Floor is de dochter van gescheiden ouders in de tv serie “De luizemoeder”, een komische serie, die in 2018 op de Nederlandse TV begon. Een vader en moeder zijn bij het 10 minuten gesprekje op school. De vader is met zijn nieuwe vriendin gekomen.
Moeder: Hoe vindt u dat het met Floor gaat?
Juf: Hoe vind je zelf dat het gaat met Floor
Moeder: Ze zit goed in haar vel. Of …eh de laatste tijd heeft ze wat moeite met….
Vader: ze komt altijd thuis met hele enhousiaste verhalen.
Vriendin van vader: Floortje kan zo leuk vertellen…
Moeder: Floor….. ja jij zegt floortje , maar het is Floor.
Vriendin van Vader: ze is gewoon een hele spontane meid.
Moeder: Nou nee hoor, je kunt veel over mijn dochter zeggen, maar ze is niet spontaan.
Vader: Nou dan laat ze bij ons een hele andere kant zien.
Juf: Dat doet ze, omdat ze voelt dat ze iets te verliezen heeft
Omdat ze niet wil dat haar vader haar voor de 2e keer in de steek laat.
Dus dan kun je maar beter je vrolijke gezichtje opzetten, want voor je het weet ben je een molensteen aan iemands nek.
Zeker als je vader een nieuwe vriendin heeft en net doet alsof pijn en verdriet niet bestaan.
Vader: Sorry, maar nu gaat u echt veel te ver.
Juf: U wilt alleen maar horen dat het goed gaat met Floor omdat u een nieuw leven bent begonnen en omdat u zich daar niet schuldig over wilt voelen. Klopt dat?
Vader: Ik heb hier geen zin in. Er wordt me hier een les gelezen.
Juf: Daarvoor bent u vanavond toch naar school gekomen?
Vader naar Vriendin: Kom we gaan.
Vader en vriendin vertrekken.
Moeder naar Juf na een pauze en haar aankijkend: Dank je wel!
Juf: Heel GRAAG gedaan.
Fouten die ouders kunnen voorkomen
En denk nu maar niet dat dit alleen een dolkomische noot is uit een kinderserie waar typetjes de scepter zwaaien. Dit is iets wat regelmatig gebeurd in real life!
Laat ik meteen met de deur in huis vallen.
Een kind heeft maar 1 vader en 1 moeder, die horen de 10 minutengesprekjes op school te voeren, tenzij, in afstemming in de loop van de tijd beide ouders instemmen met het bijwonen van een gesprek door een nieuwe relatie als dat bijdraagt aan het gesprek.
Scholen zouden het in principe moeten verbieden. Scholen doen er goed aan zich aan te sluiten bij www.ekss.nl expertisebureau kind / school en scheiding. Daar valt veel te leren wat ten goede komt aan de ouders, de kinderen, de school en het leerklimaat. De school moet een veilige plek blijven, ook voor een kind waarvan de ouders zijn gescheiden.
Een ander belangrijk aandachtspunt is het van te voren afstemmen van de ouders, voordat het 10 minuten gesprekje plaatsvindt. Zo kan voorkomen worden dat elementen die te maken hebben met de relatie tussen de ouders er uit gefiltert worden en kunnen beide ouders zich focussen op wat het kind nodig heeft, hoe het gaat op school, met leren en wat de aandachtspunten zijn die de school aandraagt.
Wanneer ouders samen naar de 10 minuten gesprekjes blijven gaan is dat ook een fijn signaal naar het kind toe, dat zal zich gesteund en gezien voelen door beide ouders.
Wat leraren en docenten kunnen doen.
Wanneer de school beide ouders blijft informeren, ook los van elkaar, zodat partijdingheid, uitsluiting of erger, ouderverstoting, niet in de hand gewerkt wordt, dan is de kans het grootste dat de school een bijdrage levert aan een gezond klimaat voor het kind met gescheiden ouders.
Een kind heeft twee ouders, de communicatie gaat, tenzij door beide ouders overeengekomen alleen via hen.
Wat te doen?
Ouders moeten hulp vragen om met hun eigen emoties en problemen om te gaan. Wanneer ouders dat doen is de kans veel groter dat de kinderen niet belast worden met zaken die eigenlijk met de spanning tussen de ouders te maken heeft.
School en kind hebben er baat bij dat de gesprekken over school en leren gaan. Wanneer school op de hoogte is van de situatie én kennis heeft op het gebied van Kind, school en scheiding kan de school ouders en kinderen beter begrijpen, beter doorverwijzen en betere keuzes maken als het gaat om oplossingen die specifiek te maken hebben met gevolgen van een scheiding op het leren.
Omdat kinderen zich vaak veilig voelen op school kan school de aangewezen plek zijn om groepen voor kinderen te organiseren waar ze andere kinderen ontmoeten die ook met een scheidingssituiatie te maken hebben.
Wanneer de school een duidelijk protocol ontwikkeld met betrekking tot haar leerlingen die met een scheiding te maken hebben, dan is de kans groot dat deze leerlingen zich gesteund en gezien blijven voelen. Dat zal niet alleen hun leerprestaties goed doen!Meer weten over hoe je als ouders de nog resterende wrijvingen en ongemakken tussen jullie op kunt lossen? Schrijf dan een reactie onder dit artikel of stuur een mail naar Anne!