Een algemeen geformuleerde vraag maar essentieel zijn de antwoorden. Afhankelijk van de situatie en over welk onderdeel van de scheidingsregeling het gaat.
In dit artikel komen aan bod: overname van het huis, de auto, de inboedel, het onderhoudsgeld of de alimentatie.
Wie betaalt hoeveel voor overname van het huis?
Stel dat een partner de woning overneemt, hoeveel moet die dan de andere partner betalen als uitkoopsom: de opleg zoals men zegt. Dit bedrag komt men overeen maar wordt gevormd door een berekening. Er wordt rekening gehouden met de venale waarde in vrije verkoop, de hypothecaire lening, al of niet geherwaardeerde meer-inbreng, erfenissen en schenkingen die werden geïnvesteerd, renovatiewerken door wie betaald, van wie was de grond waarop hun huis werd gebouwd, wat als de woning eigendom was van één partner en de andere partner de hypothecaire lening mee heeft betaald? Deze en en nog veel andere vragen dienen beantwoord.
Meer info over dit thema vindt je onder andere via de blog ‘ons huis’.
Wie betaalt voor het overnemen van de auto?
Het gaat dus over vervoersmiddelen, dus mogelijks een auto, een scooter, trailer, mobilhome, racefiets of …
In de veronderstelling dat dit met gemeenschappelijke middelen werd aangekocht, is er bij overname ook een overnameprijs te betalen. Afhankelijk van andere afspraken doorgaans gelijk aan de helft van de restwaarde.
Wie betaalt hoeveel voor de inboedel?
De verdeling van de inboedel kan in waarde ongelijk zijn. In dat geval kan er door een partner een vergoeding gevraagd worden. Dit bedrag wordt vaak verrekend met andere vergoedingen in min of plus. Een interessant blogartikel vind je hier.
Hoeveel dient er betaald te worden aan alimentatie?
Onderhoudsgeld voor de kinderen
Als er kinderen zijn, dient nauw gekeken te worden naar de verdeling van de kosten van de kinderen. In een door ons gemaakte objectieve berekening wordt rekening gehouden met tal van factoren, een opdeling en detaillering van de kosten, de bestemming van het kindergeld, de fiscale aspecten, domicilie, en zo meer.
Meer info via de blog onderhoudsgeld of alimentatie.
Persoonlijk onderhoudsgeld voor een partner
Mogelijks is er in bepaalde omstandigheden ook sprake van een onderhoudsuitkering voor een partner. Hoe dit bedrag wordt berekend, al of niet rekening houdend met gederfde pensioenopbouw, wordt tijdens de bemiddeling nauwkeurig toegelicht. Uiteraard zijn de fiscale aspecten belangrijk en worden er simulaties gemaakt zodat de koppels ook weten wat de netto kost is voor de ene partner en wat de andere partner uiteindelijk netto over houdt. Fiscale optimalisatie via andere formules zijn mogelijk en worden jullie toegelicht.
Meer info via de blog pensioen en onderhoudsuitkering.
[tweet_box design=”box_12_at” pic_url=”https://miesmagazine.com/wp-content/uploads/10485845_1495737434027204_6221903927494310303_n.jpg” author=”Eric”]Goed geïnformeerd de best mogelijke beslissingen nemen!
Hopelijk scheiden jullie maar één maal; doe het dan ook goed![/tweet_box]
LET OP – DIT ARTIKEL IS VAN TOEPASSING IN BELGIË, WETGEVING IN NL. KAN VERSCHILLEN