Om wat meer klaarheid te brengen in deze problematiek een tweeluik van artikels. Een eerste met acht duidelijk herkenbare karakteristieken; een tweede artikel als verlengstuk aan het plan van aanpak dat Huis van Hereniging onder de aandacht bracht in het radioprogramma Hautekiet, zie dit eerder blogartikel.
Met dit artikel citeren we een alom gekend expert in dit domein en nemen we als bemiddelaar zelf geen standpunt in.
Wat verstaan we onder ouderverstoting?
Richard A. Gardner omschrijft ouderverstoting als volgt:
“Het ouderverstotingssyndroom is een afwijking bij kinderen die zich bijna uitsluitend voordoet bij conflicten rond ouderlijk gezag. Primair kenmerk is de lastercampagne die het kind voert tegen een goede liefhebbende ouder, een campagne waar geen geldige reden voor is. Het is het resultaat van de combinatie van de indoctrinatie van een programmerende (hersenspoelende) ouder en de eigen bijdragen van het kind aan de verkettering van de ouder die het doelwit is. Als er sprake is van echte mishandeling, kan de vijandschap van het kind terecht zijn, waardoor een categorisering onder ouderverstotingssyndroom niet van toepassing is.”
Betrokkenen zijn een verstotende of programmerende ouder, die alle contacten van het kind wil afbreken met de andere ouder, een verstoten ouder, doorgaans na een feitelijke scheiding een niet-inwonende ouder en het kind zelf of de kinderen zelf, die na hersenspoeling door de verstotende ouder bewust en radicaal meewerkt of meewerken om de verstoten ouder uit zijn of hun eigen leven te bannen.
Het verstotingsproces voltrekt zich in een moeilijke periode van het ouderkoppel in de aanloop van een scheiding, tijdens de procedure van de scheiding en uiteraard ook na de scheiding als de andere ouder elders woont en poogt contact te houden met zijn kind(eren).
Het komt doorgaans voor als er betwisting is bij een scheiding over het ouderlijk gezag over de kinderen. Naargelang van de leeftijd van de kinderen en van de graad van verstoting is het fenomeen omkeerbaar, moeilijk onder controle te krijgen of wordt de verstoting definitief. In de meeste gevallen (85 %) zijn het de moeders die het verstotingsproces opzetten, maar het kunnen evengoed de vaders zijn als de omstandigheden voor hen daartoe aanleiding kunnen geven.
Welke karakteristieken van ouderverstoting zijn duidelijk herkenbaar?
Door deskundigen is het mogelijk om een diagnose te stellen op grond van de waarneming van het syndroom. Het vertoont volgens Gardner acht duidelijk herkenbare karakteristieken:
- afwijzigings- of minachtingscampagne tegen de ouder waar het kind niet (dagelijks) verblijft – Van de kant van het kind ontstaat een campagne van afwijzing. Een klachtenlitanie ontstaat. “Hij heeft me geslagen !” enz. … “Mij blijft maar één ouder over”.
- zwakke of onzinnige redenen voor deze minachting – Bij het kind komen absurde frivole rationaliseringen tot uiting : “Papa maakt geluiden bij het eten”. “Hij spreekt altijd van Formule 1” “Hij kijkt altijd TV”. “Hij vertelt mij verschrikkelijke dingen”. “Hij heeft mij pijn gedaan aan mijn knie”.
- het ontbreken van ambivalente gevoelens (de ene ouder is louter goed, de andere louter slecht) – Bij het kind ontstaat een gemis aan ambivalentie. “Hij is de slechtste man ter wereld!”. Bij hem heeft het kind nog niets goeds meegemaakt !
- een nageprate ‘geheel eigen mening‘ van het kind – Dan is er het verschijnsel van de onafhankelijke of vrije denker. Het kind zegt : “Het is mijn beslissing dat ik niet meer naar mijn moeder ga”. De verstotende ouder ondersteunt die uitspraak : “Ik respecteer het daarin.” Rechters die dat fenomeen niet kennen, lopen erin.
- reflexmatige steun aan de status-quo-ouder in het ouderconflict– De kinderen krijgen de belangstelling van de moeder. Ze worden moeders “kleine helper”. Ze stelen documenten bij de vader. Ze worden moeders soldaten. Ze bespioneren de andere ouder.
- afwezigheid van schuldgevoelens – Bij het kind is er afwezigheid van schuldgevoelen. Het spreekt de terdoodveroordeling uit van de vader. Die verdient in zijn ogen de doodstraf.
- letterlijk citeren van onbegrepen woorden – Dan is er het verschijnsel van de geleerde les. Kinderen gebruiken een volwassenentaal, zelfs de taal van de grootouders. Zo is het kind steeds en helemaal op de hoogte van wat er in de rechtszaal gebeurt. Het spreekt over “omgangsrecht”, over “onderhoudsuitkering” enz.
- uitbreiding van de vijandschap tot de familie van de gehate ouder– De animositeit strekt zich uit over het geheel van de ouderlijke wereld. De wereld van de vader of moeder wordt veroordeeld, ook die van de grootouders van vaders of moeders kant. Dat leidt tot initiatieven voor naamsverandering. Op school klinkt het dan : “Ik wil die naam niet meer!”
Andrea
10 januari 2018 @ 13:00
Beste Eric, wat een goed en duidelijk artikel. De lijst met punten vatten het goed samen tot één kern.
Wat ik vaker lees is dat 80 tot 85% van de verstoten ouder de vader is.
Hoewel ik denk dat dit aardig klopt, ben ik toch benieuwd of er statistieken beschikbaar zijn. Heb jij toevallig links of ken je de bron van dit percentage?
Als tweede vraag: Wat begin je op het moment dat de verstotende ouder beweert dat de verstoting terecht is, omdat de verstotende ouder het er zelf naar gemaakt heeft? Want daar is de verstotende ouder volgens mij vaak van overtuigd.
Mijn vader zei bijvoorbeeld doodleuk tegen mij: “Je moeder ging vreemd en kwam altijd laat thuis. Wie zat er dan met jullie beneden te wachten? Waarom zouden jullie nog naar haar toe willen? Ik ben degenen die altijd voor jullie gezorgd heeft”. Dit rechtvaardigde volgens hem zijn eigen manipulaties (al zag hij dat dus niet zo) en de pogingen tot vervreemding.
De verstoter kan dus ‘gewoon’ zeggen: “eigen schuld, dikke bult, had je maar niet vreemd moeten gaan” en praat daarmee zijn eigen gedrag goed.
Wat is jouw kijk daarop?
Eric De Corte
10 januari 2018 @ 23:38
Dank Andrea voor jouw reactie. Op je eerste vraag kan ik je niet verwijzen naar statistieken. maar ik ga wel wel proberen daarachter te komen.
Op je tweede vraag is mijn kijk daarop van weinig waarde. Wie ben ik om over die ervaring mijn mening en eigen inzicht te geven? Wat ik wel merk in hetgeen je schrijft, is dat ‘de verstotende’ ouder zoals je die benoemt, zijn gedrag rechtvaardigt en rationaliseert. Hij overtuigt als ’t ware zichzelf van de gegrondheid van zijn houding; vermoedelijk vanuit frustratie en om die andere ouder te demoniseren als de enige schuldige. Hiermee heeft hij weinig of geen oog voor de impact voor de kinderen; integendeel, hij probeert de kinderen mee achter zijn mening te garen en de breuk finaal te maken. Merkwaardig is dat me meermaals werd gemeld dat de kinderen zich (weliswaar later) afzetten tegen de ouder die de andere ouder in de vernieling heeft gepraat.
Herken je hier iets in Andrea?
Marcliel
11 januari 2018 @ 12:57
Hallo Eric,
Heel duidelijk artikel en heel herkenbaar helaas. Ik word als vader verstoten door mijn 8-jarige zoon en daar is moeder voor een groot deel verantwoordelijk voor. De rechter en Jeugdzorg staan achter moeder en kind en de omgangsregeling wordt steeds verder ingekort… Wat kan ik hier als vader aan doen, ik verlies mijn kind.
Bernd
13 maart 2018 @ 07:00
Geachte lezer
Het artikel klopt in zijn geheel, ik bevestig dit.
Mijn dochter werd ook met verhalen bewerkt . Periode 2007 – 2010. Nadien moest ik van kinderbescherming afscheid nemen. Terwijl in het rapport staat dat ik goed omga met mijn dochter!? Ik kan niet meer met ex praten nadien zij valse beschuldiging en smaad verspreid aan derden.
De hele organisaties zijn tegen de man