Sinds ik werkzaam ben in de jeugdsector en scheidingssector valt het mij op dat professionals onderling blijven concurreren.
Ondanks dat er meer samenwerking plaatsvindt, zie ik toch dat onderling sneren worden uitgedeeld of afwijzend op elkaar wordt gereageerd.
Wie krijgt die zaak toegewezen? Wie mag er in de media iets zeggen over een onderwerp? Wie mag er ergens een lezing geven? Wiens rol is belangrijker dan die van anderen? Mag een nieuwe interventie er zijn?
Dit lijken vragen te zijn die zich in het onderbewuste hebben gevestigd en het handelen van professionals beïnvloeden. Zonde! Want als professionals hebben we elkaar hard nodig. Met elkaar zouden we hand in hand moeten staan om de kwaliteit in de sector te verhogen. Om wachtlijsten terug te dringen. Dat betekent; elkaar omarmen, samenwerken en elkaar zien als collega’s in plaats van concurrenten.
[tweet_box design=”box_12_at” pic_url=”https://miesmagazine.com/wp-content/uploads/14469467_10208496842472440_5370331232366965683_n.jpg” author=”Marieke”]Wanneer ik naar mijn eigen rol als Kindbehartiger, bijzondere curator, jurist en trainer kijk, kan ik zeggen dat ik niet zonder andere professionals kan.[/tweet_box]
Wanneer ik naar mijn eigen rol als Kindbehartiger, bijzondere curator, jurist en trainer kijk, kan ik zeggen dat ik niet zonder andere professionals kan. Ik kan niet zonder mediators, niet zonder advocaten, niet zonder financieel experts, niet zonder scheidings- en stiefcoaches, niet zonder kindertherapeuten, niet zonder orthopedagogen, niet zonder mede-trainers en niet zonder medewerkers vanuit Gemeenten en instanties etc. We weten elkaar gelukkig steeds meer te vinden. Tuurlijk moeten we soms even zoeken naar hoe we samenwerken, kijkend naar de privacywetgeving, wat er reeds aan steun is geweest en ook in verband met raakvlakken binnen onze rollen. Dit laatste is onvermijdbaar daar waar het gaat om het werken met ouders en kinderen in een scheidingssituatie. Veel rollen raken elkaar immers. Echter elke rol heeft ook eigen unieke kenmerken, wat maakt dat rollen heel goed naast elkaar kunnen bestaan of in elkaars verlengde kunnen liggen.
Meer lezen over de rol van Kindbehartigers?
Ik merk in iedere zaak die ik heb opgepakt de kracht van samenwerken. Of met een collega Kindbehartiger of met een professional vanuit een andere discipline en ook met instanties. Ik leer ook steeds weer van samenwerken met anderen.
Mijn oproep is middels deze blog dan ook aan professionals om met elkaar te verbinden, inspireer elkaar en versterk elkaar. Alleen zo kunnen we een stevige omslag creëren binnen de sector. Daar zijn ook wij met elkaar verantwoordelijk voor.