“Ik ben ik en jij bent jij, dat is mijn expertise en die hoort bij mij”
Je komt mijn ruimte binnen. Je bent vorige week 10 jaar geworden. Ik ken je nu al even. Ik ben jouw kindbehartiger. Bij mij kom je om je hart te luchten. Bij mij kom je om jouw wensen te bespreken rondom de scheiding van je ouders.
Ik ben er om te kijken waar jouw gedachten en ideeën vandaan komen. Waarom jij wenst wat je wenst. Waarom jij zegt wat je zegt. Waarom jij doet wat je doet. Waarom jij je gedraagt zoals je je gedraagt. Ik plaats jouw stem binnen de context waar binnen je je beweegt. Tussen je ouders. Tussen familieleden. Binnen het gezin. Op school. Tussen vrienden. Vanuit je loyaliteit. Vanuit je positie tussen je ouders en diegenen die hen omringen.
In jouw wereld heb je je ouders ver van elkaar vandaan gelegd. Je hebt ook geen verbinding gelegd tussen je ouders. Je moeder heb je in het uiterste van de kamer in een donkere hoek geplaatst. Je staat zelf pal naast je vader. Jullie staan eigenlijk zij aan zij. Je moeder krijgt geen emoties. Geen gevoelens van geluk. Het gedeelte daar blijft leeg. Je kiest de kleur ‘zwart’ voor hoe het bij je moeder is. Bij je vader plaats je hartjes. Veel hartjes. Je kiest de kleur geel. ‘Omdat daar alles goed is’, zo laat je weten.
Er zijn zorgen over hoe je je moeder steeds meer lijkt af te wijzen. Hoe je daarin zwart-wit denkt. Hoe je vastloopt in deze beeldvorming. Er loopt een regeling. Je ziet allebei je ouders nog. Je geeft aan iets anders te willen.
Ook jeugdbescherming is betrokken geraakt.
Vanuit de diverse gesprekken met jou is een analyse gemaakt. Onthechting van je moeder ligt op de loer. Een proces lijkt eigenlijk al in gang te zijn gezet.
Ik herken de signalen en maak mij zorgen om jou. Mijn taak is om te signaleren. Om de juiste hulp in te zetten voor jou en je ouders. Voor het ombuigen is gedragsverandering nodig. Binnen in jou. Binnen in je ouders. Ik ben geen psycholoog. Ik ben geen therapeut of gedragsspecialist. Dat is niet de schoen die mij past.
Ik ga daarom op zoek naar een kindertherapeute bekend met deze materie. Zij gaat met jou werken aan jouw beeldvorming. Aan jouw innerlijke belevingswereld. Ik breng mijn analyse in kaart middels een verslag. Met jeugdbescherming erbij wordt gesproken met je moeder. En met je vader. Immers kan jij niet bewegen als er op volwassen niveau niets gebeurt.
Hulpverlening wordt ingezet voor je ouders. Voor je moeder, in hoe zij om kan gaan met de wijze waarop haar dochter haar afwijst en wat zij hierin kan doen om dit om te buigen in samenspraak met de nieuw betrokken hulpverlening. Voor je vader in wat zijn gedrag voor impact heeft op de beeldvorming van zijn dochter. Wat dit betekent voor haar ontwikkeling. Haar eigen identiteit. Haar toekomst.
Jouw belang is gediend met het hebben van een relatie met je beide ouders!