Met trots presenteren we op de Dag van de Scheiding de onlinetraining parallel (solo) ouderschap in een nieuw jasje. Met theorie, artikelen, podcasts, een werkboek, oefenopdrachten, kennisvragen, certificering en SKJ-accreditatie. De stof is te vinden in de online leeromgeving van Learningstone. Hiernaast vindt op individuele basis contact plaats met trainer Marieke Lips. Nadat alle stof is behandeld en de eindopdracht is ingediend vindt een Zoomsessie plaats met de trainer en diverse deelnemers.
Quote professional
“De training heeft mij enorm veel extra handvatten gegeven en een andere kijk geboden op hoe het ook kan. Niet steeds alles meer samen. Maar samen naast elkaar. Het stappenplan is verhelderend. De tools voor de sessies met ouders heel praktisch toepasbaar.”
De afgelopen paar jaar is de vraag toegenomen rondom wat parallel ouderschap inhoudt en hoe ouders hierin te begeleiden. De methodiek is uitvoerig getoetst in de praktijk. Geïnspireerd door het boek ‘Kinderen op de eerste plaats’ van Joanne Pedro-Carroll en het boek ‘Blijven Staan ondanks de Storm’ van Vanessa Maes, heeft Marieke Lips van KidsInbetween de training parallel ouderschap voor professionals verder doorontwikkeld nadat de eerste training in 2018 is verzorgd. De training behandelt het juridisch kader, het effect van scheiding op kinderen, de ontwikkeling en hechting van kinderen en gesprekstechnieken voor de gesprekken met ouders. Deze gesprekken dragen bij aan het verstevigen van de eigen grond van ouders en de ouder-kindrelatie en leren ouders parallel ouder te zijn en de-escalerend te communiceren.
IVRK
Het Kinderrechtenverdrag gaat uit van de gezamenlijk verantwoordelijkheid van ouders voor de opvoeding en ontwikkeling van het kind (art. 18 lid 1 IVRK) en het beginsel dat het kind niet van zijn ouders wordt gescheiden, tenzij dit noodzakelijk is in het belang van het kind (art. 9 lid 1 IVRK). Als ouders gaan scheiden kan de gezamenlijke verantwoordelijkheid onder druk komen te staan door communicatieproblemen. Een gezamenlijke verantwoordelijkheid waarbij sprake is van afstemmen en samenwerken kan overgaan in het elkaar tegenwerken, elkaar beschuldigen of proberen het eigen gelijk te halen. Hoe kunnen professionals ervoor zorgen dat ouders ondanks deze uitdagingen toch gezamenlijk verantwoordelijk kunnen blijven, ieder in hun kracht als ouder kunnen staan en dat de belangen van de kinderen gediend worden?
Parallel ouderschapstraject
Het parallel ouderschapstraject, waarbij beide huishoudens los van elkaar bestaan met weinig dan wel geen onderling contact of emotionele betrokkenheid tussen de ouders, kan hier uitkomst bieden. Parallel ouderschap is een ouderschapsvorm, net als coöperatief ouderschap, en kan zowel preventief ingezet worden wanneer bijvoorbeeld rouw en verlies om de hoek komt kijken ten aanzien van de scheiding als ook in een later stadium ingezet worden wanneer er meer escalatie tussen ouders is opgetreden.
Rechtspraak
Parallel ouderschap werd in 2017 in de rechtspraak erkend als ouderschapsvorm: ‘Het hof stelt voorop dat co-ouderschap een verdeling van de zorg- en opvoedingstaken inhoudt waarbij de ouders een gelijkwaardig aandeel in de opvoeding en verzorging van de minderjarige hebben. Voor de uitvoering hiervan dienen de ouders in staat te zijn hun gelijkwaardig aandeel in de verzorging en opvoeding zodanig op elkaar af te stemmen dat de minderjarige ervan profiteert en er, in ieder geval, geen last van ondervindt. Dat kan middels een zogenaamd coöperatief ouderschap, dat inhoudt dat ouders zoveel mogelijk samenwerken, overleggen en al hun ervaringen delen. Het kan ook middels een zogenaamd parallel ouderschap, hetgeen betekent dat beide huishoudens geheel los van elkaar bestaan, met weinig communicatie of emotionele betrokkenheid tussen de ouders.’[1]
Ouderschapsvorm
Zoals blijkt uit bovenstaande uitspraak kan bij co-ouderschap worden afgesproken dat men dit coöperatief dan wel parallel invult. Ook kan er sprake zijn van een mengvorm.
Bij parallel ouderschap wordt bij ouders de druk van “samen dingen doen of (steeds) samen in gesprek gaan” weggenomen. Ouders wordt geleerd om te kunnen gaan accepteren dat ze het ouderschap ook meer naast elkaar kunnen invullen, ieder vanuit een eigen solo verantwoordelijkheid, met de belangen van de kinderen voor ogen. Een manier waardoor er nog steeds sprake is van ‘gezamenlijk ouderschap’ alleen los van elkaar. Hierdoor komt er energie vrij voor ouders om zich te kunnen focussen op de eigen ouderrol en de relatie met de kinderen.
Uitgangspunten
Parallel ouderschap oppakken is maatwerk. Er bestaat geen standaarduitvoering. Wel gelden er een aantal basisuitgangspunten. Er wordt altijd gekeken naar de specifieke kenmerken van ouders en kinderen. De volgende onderwerpen komen in ieder geval terug binnen een traject met ouders:
- Verstevigen eigen grond als ouder
- Verstevigen verbinding ouder-kind relatie
- Parallel ouder zijn
- De-escalerend communiceren
- Betrokkenheid netwerk
- Geconcretiseerde afspraken maken
Quote ouder
“De inzet van dit traject heeft mij en mijn ex-partner, of liever gezegd de andere ouder, enorm geholpen. We zijn echt anders gaan denken en kijken, maar daar hadden we wel ieder eerst onze eigen ruimte voor nodig. We konden zelfs op het eind samen het afsprakendocument tekenen in het bijzijn van de kinderen. Iets dat we nooit voor ogen hadden gehouden.”
De training
Wil jij leren ouders te begeleiden in een parallel ouderschapstraject? Ook wetende dat dit om specifieke kennis en kunde vraagt. De onlinetraining van KidsInbetween is er dan voor jou als professional. Kijk voor meer informatie op de website van KidsInbetween
Auteur: KidsInbetween, Marieke Lips
[1] Hof ’s-Hertogenbosch 28-12-2017, ECLI:NL:GHSHE:2017:5910.