnen er op de lange termijn grote gezondheidsklachten ontstaan. [6]
Welke ziekten en gezondheidsproblemen komen voor?
Gezondheidsproblemen die het meest voorkomen rond de scheiding zijn onder andere: depressie, slapeloosheid en burn-out. Uit Amerikaans onderzoek blijkt daarnaast dat de mensen die een partner kwijt zijn geraakt door overlijden of door scheiding 20% vaker chronische ziekten melden, zoals diabetes, hartziekten en kanker, dan mensen die bij elkaar zijn. [7] In het ergste geval is de kans op vroeg overlijden in bepaalde risicogroepen met 23% vergroot, blijkt uit ander onderzoek. [8] Dit zijn schokkende cijfers, dus je hebt er alle reden toe om jouw lichamelijke en psychische klachten serieus te nemen.
Wanneer op de rem trappen? Let goed op jezelf!
Aangezien scheiden een turbulent en stressvol proces is, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Het is belangrijk je gevoel en gedachten bij iemand te kunnen ventileren, dagelijks te bewegen en ritme vast te houden in je dag. Ook gezond blijven eten is belangrijk.
Natuurlijk is elk persoon anders, maar wanneer je merkt dat je lichamelijke of psychische klachten hebt die je eerst niet had en deze blijven aanhouden is het altijd verstandig een bezoek aan je huisarts te brengen. Wellicht raadt de huisarts aan dat je thuis goed moet uitrusten, maar misschien zijn er ook andere manieren om je weer beter te voelen.
Scheiden met minder emotionele belasting
De mate van stress tijdens een scheiding is in belangrijke mate afhankelijk van de wijze waarop jullie uit elkaar gaan. Het is duidelijk dat een vechtscheiding veel meer stress veroorzaakt dan wanneer jullie samen op een goede manier uit elkaar weten te gaan.
Daarom is het van belang de manier van scheiden te kiezen die bij je past. Die je helpt om met zo weinig mogelijk spanningen en conflict afspraken te maken met je ex-partner. Dit kan onder andere door goed samen te werken. Uitelkaar.nl biedt de mogelijkheid om in eigen tijd en tempo samen te werken met je ex-partner om goede afspraken voor de toekomst te maken. Uit onderzoek naar sociale impact van Uitelkaar.nl is gebleken dat 67% van de mensen die via dit platform scheidt, een bijdrage in de verbetering van hun emotionele welzijn ervaart. Neem een kijkje op Uitelkaar.nl!
Bronnen:
[1] Kluwer, E. (7 oktober 2017) ‘Scheiden is slecht – niet alleen voor u’ op NRC.nl, geraadpleegd op 4 juni 2019.
[2] Sonneveld H.M., E.M.M. de Vroome en J.J.M. Besseling / TNO Kwaliteit voor Leven (6 september 2007) ‘Rapportage: onderzoek naar een verband tussen echtscheiding en ziekteverzuim Nederland’ Rapport 22925 | 11342.
[3] ‘Verzuim Preventie’ op Werk & Scheiding, geraadpleegd op 4 juni 2019.
[4] Bourassa, K.J., J.M. Ruiz, D.A. Sbarra (23 mei 2018) ‘Smoking and physical activity explain the increased mortality risk following marital separation and divorce: evidence from the English longitudinal study of aging’ in Annals of Behavioral Medicine, 53 (3): 255-266.
[5] Rokven, J. ‘The effects of divorce on adult well being: what about conflict?’ Masterscriptie Sociologie, Universiteit Tilburg.
[6] [8] Sbarra, D.A. (1 april 2015) ‘Divorce and Health: Current Trends and Future Directions’ in Psychosomatic Medicine, 77 (3): 227-236.
[7] Parker-Pope, T. (3 augustus 2009) ‘Divorce, it seems, can make you ill’ op website The New York Times, geraadpleegd op 4 juni 2019.