Ga je scheiden en heb je samen minderjarige kinderen? Dan zijn jullie verplicht een ouderschapsplan op te stellen die de rechter zal beoordelen.
Het ouderschapsplan mag je zelf opstellen. Maar hoe doe je dit precies? Jullie bepalen hoe je als gescheiden ouders het leven van de kinderen gaat inrichten na de scheiding. Een beetje hulp bij het ouderschapsplan opstellen zou dus wel fijn zijn, toch?
Afspraken maken
In het ouderschapsplan leggen jullie de afspraken vast over de kinderen. De volgende onderwerpen komen hierin naar voren en het is belangrijk om hier afspraken over te maken die ten goede komen van de kinderen.
- Het ouderlijk gezag
Als ouders zijn jullie de wettelijke vertegenwoordigers van de minderjarige kinderen. Je hebt het gezag over het vermogen van de kinderen en zijn er bepaalde rechten en plichten van toepassing over de verzorging en opvoeding. Als ouders moet je bij een echtscheiding de band die het kind met jullie beiden heeft door middel van het ouderschapsplan blijven te bevorderen en stimuleren. In het ouderschapsplan teken je ervoor dat je hiervoor zult zorgen.
- De woon/verblijfplaats
Bij wie gaan de kinderen wonen? Wat voor omgangsregeling kiezen jullie? Zijn de kinderen om het weekend bij vader of kiezen jullie voor co-ouderschap? Hierbij kiezen jullie ervoor de tijd 50-50 te verdelen over de week. Bekijk goed welke omgangsregeling het beste bij jullie kinderen en jullie situatie past
- Het contact tussen ouder en kind
Een kind moet altijd contact kunnen hebben met beide ouders na de scheiding. Leg dit ook vast in het ouderschapsplan. Als het kind bij jou als moeder is, moet het altijd contact kunnen opnemen met de vader. Bijvoorbeeld door te bellen, Facetimen, WhatsAppen of e-mailen.
- Het contact tussen jullie als gescheiden ouders
Jullie als ouders zullen ook zo nu en dan contact hebben over de kinderen. Hoe communiceren jullie met elkaar? Praktische zaken kan je vaak wel afstemmen met een berichtje of belletje, maar gaat het over ingewikkeldere zaken dan is een face to face meeting vaak wel beter.
- Financiële zaken
Scheiden en kinderen betekent ook het bekijken van de financiën voor de kinderen. Alimentatie voor kinderen is verplicht als ze minderjarig zijn. Dus welke ouder heeft straks recht op alimentatie? Wordt hier straks alles van betaald voor de opvoeding en verzorging? Dus niet alleen eten, drinken, kleding en sport maar ook cadeautjes voor verjaardagen van vriendjes en vriendinnetjes? Of maken jullie daar aparte afspraken over?
- Overige zaken
Onder overige zaken worden dingen verstaan als verjaardagen, feestdagen, vakanties en hoe jullie om willen gaan met mogelijke sporadische afwijkingen van de omgangsregeling.
Samenwerken tot ze volwassen zijn
Scheiden met kinderen betekent dat jullie moeten blijven samenwerken. Hoe beter jullie contact is, hoe beter dit zal gaan en hoe fijner alles zal verlopen voor de kinderen. Want hoe fijn is het dat jullie als ouders bereidt zijn af en toe te geven en te nemen ondanks het feit dat je geen geliefden meer bent, maar handelt uit het oogpunt wat het beste is voor de kinderen? Valt hun vaders verjaardag op een dag dat ze bij jou zijn? Wees dan bereid ze naar hun vader te laten gaan. Of kunnen ze spontaan een weekend met je ex-schoonouders mee terwijl het jouw weekend is? Sta dat dan ook toe. Je zult zien, dat je dan ook omgekeerd dingen terugkrijgt. ‘What goes around, comes around’
De scheiding als beginpunt
De scheiding is feitelijk het beginpunt van een goede verstandhouding tussen jullie als gescheiden ouders. Als jullie vanaf het begin alles op een goede manier regelen waar jullie beiden achter staan, is de basis voor de toekomst al gelegd. Scheiden en kinderen is nooit leuk, maar jullie kunnen beiden je ervoor inzetten alles op de best mogelijke manier te regelen. Alimentatie voor kinderen is soms een punt waar wat onenigheid over kan ontstaan of moeilijk kan zijn zelf te bereken.
Bij de Scheidingsprofs helpen ze jullie bij het berekenen van de kinderalimentatie. Je kunt alles helemaal zelf online regelen, maar je kunt ook hulp krijgen bij zaken die jij lastig vindt, zoals bijvoorbeeld het ouderschapsplan en de alimentatie voor kinderen. Download een voorbeeld ouderschapsplan en laat de experts een alimentatieberekening opstellen. Je hebt zelf de touwtjes in handen en krijgt hulp wanneer dat nodig is. Maakt het jezelf daarom niet te moeilijk zodat je kan blijven focussen op wat echt belangrijk is binnen de scheiding en laat de experts inhoudelijk alles voor je checken.