Stefanie Keyser voltooide haar studies aan de universiteit van Antwerpen en startte in 2008 aan de Balie van Antwerpen, sindsdien haar thuishaven. Ze is gehuwd en moeder van een dochter van 2,5 jaar. Haar vrije tijd spendeert ze dan ook het liefst met haar gezin en familie.
KEYSER, ADVOCAAT FAMILIERECHT
ALS ADVOCAAT BEN JE VERTROUWENSPERSOON VOOR JE CLIËNT. HET MENSELIJKE ASPECT IS DAN OOK ONLOSMAKELIJK VERBONDEN MET HET JURIDISCHE.
MIJN SPECIALITEIT
“Tijdens mijn studies zag ik het rechtssysteem als een mechanisme om de rechtzoekende te dienen. Hoe groot de impact van een procedure kon zijn op het leven van een procespartij was mij daarbij niet duidelijk. Het is pas bij aanvang van de stage dat ik heb ingezien hoe cliënten de wet en de rechtbank beleven. Hoe beangstigend het kan zijn en hoe de wet soms slechts een klein aspect in het geheel vormt. Op dat ogenblik kwam ik tot het besef dat ik net hierin een verschil wou maken; een verschil in het persoonlijke leven van cliënten. Op die wijze ben ik in het familierecht gerold, wat sindsdien mijn passie is.”
MIJN BELANGRIJKSTE UITDAGING NU
“Een moderne advocatuur aangepast aan de noden van de hedendaagse cliënten betekent voornamelijk snel en efficiënt handelen. De omloopsnelheid van communicatie lag nog nooit zo hoog. In het familierecht zie je bovendien veel menselijk leed en ben je vertrouwenspersoon van je cliënt. Je moet daarom ook tijd maken voor gesprekken die verder gaan dan het juridische. Door de onvoorwaardelijke steun van mijn gezin en familie, kan ik mijn tijd ten volle investeren in mijn werk. Iets waar ik hen zeer dankbaar voor ben. Het is een wisselwerking: pas als alles thuis op rolletjes loopt, kan ik me volledig focussen op mijn job, maar omdat ik mijn job zo graag doe, kom ik ook tevreden thuis.”
MIJN UITDAGING IN DE TOEKOMST
“Door de toenemende globalisering is de wereld meer en meer ons dorp geworden. Ik tracht proactief in te spelen op die veranderende maatschappij en richt me in die zin dan ook op een internationale dienstverlening. Ook de inhoudelijke noden van cliënten zijn in sneltempo veranderd. Het is een uitdaging om steeds te denken vanuit het perspectief van de cliënt in plaats van de theoretische advocaat. Jammer genoeg worden studenten in de rechtenopleiding vaak te theoretisch klaargestoomd en wordt er vanuit de studie minder focus gelegd op de praktische noden van de professionele markt waarin zij terecht zullen komen. Het vormt een grote uitdaging voor de universiteiten en beroepsgroepen om ook daarop adequaat in te spelen.”
1. BESTE BOEK
Uit de biografie van Steve Jobs is me bijgebleven wat voor een krachtig instrument passie is. Combineer die passie met een duidelijke visie, en je hebt de sleutel tot succes. Als je iets met passie doet, valt de puzzel echt in elkaar.
2. HANDIGSTE OPLEIDING
Ik hecht veel belang aan talen en volgde tijdens mijn studies nog een opleiding legal English in Oxford en juridisch Frans aan de VUB. Door die talenkennis in de verf te zetten, heb ik doorheen de jaren een vrij groot internationaal cliënteel aangetrokken en dat zorgt voor een boeiende afwisseling in mijn zaken.
3. SLIMSTE TIP
Verlies nooit het persoonlijke uit het oog. Van advocaten wordt verwacht dat zij het meest succesvolle (lees: financieel gunstige) resultaat behalen. Bij elke beoordeling moet het menselijke aspect net zo nauwkeurig afgewogen worden. Een advocaat sluit dan wel zijn dossier af, maar de cliënt gaat verder met de gevolgen.
ARTIKEL EERDER VERSCHENEN IN AdREM MAGAZINE – CONFRATER AAN HET WOORD – AUTEUR : BABETTE DE GROM