‘Het Verhaal van Thomas – Lees- en werkboek voor echtscheidingskinderen, ouders en begeleiders’ is in het begin van dit jaar uitgegeven bij Garant.
Het boekje geeft een inkijk in de gevoels- en gedachtenwereld van kinderen die de echtscheiding van hun ouders meemaken.
Het boek beschrijft de fase van de ruzies tussen de ouders met de dreigende scheiding, de verwerking van de scheiding, het aanpassen aan een nieuw gezin.
Thema’s
Thema’s die hierbij aan bod komen zijn o.m. het verblijfsco-ouderschap, loyaliteitsconflicten, kinderen die geen contact meer hebben met een van hun ouders, nieuw samengestelde gezinnen, roze gezinnen, complex samengestelde gezinnen.
Voor wie is het boek?
Het boek is bedoeld voor volwassenen die kinderen van gescheiden ouders beter willen begrijpen. Het is een hulpmiddel om met kinderen in gesprek te gaan over hun beleving. Kinderen kunnen het boek ook zelfstandig lezen.
Alvast een stukje uit het ‘Voorwoord voor kinderen’.
‘Als je ouders scheiden, heb je het daar best moeilijk mee. Het scheiden van je ouders doet veel pijn. Je moet die scheiding verwerken. Het helpt als je met iemand kan praten. Voor sommige kinderen valt praten over problemen niet mee. Met wie kan ik praten? Wat zijn mijn gedachten en gevoelens nu precies? Hoe vind ik de juiste woorden? Met dit boekje wil ik je helpen om over de scheiding van je ouders te praten.’ Het verhaal van Thomas.
Heel wat (vooral gescheiden) ouders zullen geïnteresseerd in dit boek. Ook volwassenen die als kind de scheiding van hun ouders hebben meegemaakt zijn enthousiast over het boek.
Over de auteur
Ludo Driesen is klinisch kinder- en jeugdpsycholoog en gedragstherapeut. Hij werkte ruim 38 jaar in het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg / litp Campus Noord-Limburg in Overpelt. Hij publiceerde diverse boeken omtrent psychologische problemen bij kinderen en adolescenten.
Eerder publiceerde Ludo Driesen bij Garant nog twee boeken over kinderen en echtscheiding:
- Ik wil mama en papa, allebei! – Over echtscheiding, verwerking, loyaliteit en hulpverlening
- Kaat wil niet meer op bezoek – Het ouderverstotingssyndroom
Tekst: Ludo Driesen